spot_img
25.6 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Evaluarea la clasa a VIII-a, „sub lupa” unui reprezentant al Ministerului Educatiei

- Advertisement -

Prima proba din cadrul evaluarii nationale s-a desfasurat fara probleme la nivelul centrelor de examen botosanene. Din cele declarate de Mihaela Hunca, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), la evaluarea nationala sunt inscrisi 4.157 de elevi.

Dintre acestia, 4.155 sunt din seria curenta iar doi din seria anterioara. Cifrele releva ca nu toti absolventii de clasa a VIII-a s-au inscris la evaluare. Astfel, din cei 4.943 de elevi ce figurau in clasa a VIII-a la inceputul anului scolar au fost la final 4.226 de absolventi. Dintre acestia 71 nu s-au inscris pentru sustinerea celor doua probe din cadrul evaluarii nationale. La nivelul judetului sunt 102 centre de examen, 19 centre de comunicare.
Lucrarile candidatilor vor fi corectate in patru centre zonale de evaluare. Proba s-a desfasurat sub supraveghere video.
„La nivelul judetului Botosani nu a fost inregistrat niciun incident la proba scrisa de limba romana din cadrul evaluarii nationale. Au absentat 111 elevi iar trei elevi au sustinut examenul la limba si literatura romana in conditii speciale. Am fost prezenta in centre, impreuna cu reprezentantul Ministerului Educatiei. In acelasi timp, membrii comisiei judetene s-au deplasat si ei in centre pentru a monitoriza desfasurarea probei, fiind verificate 80 la suta din centre”, a declarat Mihaela Hunca, presedintele comisiei judetene de evaluare.
Cele trei cazuri speciale au obtinut aprobarea Ministerului Educatiei, un elev fiind bolnav de TBC si a sustinut proba la spital. In cazul unui al doilea candidat s-a solicitat si obtinut prelungirea examenului cu o ora, elevul suferind de o boala. Pentru un al treilea candidat s-a pus la dispozitie o lucrare cu caractere marite, dat fiind faptul ca este bolnav.
Proba scrisa la limba romana a inceput la ora 9.00, dupa extragerea plicului cu varianta de subiecte. Elevii au avut de rezolvat varianta 10. Candidatii au primit, la primul subiect, un fragment din opera „Durerile lumii”, de Alexandru Vlahuta. Ei au avut de indicat antonime pentru trei cuvine din text, de explicat rolul unei virgule, de transcris doua cuvinte care se refera la timpul in care se petrece actiunea, de mentionat doua trasaturi ale genului epic, de prezentat in 30-50 de cuvinte rolul unei secvente din text.
La subiectul al doilea, elevii au avut un text la prima vedere, la care li s-a cerut sa formuleze cate un enunt in care sa precizeze anumite aspecte ale fragmentului dat, sa mentioneze valoarea morfologica a trei cuvinte, sa precizeze functia sintactica a doua cuvinte, sa mentioneze felul unei subordonate, sa construiasca o fraza cu doua propozitii in care sa existe o propozitie subordonata predicativa, introdusa prin adverbul relativ „cum” si sa redacteze o compunere de 80-150 de cuvinte.
Centrul National pentru Evaluare si Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, in conformitate cu programa pentru evaluarea nationala la clasa a VIII-a si cu modelul evaluarilor internationale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate si permit rezolvarea in 120 de minute.
Evaluarea nationala la clasa a VIII-a va continua joi, 27 iunie, cu proba de matematica.
Afisarea primelor rezultate este programata sambata, 29 iunie (pana la ora 16.00). In aceeasi zi, in intervalul orar 16.00-20.00 pot fi depuse contestatiile, care vor fi solutionate in zilele de 30 iunie si 2 iulie. Afisarea rezultatelor finale (dupa contestatii) va avea loc in data de 3 iulie. (Petronela Rotariu)

sursa: http://evbt.ro/Articol/Social/2013-06-26/Evaluarea+la+clasa+a+VIII-a%2C+%E2%80%9Esub+lupa%E2%80%9D+unui+reprezentant+al+Ministerului+Educatiei.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.