Au vrut sã facã un bine si acum riscã sã se îmbolnãveascã!
RISC Desi unii dintre beneficiarii Centrului de Reabilitare si Recuperare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) Husi erau grav bolanvi de tuberculozã, o afectiune extrem de contagioasã, cu câteva zile înainte de aflarea faptului cã în institutie existã un focar de infectie, un grup numeros de copii, voluntari ai organizatiei „Surorile Sãracilor”, au petrecut ore bune alãturi de beneficiarii centrului, fãrã ca nimeni sã îi previnã asupra riscului de îmbolnãvire. „Nu ne rãmâne decât sã sperãm cã va fi bine si cu noi sã fi venit sã se joace doar beneficiarii neinfectati”, a spus sora Gabriela Lucaci, coordonatoarea voluntarilor huseni.
Conducerea DSP Vaslui sustine acum cã nimeni din conducerea DGASPC Vaslui, respectiv a centrului husean, nu a fãcut o informare asupra îmbolnãvirilor de TBC. Abia dupã decesul a doi beneficiari, cu vârste de pânã în 30 de ani, s-a declansat o anchetã. „DSP nu a fost informatã de existenta cazurilor de TBC în centrul de la Husi. DSP a demarat ancheta. Au fost distribuite substante dezinfectante si mãsti de protectie. Toti beneficiarii si angajatii au fost testate radiologic”, a spus Mihaela Topliceanu, reprezentanta DSP Vaslui. „Au fost investigati 180 beneficiari si 88 de angajati ai centrului. Au fost descoperite 10 cazuri de tuberculozã, 5 în stare gravã, doua persoane decedând, una la chirurgie toracicã Iasi, alta la ATI-ul SAJ Vaslui. Restul de persoane sunt sub tratament, iar în momentul de fatã sunt într-o stare clinicã acceptabilã”, a precizat si Cristina Barbu, sefa sectiei de pneumoftiziologie din cadrul SJU Vaslui.
Angajatii centrului, prea putini si cu salarii prea mici, pentru sanctiuni!
„Nu putem lua mãsuri împotriva persoanelor care lucreazã acolo, pentru cã si asa sunt si lucreazã pe un salariu de mizerie, ce mãsuri sã mai iau? Sã-l dau afarã sau ce sã îi fac? Sã-l trimit de acolo, dacã eu lucrez cu un asistent la 100 de persoanã, ce sã fac? Cu cine mai fac treabã?”, a precizat Vasile Mihalache, vicepresedintele CJ Vaslui. Într-adevãr, institutia DGASPC Vaslui a fost una dintre cele mai grav afectate de plecãrile personalului calificat din sistem, în ultimii doi ani, în jur de 300 de persoane alegând sã renunte la serviciu, din cauza salariului foarte mic, în multe cazuri de sub 700 de lei.
Voluntarii huseni: „Nu am stiut de focar, nu ni s-a spus”!
În mod surprinzãtor, desi nu au vrut sã comunice autoritãtilor nimic despre focarul de infectie, angajatii centrului husean au acceptat totusi ca, zilele trecute, acesti beneficiari sã primeascã vizite. Inimosii voluntari „Don Morinello”, coordonati de Asociatia „Surorile Sãracilor”, au mers de curând la cei internati în centru, asa cum o fac, de altfel, destul de des. În imaginile imortalizate se vede cum beneficiarii centrului si voluntarii se joacã, danseazã, îsi strâng mâinile. Ei nu au fost avertizati asupra faptului cã în institutie existã un focar TBC. „Într-adevãr, când am auzit despre focarul de tuberculozã, primul gând care mi-a trecut prin minte a fost acesta, cã voluntarii nostri au fost acolo. Nu am stiut de focar, nu ni s-a spus. Speranta noastrã este aceea ca angajatii centrului sã îi fi tinut în interior pe tinerii bolnavi, iar cu noi sã fi venit sã petreacã doar beneficiarii care nu aveau TBC. Separat de asta, vreau sã vã spun cã voluntarii nostri sunt foarte atasati de acesti copii din centru. Ei sunt ai nimãnui si ne-am dat seama cã le aducem multã fericire când mergem la ei sã ne jucãm, sã le fim prieteni. Ne stiu pe nume, ne-am împrietenit si rolul nostru este, pânã la urmã, de a-i ajuta sã se integreze. Vom mai merge la ei. Sperãm ca autoritãtile sanitare sã îsi facã treaba si totul sã revinã la normal”, a spus sora Gabriela Lucaci, coordonatoarea voluntarilor huseni.