spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Doi vasluieni i-au înnebunit pe italieni cu sarmalele! (foto)

- Advertisement -

Stela Comandatu si Florin Barbu , celebri în Italia

Cristina Scortariu

MUNCÃ SI PASIUNE Existã în Italia si vasluieni de care putem fi mândri. În ziarele din Peninsulã dar si pe canalele de televiziune sunt stiri în care conationalii nostri sunt apreciati pentru ceea ce fac. Stela Comandatu, 48 de ani din comuna Stefan cel mare, si Florin Barbu, 43 de ani, din Vaslui au deschis un local în Torino , unde la loc de cinste este bucãtãria traditionalã româneascã cu o gamã largã de mâncãruri ,pe lângã produsele provenite direct din tarã. Aflat în centrul borgo San Paolo , cartier în zona vesticã a orasului Torino, „La Babacu” sau pe româneste este un local cochet , mic si curat unde muncesc cu pasiune de doi ani cei cei doi români . Însã Stela este ajutatã si de sotul ei, italian,Marco Prato care a înteles-o si a sprijinit-o în deschiderea localului.

În zilele de 28, 29, 30 iunie, Stela si cumnatul acesteia au reprezentat România la o întrunire gastronomicã internationalã Mappamondo , unde au participat 33 de tãri.

,, De unde as putea sã-ncep? De la faptul ca bucãtaria a fost pentru mine o mare pasiune de copilã? Aveam un caiet de retete si secretul reusitei pe coperta cãruia am scris „geometrie si trigonometrie” stiind cã asa mama nu l-ar fi deschis? Sau cã nu mi-as fi imaginat c-o sã-mi fac din asta o meserie? Cã prietenii mi-au zis cã e un talent risipit dacã nu-l folosesc?,, ni se destãinuite românca. Stela este în Italia din 1991 iar prima ei pãrere despre italience a fost accea cã sunt rãsfãtate la pregãtit mâncarea. Iar ideea nu si-a schimbat-o nici pânã acum.

,, Aveam o librãrie deschisã însã în urmã cu doi ani vroiam ceva nou. În cartierul unde locuiesc e un mare procent de romani si mi-am zis: „N-ar strica o gastronomie, mai alesc cã e prima, sã-i aline românului dorul de casã si de mâncarea mamei! Avem destule mâncãruri traditionale. Si asa am deschis ,sotul mi-a fost alãturi iar cumnatul meu care este un bucãtar desãvârsit a fost de acord cu ideea mea,, ne-a spus Stela . Usor a început sã se rãspândescã veste în orasul italian de deschiderea localului . ,, Ne trec pragul gospodinele noastre care nu timp sã facã acasã pentru sãrbãtori cozonaci, pascã, ouã, drob rãcituri, sarmale, prajituri. Bãrbatii singuri care nu stiu sã gãteascã si nu se acomodeazã cu mâncarea italianã si care doresc sã mãnânce în special ciorbe. Nu folosim produse semipreparate, ci numai ingrediente proaspete pentru feluri de mâncare gãtite de noi. Între clientii nostri se numãrã si mãmicile cu copii care merg în parc si vor gogosi, clãtite,saratele, poale-n brau, pateuri cu brânza, prãjituri. Mai vin rusi, polonezi, sloveni. Italienilor le plac sarmalele , salata boeuf, foarte mult fiind deosebitã de „insalata russa” a lor, salata de vinete fãrã ceapã multã , musaca, sãratele, dulciuri mai ales nuci umplute si cornulete, cozonac, poale-n-brâu , alba ca zãpada sau negreasa. Am avut comenzi de meniuri complete de la aperitiv la dulce de la italieni care vor sã ofere ceva divers oaspetilor. Am fãcut destule cursuri în care atâta ne-au spãlat creierul în pas cu toate normele igienice si sanitare destul de rigide cã acum vãd „germeni patogeni” si în sticla cu dezinfectant,,ne-a spus românca.

Stela Comandatu sustine cã a învãtat si cum se preparã mânãcrurile italiene pentru cã copii românilor iubesc bucãtãria din Peninsulã: ,, Facem si mâncare italiana pentru cã copii românilor o vor, am fãcut si curs de bucãtãrie italianãnu pentru cã aveam neapãratã nevoie ,dupã atâtia ani, dar toate secretele meseriei nu le stie nimeni si aici am învãtat destule.

Aparitii în ziare si tv

Vestea celor doi români apreciati pentru bucãtãria traditionalã româneascã a ajuns si la ziaristii din Italia. În urmã cu patru luni au fost contactati de un ziarist care scrie despre bucãtãria etnicã si era curios sã cunoascã localul. ,, Vittorio Castellani cunoscut sub numele de Chef Kumalé care în dialectul local înseamna Chef „cum îti merge?” , este ziaristul care practic ne-a fãcut cunoscuti în presã. Era luni dimineata, zi în care de obicei, este închis dar fãceam aprovizionarea si ne-a comunicat cã va veni a doua zi. Am intrat în prizã. Cand a ajuns aveam pe foc supa de gãlustele si sarmale. L-am invitat sã rãmânã la masa si a fost foarte multumit. A scris despre noi La Stampa pe 15 martie. Ne-a inclus în lista sa ca local distinct de bucãtarie etnicã din toatã Italia. A scris despre noi: „Gastronomia La Babacu a ochit la calitate si a fãcut centru!”Restul a venit de la sine. Ne-au cãutat de La Repubblica, apoi RAI 2iar acum la Mappamondo 2.0 ,, sustine Stela Comandatu.

„Ca la mama acasã”

Gastronomia este pretentioasã si cere rãbdare si pasiune. Nu e usor dar satisfactia mare este atunci când clientii se întorc su le fac românilor complimente. ,, Ne spun cã mâncarea noastrã nu e ca la restaurant ci „ca la mama acasã!” iar italienii apreciazã mâncarea noastrã sãnãtoasã si gustoasã cu ingrediente proaspete fãrã a folosi semipreparate. Vrem sã mentiem traditia româneascã .Sarmale cu mãmãligutã, supa de gãluste, varza cãlitã , salata de vinete,fasole bãtutã,ciorba cu afumãturã- sunt doar câteva din felurile de mâncare pe care le preparãm cu pasiune . Cred cã bucãtãria poate servi, pe de o parte, sã te facã sã te simti mai putin departe de casã, în acest caz pe conationalii nostri, iar pe de altã parte, sã facã cunoscute italienilor noi traditii gastronomice,,ne-a mai spus Stela Comandatu .

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.