spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Pe focşăneni îi aşteaptă cel puţin o lună fără apă caldă

- Advertisement -

Centrale de termoficare de la ENET SA trebuie repornită în august pentru a se face probe la instalaţii .Cu tot sprijinul municipalităţii, societatea de termoficare a ajuns la pierderi de aproape 5 milioane de euro

Primarul Focşaniului, Decebal Bacinschi, a declarat ieri că apa caldă nu poate fi întreruptă mai tarziu decat de luna august. Acesta a spus că au fost două motive pentru care s-a oprit apa caldă în municipiu: pentru că se încasau 4 miliarde lei şi se cheltuiau 20 de miliarde lei, dar şi pentru că lucrările la bd. Bucureşti s-au prelungit foarte mult şi sunt abia la jumătate, cu toate că firma de construcţii a promis că vor fi terminate. “Întreruperea apei calde este pe perioadă nedeterminată. În momentul în care vom ajunge cu acest racord la punctul termic de pe strada Kogălniceanu vom avea apă caldă”, a spus Decebal Bacinschi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate ieri. Ulterior, edilul a precizat că “perioada nedeterminată” trebuie să dureze pană în august, pentru că trebuie făcute probe la instalaţie. Conducerea ENET va efectua revizia anuală, profitand de perioada de repaos a instalaţiei de apă caldă. Luni a avut loc prima şedinţă a noului Consiliu de Administraţie al ENET, condus de liberalul Vasile Dobre. “Am putea spune că oprirea apei calde a fost o întamplare fericită sau nefericită, pentru că tot ar fi trebuit să oprim gazele. Acest lucru nu s-ar fi întamplat însă săptămana aceasta, cand au loc Zilele Focşaniului”, a declarat fostul viceprimar Vasile Dobre. În Focşani 29.000 de apartamente, din care doar 17.300 mai sunt racordate la sistemul centralizat de încălzire şi distribuţie a apei calde. Datoriile focşănenilor pentru apă caldă se ridică la 10 milioane de lei, iar datoriile ENET la furnizorul de gaze sunt tot de 10 milioane de lei.
Pierderi de 5 milioane de euro şi datorii de 24 de milioane de euro
Societatea de termoficare a avut o evoluţie financiară dezastruoasă, potrivit datelor financiare publicate de Ministerul Finanţelor Publice din 1999 pană în 2011. ENET a avut trei ani cu profit, 1999, 2000 şi 2003, iar în rest pierderi care s-au mărit de la an la an. Cel mai mare profit, de 1,2 milioane lei, s-a înregistrat în anul 2000. Din 2004, ENET nu a mai ieşit de pe pierdere, însă a înregistrat o uşoară revenire în 2009, cand pierderile s-au redus de la 14,2 milioane lei la 5,4 milioane lei. Această aparentă redresare s-a dovedit a fi doar un foc de paie, întrucat societatea a înregistrat în 2011 cele mai mari pierderi din activitatea sa, 21,5 milioane lei. Acest rezultat financiar prost a venit pe fondul celui de-al treilea an de scădere a cifrei de afaceri, care a ajuns la 43,6 milioane lei. În paralel, datoriile ENET au crescut de la an la an. În 1999, societatea avea datorii de 6,9 milioane lei. În 2011, sumele au crescut la nu mai puţin de 112 milioane de lei, adică peste 24 milioane de euro la cursul actual al monedei europene. În acest ritm, doar actualele investiţii ar putea salva societatea, prin creşterea eficienţei, reducerea pierderilor şi atragerea clienţilor pe care i-a pierdut în ultimii ani din cauza serviciilor de proastă calitatea oferite. (M. BOICU)

sursa: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/94534-pe-focsaneni-ii-asteapta-cel-putin-o-luna-fara-apa-calda.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.