spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare, a descãlecat la Cãntãlãresti (foto)

- Advertisement -

Au trecut 509 ani de când Moldova plângea cu lacrimi dupã domnitorul sãu trecut în nefiintã. Stefan cel Mare, marele domnitor al neamului românesc, cel care a scris pagini de istorie nemuritoare pe aceste meleaguri, este pomenit an de an de sãtenii din comuna care îi poartã numele. Si acum altfel, ieri, fiind praznicul Domnitorului Moldovei, toti locuitorii comunei Stefan cel Mare s-au mobilizat si au demonstrat tãrii cã sunt demni de numele marelui voievod, reusind sã organizeze în conditii foarte bune acest eveniment, ajuns la a saptea editie. La Cãntãlãresti, în apropiere de podul despre care circulã atâtea zvonuri, dupã 500 de ani, marele domnitor a ajuns din nou în mijlocul vasluienilor.

„Moldova nu e a mea, nu e voastrã, ci a urmasilor urmasilor nostri”. Sunt cuvintele domnitorului Moldovei, interpretat magistral de un actor al Teatrului „Victor Ion Popa” Bârlad, care a deschis ieri, pe o cãldurã sufocantã, seria de actiuni dedicate comemorãrii lui Stefan cel Mare. An de an, la podul de la Cãntãlãresti, mii de locuitori din toate comunele judetului vin la praznicul domnitorului Stefan cel Mare, o actiune pentru care toatã suflarea comunei se pregãteste în cele mai mici detalii. Si, ca la orice praznic, toti participantii au putut gusta din bucatele pregãtite de gospodinele comunei Stefan cel Mare, celebrele sãrmãlute în frunzã de vie, pentru care s-a muncit zile în sir. „Acum sapte ani, am decis cã trebuie sã comemorãm aici, la Cãntãlãresti, memoria marelui domnitor, care a repurtat o strãlucitã victorie pe aceste meleaguri. Ziua de 2 iulie, în care Domnitorul Moldovei a trecut în nefiintã, este un prilej pentru noi sã ne aducem aminte de faptele sale de credintã si vitejie si de aceea, an de an, vom organiza aici un praznic”, a spus Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean, cel despre care primarul Mihai Moraru a spus cã „este cel mai mare politician al României”.

Primarul Moraru: „Eu cred cã bãtãlia de la Podu Înalt a avut loc pe aceste meleaguri”

Este o mai veche discutie, în comuna Stefan cel Mare, despre locul în care ar fi avut loc celebra bãtãlie de la Podu Înalt, în care oastea otomanã, numãrând peste 100.000 de suflete, a fost distrusã de o micã ostire condusã de domnitorul Moldovei. Istoria consemneazã locul bãtãliei în zona satului Bãcãoani, la câtiva kilometri de Vaslui, însã primarul de la Stefan cel Mare are altã pãrere. „Eu spun cã lupta de la Podu Înalt a avut loc pe aceste locuri, pentru cã în documente se spune cã bãtãlia a avut loc la o orã de Vaslui, mai la nord sau la sud. Credem cã numele comunei noastre vine tocmai din faptul cã lupta ar fi avut loc peste locuri, mai ales cã suntem în Cãntãlãresti, localitate în care, cu sute de ani în urmã, ar fi functionat cancelaria domnitorului. Oricum ar fi, noi suntem mândri cã purtãm numele marelui domnitor”, a spus primarul Mihai Moraru. La rândul sãu, invitat sã ia cuvântul, primarul Vasluiului, Vasile Pavãl a avut o replicã pe mãsurã. „Domnul primar Moraru spune cã bãtãlia a avut loc la o orã de Vaslui, însã eu spun cã lupta a avut loc la Vaslui”, a spus edilul, spre amuzamentul celor prezenti. Totusi, Pavãl a recunoscut cã domnitorul si-a lãsat amprenta pe aceste meleaguri. „Comuna Stefan cel Mare este o localitate de oameni harnici, cu care municipiul Vaslui colaboreazã foarte bine. Sunt alãturi de primar, de viceprimar, de Consiliul Local si, în numele vasluienilor, vã multumim pentru organizare si pentru faptul cã ne-ati invitat aici! De aceea, vã asteptãm si noi, la rândul nostru, la Zilele Vasluiului”, a spus Pavãl. Cea care a organizat si coordonat actiunea de la Cãntãlãresti, alãturi de primar, viceprimãrita Despina Ciobanu, si-a fãcut bine „temele”, astfel cã zeci de gospodine au adus la locul praznicului oale cu mii de sarmale, cu care s-au ospãtat toti participantii la praznic.

Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa sau Radu Ile au cântat la Cãntãlãresti

Praznicul a fost prilej pentru parlamentarii judetului sã vinã la întâlnirea cu alegãtorii, desi nu este an electoral. Asa se face cã, ieri, la Cãntãlãresti au venit senatoarele Doina Silistru si Gabriela Cretu, deputatul Irinel Stativã, dar si protopopul de Vaslui, Vasile Pârcãlabu. Cum le stã bine moldovenilor, distractia a avut locul sãu în cadrul manifestãrilor. Au cântat în fata celor peste 1.000 de participanti Sofia Vicoveanca, Margareta Clipa, Radu Ile, Olga Ciolacu, Anisoara Ochisanu, Silvia Ene, plus alte trupe si fanfare din judet. Timp de aproape trei ore, în apropierea podului de la Cãntãlãresti s-au mâncat sarmale si s-a petrecut în memoria marelui domnitor. „Dumnezeu sã ne dea sãnãtate, sã ne vedem si anul viitor, la a opta editie!”, a spus presedintele CJ, care s-a asezat si el cuminte la coadã la sarmale.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.