spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Nelson Mandela a fost conectat la aparate. Preşedintele Jacob Zuma şi-a anulat vizita în Mozambic

- Advertisement -

Eroul luptei anti-apartheid Nelson Mandela a fost conectat la aparate miercuri după-amiază într-un spital din Pretoria, a declarat un oficial care a fost informat în detaliu despre starea acestuia, relatează CNN News pe site-ul său de Internet. Resemnată, Africa de Sud se aştepta miercuri seară să afle în curând despre moartea lui Mandela, în timp ce şeful de stat Jacob Zuma a anulat o deplasare prevăzută joi în Mozambic.

Starea lui Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, s-a agravat în acest weekend. El a fost internat de urgenţă la 8 iunie, după o recidivare a infecţiei pulmonare care îl chinuie de doi ani şi jumătate.

Preşedintele Jacob Zuma a anunţat anularea călătoriei sale după ce l-a vizitat pe ilustrul său predecesor la spital în cursul serii.

Anterior, serviciile sale au confirmat prezenţa sa la acest summit regional de mai multe ori în ultimele ore.

Eroul luptei anti-apartheid era „într-o stare încă critică” , conform unui comunicat al preşedinţiei.

„Preşedintele Zuma a fost informat de situaţie de către medicii care încă fac tot posibilul pentru a îi asigura confortul”, adaugă textul.

Starea de sănătate a lui Nelson Mandela s-a agravat în decursul weekend-ului. Acesta a fost spitalizat de urgenţă la 8 iunie după o recidivă a infecţiei pulmonare care îl chinuie de doi ani şi jumătate.

Laureatul Nobel pentru pace în 1993 este sub asistenţă respiratorie, a precizat pentru AFP Napilisi Mandela, un lider de clan venit din regiunea sa natală Transkei (sud) care l-a vizitat la Pretoria miercuri.

„Da, se foloseşte de aparate pentru a respira”, a declarat liderul tradiţional. „Este trist, însă este tot ce se poate face”.

Rezumând sentimentul general, cotidianul popular Daily Sun titra miercuri „Lupta finală”. În Africa de Sud „lupta” (struggle în engleză) desemnează în mod tradiţional lupta împotriva regimului segregaţionist al apartheid în cadrul căreia Mandela a fost cel mai ilustru luptător.

În faţa unei armate de jurnalişti veniţi din lumea întreagă, numeroşi anonimi s-au adunat de-a lungul zilei şi până târziu în cursul serii în faţa unui memorial improvizat pe zidul Mediclinic Heart Hospital din Pretoria unde a fost internat cel pe care majoritatea sud-africanilor îl numesc cu afecţiunie Madiba – de la numele său de clan – , fotografiindu-se din când în când în faţa unei avalanşe de postere, mici mesaje, flori, steaguri, pluşuri, baloane…

Circulaţia a fost interzisă pe strada spitalului, iar prezenţa poliţiei a fost sporită.

„Este trist însă nu se mai poate face nimic, în afară de a spera că va pleca în pace”, spune cu ochii deja în lacrimi Franz, un tată de familie venit cu fiul său.

Vizitele s-au multiplicat la spital în aceste ultime două zile. Până acum rezervate familiei, acestea au fost extinse la apropiaţi, fostul medic al lui Mandela şi miniştri – mai ales Nosoviwe Mapisa-Nqakula, ministrul Apărării, care este şi cel care se ocupă de sănătatea foştilor şefi de Stat.

Considerat ca fiind părintele tinerei democraţii multirasiale sud-africane, Mandela simbolizează obţinerea pentru prima dată a dreptului de vot de către majoritatea neagră în 1994 şi sfârşitul suferinţelor îndurate în timpul regimului rasist al apartheid.

mediafax.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.