spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

SEFUL CJ „TUNĂ“ SPRE APA SERV

- Advertisement -

• CJ a primit mai multe notificări prin care i s-a anuntat că există suspiciuni în privinta unor proiecte derulate de Apa Serv • circa 50 de miliarde de lei vechi reprezintă corectiile la acestea • presedintele Culită Tărâtă crede că aceste greseli se datorează managementului deficitar • tot el spune că Apa Serv protejează marii datornici în detrimentul populatiei •

Presedintele Consiliului Judetean, Culită Tărâtă, si-a prezentat miercuri, 3 iulie, raportul de activitate de la preluarea mandatului, în iunie 2012. A prezentat realizări, proiecte în derulare, dar si cîteva dintre ofuri, deoarece nu a reusit să facă ce si-a dorit în anumite domenii. Printre acestea s-a numărat si situatia delicată de la Apa Serv. Seful administratiei nemtene a fost uimit anul trecut, la preluarea mandatului, de pretul foarte ridicat al apei potabile si si-a propus să facă ceva pentru a-l reduce. Din păcate, în ciuda rapoartelor de audit, a controalelor făcute si a neregulilor depistate, lucrurile au rămas neschimbate, justificarea furnizorului de apă fiind că majorările de pret au fost impuse prin clauzele contractuale ale programului de modernizare ISPA derulat din 2009 încoace si care prevedea scumpiri anuale. „Rezultatele auditului făcut de noi la Apa Serv s-au concretizat printr-un dosar penal întocmit împotriva actualului manager, Dughir Cătălin si a fostului director, Neculai Ivanov, acestia fiind acuzati de abuz în serviciu contra intereselor publice si de fapte de coruptie. Dosarul respectiv a fost declinat de Politie pe 21 mai Parchetului de pe lîngă Judecătoria Piatra Neamt si acum asteptăm concluziile procurorilor. Pe de altă parte, nu mă poate convinge nimeni că nu se putea face ceva pentru reducerea tarifelor la apă în ciuda acelor clauze contractuale. Se putea majora pretul într-un procent mai mic sau se puteau reduce cheltuielile în alte activităti astfel încît populatia să plătească mai putin. Mi se pare inacceptabil ca o companie care a beneficiat de lucrări de îmbunătătire si modernizare a sistemului de furnizare a apei potabile în valoare totală de 28,9 milioane de euro să aibă pierderi de aproape 60% iar populatia să plătească unul dintre cele mai mari preturi din tară. Atunci, care a mai fost rostul acestor proiecte?“, s-a întrebat retoric seful CJ.

Proiecte europene suspecte de nereguli

Compania Apa Serv a derulat în ultimii ani o serie de proiecte cu finantare europeană, iar în baza acestora a încheiat contracte cu diverse firme pentru lucrări. Din păcate, organismele europene, care au acordat finantările, au constatat că unele aspecte din aceste investitii nu ar fi tocmai în regulă si au anuntat că nu vor achita anumite sume. Anul acesta, CJ, ca principal actionar al Apa Serv, a primit mai multe notificări de unde a reiesit că în total ar trebui să suporte aproape 50 de miliarde de lei vechi din bugetul judetului, din cauza neregulilor în derularea proiectelor furnizorului de apă. „Curtea de Conturi a stabilit că, în cazul unor proiecte, anumite cheltuieli în valoare de circa 500.000 de euro au fost considerate neeligibile. Ca si cum asta nu ar fi fost de ajuns, din cauza managementului «eficient» al sefilor de la Apa Serv, Consiliul Judetean a primit mai multe notificări, în ianuarie, februarie si aprilie anul acesta, prin care ni se semnala că într-un proiect în valoare de 13,4 milioane de lei s-au făcut corectii de 921.000 de lei, adică de 9,2 miliarde de lei vechi, existînd suspiciuni de nereguli. Într-un alt contract, încheiat de Apa Serv cu o firmă din Franta, în valoarea de 14,1 milioane de lei s-au făcut corectii de 94.000 de lei, adică aproape încă 1 miliard. În altul, în valoare de nu mai putin de 73,8 milioane de lei, încheiat cu o firmă din Spania, corectiile sînt de 3,84 de milioane de lei. Noi, ca administratie publică, am contestat toate aceste corectii chiar dacă sîntem constienti de mizeria din curtea proprie“, a adăugat seful CJ Neamt. În total, corectiile, adică sumele considerate neeligibile pe care trebuie să le suporte administratia judetului în contul societătii se ridică la aproximativ 50 de miliarde de lei vechi.

Marile societăti, favorizate, consumatorul de rînd, debransat

Compania Apa Serv mai este acuzată de seful executivului nemtean de faptul că, în timp, s-a dovedit extrem de blîndă cu marii datornici, dar a fost foarte exigentă cu consumatorii casnici, pe care i-a debransat fără milă chiar în perioade de caniculă. Potrivit informatiilor primite de administratia nemteană, marii consumatori de apă ai judetului ar avea datorii totale de 14 milioane de lei, bani neîncasati. „Aceste firme vin cu tot felul de esalonări si cred că dacă se trage de timp datoriile se prescriu. De ce Apa Serv nu face demersuri să ia banii de la aceste firme mari, dar execută amărîtul de rînd? Continui să cred că acolo se întîmplă multe lucruri necurate si vreau să le spun tuturor că nu mă las pînă cînd nu voi afla adevărul si nu vom rezolva lucrurile“, a concluzionat presedintele Tărâtă. Am solicitat un punct de vedere de la Apa Serv în toate aceste probleme, dar pînă la încheierea editiei nu am primit nici un răspuns.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.