spot_img
25.6 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Inundatiile au provocat pagube de peste 47 de milioane de lei

- Advertisement -

Prefectul judetului Vaslui, Radu Renga, a prezentat o sintezã a pagubelor provocate de inundatii în perioada mai-iunie 2013. Acesta a fãcut o evaluare a infrastructurii si terenurilor agricole afectate de precipitatiile din ultimele douã luni. De asemenea, el a adus la cunostintã si planurile de viitor pe care Prefectura le are.

Precipitatiile cãzute în ultimile douã luni pe raza judetului nostru au produs daune însemnate în mai multe localitãti. Un prim bilant a acestora aratã cã 51 de localitãti din Vaslui au fost afectate, valoarea totalã a pagubelor estimându-se la aproximativ 47 de milioane de lei. Printre unitãtile administrative cele mai afectate se numãrã printre altele comunele Grivita, Pogana, Coroiesti, Duda Epureni, dar si municipiul Bârlad si orasul Negresti. În total, ploile si grindina au avariat mai multe drumuri comunale, locuinte si peste 4600 ha de teren arabil si 390 de ha de pãsuni. În ceea ce priveste culturile, cele mai afectate au fost cele de porumb, grâu si floarea-soarelui. Douã locuinte, din Doagele, respectiv Duda Epureni, au fost grav afectate. Radu Renga a declarat cã s-au fãcut numeroase demersuri pentru acordarea de materiale care sunt necesare reconstruirii acestora. Vremea rea a fãcut si o victimã în comuna Perieni. Din cauza viiturilor puternice, o bãtrânã în vârstã de 75 de ani care se afla pe marginea drumului, a fost aruncatã în apã de rafalele de vânt. Un localnic a observat-o, însa era mult prea târziu.

Proiectele Prefecturii

Potrivit reprezentantilor Prefecturii, s-au fãcut mai multe adrese cãtre Ministerul Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice pentru a duce la capãt proiectele începute în trecut care trebuie finalizate, suma necesarã ridicându-se la aproape 140 de miliarde de lei vechi. Aceste proiecte constau în alimentarea cu apã, amenajarea de poduri si podete, sisteme de canalizare si statii de epurare în 26 de comune. Infrastructura rutierã este o altã problemã pe care Prefectul sperã sã o rezolve, existând 16 proiecte în valoare de peste 5 milioane de lei care vizeazã orasul Negresti si încã alte 9 comune printre care Ivãnesti, Poghidia si Bogdãnita. Se doreste de asemenea punerea în functiune a forajelor existente în 13 comune, lucrãri începute încã din 2007, dar care nu s-au finalizat, dar si sã se facã investitii noi în sase comune care se confruntã frecvent în perioada secetoasã cu lipsa apei potabile. În acest scop vor fi forate 10 puturi de mare adâncime cu sisteme de pompare în Bogdãnita, Rafaiala. Perieni, Todiresti, Zorleni si Fruntiseni. (Cristina Carare)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.