spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Omagiu pentru maestrul Alexandru Giugaru

- Advertisement -

RECUNOSTINTÃ Un veritabil artist care, prin farmecul si naturaletea sa, reusea sã stârneascã ropote de aplauze pe toate scenele din tarã si strãinãtate, un mare comedian onorat pentru întreaga sa carierã cu titlul de „Artist al Poporului” si unul dintre cele mai reprezentative personaje ale Husului. Este vorba despre maestrul Alexandru Giugaru care, pe 23 iunie, ar fi împlinit 116 ani.

Nãscut la 23 iunie 1897, Alexandru Giugaru a absolvit Liceul „Cuza Vodã” din orasul natal, apoi a luat calea spre Bucuresti pentru a deveni student al Conservatorului de Arta Dramaticã. A debutat pe scenã în 1916 când România era în plin rãzboi, devenind în scurt timp unul dintre cei mai apreciati artisti din tarã, ceea ce l-a propulsat pe scena Teatrului National. Înainte sã devinã un mare actor, a parcurs un drum anevoios. Îndrãgostit de teatru încã de la o vârstã fragedã, a fugit de la casa pãrinteascã „sã devinã artist cu renume”. La începutul carierei a jucat pe scene mici, improvizate si, fiindu-i teamã ca nu cumva familia sã-l urmãreascã si sã-l aducã acasã, a jucat sub pseudonimul de Sandi-Husi. La Teatrul National din Bucuresti s-a consacrat ca mare comedian prin rolurile jucate în Trilogia satiricã a lui I. L. Caragiale, în regia lui Sicã Alexandrescu. Însusi marele regizor spunea cã, dacã I. L. Caragiale l-ar fi cunoscut pe artistul Giugaru, l-ar fi plãcut si l-ar fi îmbrãtisat cu toatã cãldura. Cu o naturalete debordantã, era minunat în toate rolurile pe care le juca, reusind de fiecare datã sã ridice sala în picioare si sã fie aclamat frenetic de spectatori. Talentul desãvârsit l-a ajutat sã-si clãdeascã o carierã impresionantã, bucurându-se de succes, prestigiu si respectul colegilor.

Apreciat si în strãinãtate

Ar fi fost pãcat dacã talentul sãu actoricesc era remarcat doar la nivel national. Alexandru Giugaru si-a dorit mai mult si a reusit. În cadrul turneului de la Paris din 1956, artistii români au fãcut un spectacol de referintã. Interpretând rolul lui Zaharia Trahanache din „O scrisoare pierdutã”, maestrul Giugaru a primit laurii parizienilor, acestia fiind fini cunoscãtori ai artei de calitate. Când a jucat în rolul lui Jupân Lunardo din „Bãdãranii”, interpretarea artistului husean a fost apreciatã de cãtre spectatorii italieni cu prilejul turneului de la Venetia din 1957 acolo unde trupa românilor a fost revelatia festivalului. Un an mai târziu, la Moscova, marele Giugaru reusea sã smulgã aplauzele rusilor în urma rolului jucat în „Revizorul”, fapt ce i-a determinat pe rusi sã scrie prin ziare cã „Românii au fãcut un spectacol memorabil”. Reputatia câstigatã si pe plan international l-a propulsat în categoria celor mai buni actori români. Marele actor husean a trecut în nefiintã la data de 15 martie 1986, însã rãmâne un exemplu viu pentru toti tinerii îndrãgostiti de teatru si cinematografie. O trupã de teatru din Husi poartã numele maestrului nostru, Alexandru Giugaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.