spot_img
29.5 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Victor Ponta a găsit explicația pentru eșecul Nabucco: „Nu ținea de București în niciun fel, ci de un mare joc strategic”

- Advertisement -

Eșecul proiectului Nabucco și alegerea TAP nu a depins de București, ci de un mare joc strategic, a declarat premierul Victor Ponta ieri seară, la postul public de televiziune. Prim-ministrul a mai afirmat că în schimb, România are șansa de a valorifica propriile resurse.

„Nu depindea de noi. Am văzut nişte abordări oarecum… absolut prosteşti prin presa românească şi pe la opoziţie că nu ştiu ce nu a făcut Bucureştiul. Nu avea legătură cu Bucureştiul. Era un proiect care însemna Turcia, Bulgaria, România, Austria, Ungaria, Polonia, Cehia, deci toată Europa Centrală. Considerentele economice şi, probabil, nu doar economice, au împins Azerbaidjanul şi British Petroleum, care e de fapt unul din marii investitori din Rusia, i-a împins să aleagă Grecia – Italia. Deci nu ţinea de Bucureşti în niciun fel, cum nu ţinea nici de Viena sau de Sofia sau de Budapesta. A ţinut de un mare joc strategic, însă România are o şansă extraordinară: are propriile resurse, are propriile resurse care nu acoperă doar consumul nostru, ci pot să acopere consumul Republicii Moldova, (…) dar şi al altor ţări din jur”, a spus Ponta ieri seară.

Premierul a mai spus că România poate folosi gazele și resursele din Marea Neagră, amintind despre faptul că în zonă exploatarea va începe în 2018 și că există șanse ca prețul la gaze naturale să scadă cu 25% așa cum s-a întâmplat în SUA.

„Cu atât mai mult trebuie să înţelegem că viitorul României depinde de resursele noastre proprii, resurse proprii care înseamnă gazele şi resursele din Marea Neagră, acolo Epson, OMV, Romgaz au găsit resursele deja, trec de la explorare la exploatare şi în 2018, deci chiar mai repede decât Nabucco, putem să avem gaze ale noastre, din Marea Neagră şi, de asemenea, gazele de şist, pe care România, Polonia, Lituania, Spania, Marea Britanie le explorează în acest moment. În trei-patru ani vom avea garanţia dacă sunt sau nu şi dacă sunt, aşa cum în SUA au redus la 25% preţul gazelor, se va întâmpla şi în România„, a mai spus Victor Ponta.

Consorţiul Şah Deniz II a anunţat săptămâna trecută că va transporta gaze spre Europa prin conducta TAP, nu prin Nabucco.

Citiţi mai mult: Victor Ponta a găsit explicația pentru eșecul Nabucco: „Nu ținea de București în niciun fel, ci de un mare joc strategic” – Guvern > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/1045268.html#ixzz2XmJYbNq1
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.