spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Băcăuani evacuați din calea apelor

- Advertisement -

Pârâul Mora din comuna Negri a ieșit din matcă și a inundat aproximativ 30 de gospodării. 50 de persoane și zeci de animale și păsări au fost evacuate la primele ore ale dimineții. Doi bătrâni imobilizați au fost salvați de pompieri și transportați cu tractorul până la ambulanțe. Debitul apei este în creștere.

Ramona IONESCU

Ploile abundente din ultimele zile au crescut debitul pârâului Mora, din comuna băcăuană Negri, iar zeci de gospodării au fost inundate. Alarma a fost dată ieri dimineață prin 112, iar mai multe echipaje de intervenție au fost trimise la fața locului. “Apa a intrat în aproximativ 30 de gospodării – a declarat lt. Andrei Grecu, ofițer de relații publice în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bacău – și mai multe echipaje de pompieri au intervenit cu bărcile pentru a evacua persoanele aflate în pericol.

Oamenii s-au mobilizat și lucrează cot la cot cu pompierii pentru ridicarea unor diguri de apărare. Debitul apei este în continuă creștere și se încearcă limitarea pagubelor prin ridicarea digurilor de apărare construite cu saci umpluți cu nisip”. Doi bătrâni cu probleme de sănătate au fost scoși din case de pompieri și transportați cu tractorul până la ambulanțe, acestea neputând înainta din cauza nivelului crescut al apei. În unele locuri, apa are 1,5 metri, iar pompierii merg din casă în casă pentru a-i evacua pe localnici. “Cea mai mică persoană evacuată are 1 an – spune Grecu. Întâlnim însă destui oameni care refuză să-și părăsească locuințele, cu riscul de a fi inundați. Chiar dacă nu plouă local, debitul apei este în creștere pentru că se formează torenți de pe dealuri și de pe câmpurile agricole din vecinătatea comunei Negri”.

Aproximativ 40 de pompieri lucrează în zonă la construirea digurilor, alături de angajați din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bacău și de localnici. La fața locului sunt prezente și echipe de intervenție ale E.ON, care au decuplat de la rețeaua cu alimentare a energiei electrice locuințele inundate sau în pericol de a fi inundate. Alte nouă echipe ale E.ON lucrează în localitățile Recea, Bazga, Galeri, Horgești și Răcătău pentru a repune în funcțiune rețelele afectate de furtună.

Breșă în dig pentru evacuarea apei

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a reunit luni, la ora 14, pentru a găsi soluții în satul Mâgla. “La propunerea CJSU Bacău, Comitetul ministerial de la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a aprobat executarea unei breșe în digul de apărare amplasat pe malul stâng al râului Siret, în zona localității Mâgla, din comuna Negri – a declarat Carmen Cioltan, purtător de cuvânt la Instituția Prefectului – Județul Bacău.

Întreaga operațiune s-a făcut cu asistența tehnică a specialiștilor de la Sistemul de Gospodăririe a Apelor și Administrația Bazinală Apele pentru evacuarea apelor deversate din pârâul Mora și acumulate în incinta îndiguită”. (Ștefan POPA)

sursa: http://www.ziaruldebacau.ro/2013/07/02/bacauani-evacuati-din-calea-apelor.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.