spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Investitii de un miliard de euro blocate de legislatia ambigua

- Advertisement -

In judetul Botosani sunt in momentul de fata doua proiecte importante privind construirea de parcuri eoliene. Unul este la Paltinis, iar celalalt la Mitoc, ambele fiind investitii de aproape un miliard de euro. Desi lucrarile ar fi trebuit demarate in acest an, proiectele sunt blocate pentru ca pana in prezent nu exista o lege clara care sa reglementeze piata de energie verde.

Parcul eolian de Paltinis reprezinta o investitie in valoare de 800 de milioane de euro, iar termenul de finalizare a lucrarilor era programat la finalul anului 2015.
Costel Romanescu, primarul comunei Paltinis sustine ca in momentul de fata toata documentatia este finalizata si se asteapta semnarea contractului cu Transelectrica.
„Mergem mai departe cu proiectul. Nu am informatii ca acest proiect se va opri. Investitorii au asteptat o legislatie stabila ca sa stie cum sa procedeze. E clar ca merg mai departe. Exista acea ordonanta si speram ca lucrarile sa inceapa in acest an. Problema era de semnare a contractului cu Transelectrica pentru a livra energia pe care o produc. stiu ca in aceasta luna ar trebui sa se semneze contractul cu Transelectrica dupa care sa inceapa lucrarile”, a spus Costel Romanescu, primarul comunei Paltinis. Acest parc eolian va fi realizat pe teritoriul a patru comune si va avea 59 de turbine, fiecare urmand sa produca aproximativ trei megawati.

Un alt proiect important, blocat la Mitoc

Compania Elsaco in parteneriat cu o firma din Franta au demarat un proiect privind realizarea unui parc eolian. Proiectul este blocat in acest moment din cauza faptului ca guvernul a schimbat regulile jocului.
„Noi am crezut ca lucrurile se vor reglementa in Romania. Din pacate ele s-au incurcat mai tare. Noua ordonanta a aparut intr-o forma pe care nimeni nu o banuia. Ea nu are nicio realitate economica. In acest domeniu se joaca numai pe principii electorale adica pe protectie sociala. Este una din cele mai proaste masuri pe care guvernul asta le-a luat. Vor aparea consecinte teribile. Sunt foarte multe companii mari intrate deja in jocul pietei. Au facut proiecte si au cheltuit foarte multi bani”, a spus Valeriu Iftime, presedintele companiei Elsaco.
Omul de afaceri botosanean spune ca principala problema in momentul de fata este faptul ca bancile nu doresc sa finanteze aceasta investitie. Pentru realizarea proiectului s-a incercat obtinerea unui credit in valoare de 45 de milioane de euro dar pana acum nicio banca nu s-a aratat dispusa sa acorde o finantare.
„Noi am cheltuit sute de mii de euro pe acest proiect. Aceasta incoerenta legislativa a blocat bancile. Impreuna cu oamenii cu care lucrez eu avem 40 la suta. Nu gasim o banca care finanteze 60 la suta din proiect. Toate bancile se uita crucis la ce au scris guvernantii si cei de la ANRE in acel ordin. Este incredibil. Fiecare ministru si fiecare parlamentar au vorbit de energia asta si au creat o atat de mare neincredere la banci si nicio banca nu mai vrea sa dea banii. Proiectul nostru costa 65 de milioane de euro si vorbesc de cei 40 de megawati pe care ii fac eu. Noi avem 20 de milioane de euro. Mai am nevoie de 45 de milioane de euro. Nu ii da nimeni. In plus, nu vine nimeni sa-si investeasca banii lui pentru ca nu este un sistem predictibil. Totul merge aiurea. Te trezesti ca intr-o zi nu stiu care ministru care ajunge pe la Economie schimba din nou si ai pierdut totul”, a mai precizat Valeriu Iftime.

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.