Deși nu câștigă mai mult decât europenii, moldovenii alocă aproape jumătate din banii de cheltuială pentru consumul alimentar.
În acest sens, Biroul Național de Statistică (BNS) informează că, tradiţional, în primele trei luni ale anului curent, în jur de 43 la sută din cheltuieli au fost direcționate spre produse alimentare, ceea ce ar însemna, nici mai mult, nici mai puțin de 720 lei pentru o persoană.
Ucrainenii și belarușii cheltuiesc, de asemenea, cei mai mulți bani pentru alimente și băuturi nealcoolice, adică, în medie, 42,1 și, respectiv, 43,2 la sută din cheltuielile totale, în timp ce în țările occidentale, dar și în statele nordice banii pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice variază între 11 și 15 la sută din totalul cheltuielilor.
Mai mult, cheltuielile medii lunare de consum ale unui moldovean, în primul trimestru al anului, au constituit circa 1660 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a lui 2012 cu aproape zece la sută. Potrivit BNS, în termeni reali, cu ajustarea la indicele preţurilor de consum, populaţia a cheltuit în medie cu cinci la sută mai mult comparativ cu primele trei luni ale anului trecut.
Moldovenii cheltuiesc cel mai puțin pentru învățământ
Dacă moldovenii cheltuiesc cele mai mari sume pentru alimente și băuturi nealcoolice, atunci pentru întreţinerea locuinţei o persoană a alocat, în medie, 18 la sută, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – circa zece la sută. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru sănătate – 6,7 la sută, transport – 4,6 la sută, comunicaţii – 4,5 la sută, dotarea locuinţei – 3,2 la sută. De altfel, cei mai puțini bani au fost alocați pentru învăţământ – sub unu la sută.
Structura cheltuielilor totale de consum în primul trimestru curent. Sursa: BNS
Totodată, cheltuielile de consum ale unui moldovean din mediul urban au constituit, în total, aproape două mii de lei lunar, cu circa 500 de lei mai mult faţă de mediul rural. În primele trei luni ale anului, veniturile disponibile ale unei persoane au constituit în medie 1600 lei lunar.
Norvegienii, cei mai „risipitori” europeni
În condițiile în care moldovenii scot lunar din buzunare, în medie, 720 de lei – 45 de euro – pentru mâncare și băuturi nealcoolice, Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, arată că locuitorii statelor membre UE care cheltuiesc cei mai puțini bani pentru consumul alimentar sunt cehii, polonezii, ungurii şi sârbii. Astfel, în 2011, polonezii şi cehii au plătit pentru mâncare şi băuturi nealcoolice, în medie, aproape 92 de euro lunar. Ungurii şi sârbii au scos din buzunar, în acelaşi an, 900 de euro pentru a cumpăra produsele respective sau 75 de euro lunar, cu 75 de euro mai puţin decât media europeană. La rândul lor, românii cheltuiesc aproximativ 83 de euro lunar pentru produse alimentare.
Cheltuielile pentru alimente în Europa. Sursa: gândul.info
Norvegienii cheltuiesc cele mai mari sume de bani pentru consumul alimentar, întrucât în 2011, spre exemplu, au cheltuit 300 de euro pe lună. Totodată, ei au cheltuit sume duble faţă de media europeană, de 150 de euro pe lună, pentru a cumpăra mâncare şi băuturi nealcoolice.
Pe locul al doilea se află locuitorii Luxemburgului care au scos din buzunar, în acelaşi an, circa 220 euro pe lună, iar danezii se numără şi ei printre europenii care sunt dispuşi să scoată sume mari de bani din buzunar pentru a cumpăra astfel de produse. Conform datelor Eurostat, un danez a lăsat în fiecare lună a anului 2011, în medie, 200 de euro.
În topul europenilor care cheltuiesc lunar cele mai mari sume de bani pentru a-şi cumpăra produse alimentare şi băuturi nealcoolice se numără şi belgienii, grecii, francezii şi italienii.
timpul.md