Plantele au capacitatea înnăscută de a face calcule matematice, arată un nou studiu, această abilitate permiţându-le să-şi gestioneze rezervele alimentare în timpul nopţii.
Modelele matematice arată că plantele calculează cantitatea de amidon consumată peste noapte cu ajutorul împărţirii, proces efectuat cu ajutorul substanţelor chimice din frunze. Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la John Innes Centre, rezultatul experimentelor fiind publicate în jurnalul ştiinţific e-Life.
Calcul sofisticat
Experimentele efectuate de oamenii de ştiinţă de la John Innes Centre din Norwich au arătat că singura metodă prin care plantele îşi pot ajusta consumul de amidon la un nivel atât de precis este prin efectuarea unui calcul matematic – împărţirea.
„De fapt ele fac matematică într-un mod simplu, chimic. Este incredibil, am fost uimiţi ca oameni de ştiinţă să descoperim acest lucru”, a comentat profesorul Alison Smith, coordonatorul acestui studiu, pentru BBC.
„Este primul exemplu concret din biologie al unui asemenea calcul aritmetic sofisticat”, a comentat profesorul Martin Howard de la John Innes Centre. Oamenii de ştiinţă britanici au declarat că au fost „uluiţi” să descopere un calcul atât de sofisticat în biologie.
Citiţi mai mult: Se întâmplă NOAPTEA. Ce FAC plantele în timp ce dormiţi – Panorama > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/se-intampla-noaptea-ce-fac-plantele-in-timp-ce-dormiti-1044315.html#ixzz2XNlXJKRV
EVZ.ro