spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

0% PROMOVABILITATE LA BAC!

- Advertisement -

ESEC Singura institutie de învãtãmânt liceal din judetul Vaslui, cu promovabilitate 0 la Bacalaureatul din acest an, a fost Liceul Tehnologic „Petru Rares”, din Vetrisoaia. Niciunul din cei patru candidati, unul din promotie anterioarã, nu a izbutit sã ia note de trecere la examen. Situatia era una previzibilã, dat fiind faptul cã trecerea, în doar doi ani, de la statutul de scoalã de arte si meserii, la cel de liceu, a fost una, pe cât de bruscã, pe atât de dificilã.

Trei elevi din promotia curentã si unul din promotia anterioarã! Cu atât s-a prezentat la examenul de Bacalaureat Liceul Tehnologic „Petru Rares” din Vetrisoaia si, din pãcate, niciunul nu a luat examenul. Rezultatul era previzibil, deoarece, la cele trei simulãri ale examenului, niciunul din cei 15 elevi de clasa a XII-a, care, teoretic, urmau sã dea Bac-ul, nu a reusit sã ia media de trecere la cele trei discipline. De aceea, doar 3 s-au încumetat, în final, sã se prezinte la examenul propriu-zis. „În ciuda eforturilor noastre, n-am putut sã realizãm mai mult. Stiti foarte bine cã la noi în scoalã rãmân copiii cu posibilitãti modeste, copiii din familii cu probleme, care trebuie sã munceascã de mici si pentru care scoala rãmâne adesea pe plan secund. Cei 15 absolventi, initial, trebuie sã recunoastem, nici nu vroiau sã dea Bac-ul. Au participat la <<competente>>, au luat si sustineau cã pot urma o scoalã postlicealã si fãrã examenul de Bacalaureat. Noi am insistat, am încercat sã îi convingem, dar, într-un final, doar 3 au prins curaj. La o elevã ne asteptam sã ia, dar s-a încurcat la Românã, a luat patru si ceva. Pregãtirea nu a fost suficientã, dar este responsabilitatea lor. Nu erau hotãrâti sã dea examenul si târziu, abia din primãvarã, au decis cei trei cã e bine sã încerce. E o chestiune si de îndemn de acasã, de la pãrinti. Degeaba le spunem noi, profesorii, cã e nevoie de carte, de un pic de efort, cã acest examen important, cã nu prea vor. Probabil, nu excludem, e si lipsa de experientã a noastrã, deoarece e primul an în calitate de liceu. Pânã acum era o scoalã de arte si meserii si nu aveam Bac. Pentru ei, copii cu posibilitãti modeste, era îndeajuns sã învete o meserie. Bacalaureatul dat la acelasi nivel cu elevi care fac performantã a fost greu pentru ei, e adevãrat”, a precizat directorul Liceului Tehnologic „Petru Rares” Vetrisoaia, Dobrea Firicel.

„Ne vom mobiliza mai bine la anul”!

„Noi am încercat sã facem tot posibilul si aici mã refer la profesorii de Limba românã, Matematicã si Fizicã. Am fãcut pregãtire suplimentarã, am cãutat sã îi mobilizãm, dar e vorba si de munca lor. Pentru la anul, am decis cu colegii sã punem la punct o strategie: sã ne apucãm de pregãtire încã din clasa a XI-a, sã se hotãrascã ei din timp la ce obiecte dau, în asa fel încât sã putem obtine rezultate. Acum, ei si-au ales cam fãrã sã se gândeascã prea mult. De exemplu, toti au ales Fizica, un obiect destul de greu. Puteau sã aleagã Anatomia sau altceva, care era mai accesibil, mai usor. Sper foarte mult sã ne mobilizãm mult mai bine la anul”, a mai spus directorul prof. Dobrea Firicel.

Scoala de Arte si Mserii, schimbatã peste noapte în liceu!

Trebuie spus cã aceastã institutie de învãtãmânt a functionat, din 1 septembrie 2006 pânã în 1 septembrie 2011, ca o Scoalã de Arte si Meserii. Urmãtorul an s-a numit Grup Scolar, iar din septembrie 2012, s-a transformat în Liceul Tehnologic, cu numele „Petru Rares”. Schimbarea bruscã de statut a acestei scoli nu a lãsat timpul necesar pentru adaptarea colectivului profesoral si nici a elevilor la exigentele învãtãmântului de tip liceal, în care Bacalaureatul sã dea mãsura performantelor scolare. Poate de aceea, esecul din acest an era unul previzibil. Acest liceu însã, în ciuda etapelor pe care încã le mai are de trecut, este unul necesar la Vetrisoaia, spun profesorii. El reprezintã sansa multor copii din familii sãrace, de pe valea Prutului, sã urmeze mai mult de 8 clase. În anul scolar 2012 – 2013, aici vor functiona o clasã de a IX-a, douã clase de a X-a, una de a XI-a si una de a XII-a. „Toti acesti copii, mai mult ca sigur, ar rãmâne cu 8 clase, în lipsa acestei alternative. Vom munci cu totii mai mult, ne vom mobiliza si rezultatele nu vor întârzia sã aparã”, a conchis profesoara Dobrea Firicel.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.