spot_img
25.6 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Au primit alt copil când au părăsit maternitatea

- Advertisement -

Povestea incredibilă a mamelor care au născut la Maternitatea Oneşti s-a dovedit reală. Ele acuzau că le-au fost schimbaţi bebelusii in maternitate. Nimănui nu-i venea să creadă ca este posibil aşa ceva, însă testele ADN au dovedit acest fapt.

Cele două femei care au născut la Maternitatea din Oneşti au fost colege de salon. În ziua de 17 mai au născut fiecare un băiat de 3 kg. La câteva zile au fost externate, dar patru zile mai târziu una dintre ele a descoperit că pe brăţara legată de mâna copilaşului în spital era scris un alt nume de familie. Medicii i-au asigurat însă pe părinți că totul a decurs normal în spital şi că fiecare şi-a luat acasă propriul copil. După alte trei săptămâni, în timp ce mamele alăptau nou-născuţii, una dintre familii, care făcuse testul ADN, a aflat că acel copil nu era al lor. Nu erau părinţii acelui copil de care au avut grijă şi s-au ataşat. Băieţelul lor se afla în sânul altei familii. De aici au început întrebările cum a fost posibil aşa ceva. Rezultatul celui de al doilea test a confirmat că bebeluşii fuseseră schimbaţi în maternitate, confirmând neglijenţa în serviciu a celor din spital.

Conducerea Spitalului Municipal Oneşti a recunoscut greşeala personalului de la Neonatologie implicat în acest caz şi a constituit o comisie de disciplină care îi va sancţiona pe vinovaţi.
Deşi au decis ca după o lună după ce au crescut alt copil să se despartă de acesta pentru a se ataşa acum de copilul biologic, mămicilor le-a fost greu să îndure această situaţie şi schimbul propriu-zis de copii care, de fapt, nu făcea decât să repare eroarea comisă anterior.

Directorul medical al Spitalului Municipal Onești, dr. Adrian Brânzaniuc, a prezentat punctul de vedere al instituției medicale. Cei doi copii s-au născut pe 17 mai, unul la 08.30, celălalt la 10.00, având aproximativ aceeași greutate. Se pare că inversarea s-a produs a doua zi, însă acest aspect a fost sesizat la patru zile distanță, când mămicile erau acasă și se pregăteau să le facă băița. Timp de patru zile cât au stat în maternitate, asistentele care trebuiau să se ocupe de identificarea copiilor nu au făcut acest lucru și nimeni nu a știut de inversare. Fiecare mămică a ținut la piept copilul celeilalte. Comisia de disciplină trebuie să hotărască sancțiunile care se vor aplica și să găsească angajatul spitalului care a greșit în prima instanță.

Fapta este anchetată de poliţie ca neglijenţă în serviciu. Oricum, părinții, o familie din comuna Helegiu și una din Buciumi, au depus plângere și s-a deschis o acțiune împotriva spitalului.
Declarațiile mămicilor sunt de-a dreptul sfâșietoare. Ele nu se pot obișnui cu ideea că au îngrijit o lună de zile un copil la care au fost nevoite să renunțe pentru că nu era sânge din sângele lor. Acest fapt a fost dovedit de rezultatele testelor ADN, primul a fost suportat de o asistentă, presupusa vinovată, și a costat 750 de lei, al doilea, făcut în regim de urgență, a costat 9.000 de lei și a fost achitat de spital.
Unul dintre tați, vizibil afectat, a declarat: „Sper să fie învățătură de minte și să nu se mai întâmple așa ceva în spital“. Mama este traumatizată în urma acestei situații: “Vă dați seama că sunt afectată și gândul îmi zboară la celălalt copil, l-am crescut o lună de zile și i-am oferit toată dragostea mea, mi-a fost foarte greu să accept schimbarea. Mi-am dorit să se fi greșit când au pus brățările. Noi vom ține legătura cu cealaltă familie și vor fi frați de cruce“.

„Pentru mine, ca bunică, a fost un șoc, e ceva imposibil, nu se poate așa ceva, ne-am atașat de acel copil. E o traumă pentru părinți“ – a spus bunica unuia dintre copii.

Primarul municipiului Onești, Laurențiu Neghină, a declarat: „Ceea ce s-a întâmplat la Maternitatea din Onești este inadmisibil. Eu mi-am exprimat public punctul de vedere: conducerea spitalului ar trebui demisă, pe lângă conducerea maternității și cei care se fac vinovați de situația creată. Sunt supărat că am aflat de acest caz din presă, conducerea spitalului nu m-a informat și am reproșat lucrul acesta doar directorului medical. Managerul spitalului și-a luat două zile concediu nejustificat în situația creată, mi se pare o fugă de răspundere și trebuie luate măsuri“.

Adina PELIN

sursa: http://www.ziaruldebacau.ro/2013/06/22/au-primit-alt-copil-cand-au-parasit-maternitatea.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.