spot_img
25.6 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Mafia cămătarilor focşăneni avea protecţie la varf!

- Advertisement -

Cămătarii reţinuţi joi de procurori acţionau fără nicio teamă, avand protecţie la varf, asemenea unui clan mafiot, după cum ne-au declarat surse apropiate anchetei. Pentru ameninţările şi violenţele exercitate, cei cinci cămătari aveau asigurat “spatele” inclusiv din partea unor poliţişti, notari publici şi alţi oficiali din sistemul judiciar.Liviu Lazăr, zis şi “Jair”, şi partenerul său Constantin Răduţă au ajuns în arest cu mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile.Anchetatorii spun că interlopii foloseau săbii şi bate pentru intimidarea datornicilor

Noile date puse la dispoziţie de anchetatori în cazul cămătarilor reţinuţi în cursul zilei de joi şi cercetaţi şi sub aspectul săvarşirii infracţiunilor de şantaj, respectiv exercitarea de ameninţări şi violenţe, indică o implicare care duce pană la funcţionari publici dar şi oameni plătiţi să apere legea. “Sunt indicii că unul dintre învinuiţi avea conexiuni în randul funcţionarilor publici” a precizat procurorul Florin Ţîrlea, de la Parchetul de pe langă Tribunalul Vrancea, cel care coordonează ancheta, care a evitat amănuntele suplimentare. Nu este exclus ca în perioada următoare, anchetatorii să dea ochii cu persoane destul de cunoscute şi care le-ar fi asigurat protecţia cămătarilor care acţionau ca şi cum ar fi fost invincibili în faţa legii. Surse judiciare vorbesc şi de implicarea a cel puţin doi notari, cu care cămătarii lucrau în mod curent pentru încheierea contractelor de împrumut cu ipotecă, pe care nu era trecută suma real împrumutată ci suma finală, care includea şi camăta. Afacerile vanzătorilor de bani cu dobandă mult mai mare decat în sistemul bancar au fost facilitate de criza de lichidităţi care a împins mulţi afacerişti în lumea subterană a cămătarilor pentru a scăpa de datorii. Rămane însă de văzut cine va pica în “plasa” destul de larg deschisă a anchetatorilor care au beneficiat şi la acest caz de ajutorul serviciilor speciale.

29 de zile de arest

Jair şi Răduţă sunt acuzaţi că dădeau bani cu camătă foarte mare

Liviu Lazăr şi Constantin Răduţă au fost arestaţi în cursul zilei de ieri, pentru 29 de zile, măsura fiind luată de magistraţi ai Judecătoriei Focşani, acolo unde s-a judecat propunerea de arestare preventivă, după ce partenerii de afaceri fuseseră reţinuţi cu o zi înainte.  “Lucrătorii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, în colaborare cu ofiţeri din cadrul Serviciului de investigare a Fraudelor, au efectuat cinci percheziţii domiciliare, în urma cărora L. Liviu de 46 ani şi R. Constantin de 60 ani din municipiul Focşani, au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă pentru săvârşirea infracţiunilor de cămătărie şi şantaj. În cauză au fost desfăşurate mai multe activităţi specifice, cercetările fiind extinse şi faţă de alte trei persoane cu astfel de preocupări ilicite”, au precizat poliţiştii vranceni prin intermediul unui comunicat de presă. Liviu Lazăr este şi patronul unei case de schimb valutar din municipiu, situată pe B-dul Unirii, dar şi fost fotbalist al echipei Unirea Focşani, de unde i se trage şi porecla de “Jair”, după numele cunoscutului fotbalist brazilian. Asupra sa au planat de mult acuzaţii legate de faptul că împrumuta bani cu camătă către persoane aflate la ananghie. Pînă la acest moment, procurorii au indicii că, între aprilie şi decembrie 2012, Jair a împrumutat în mai multe randuri bani cu o dobandă foarte mare iar în momentul în care părţile vătămate aveau dificultăţi în a restitui sumele, erau constranse cu ameninţări şi cu exercitarea unor violenţe fizice şi de altă natură, asupra celor în cauză sau/şi asupra familiei. Pentru Constantin Răduţă, perioada care a intrat în atenţia anchetatorilor a fost decembrie 2012, cand acesta a împrumutat mai multe persoane, cerand în schimb sume mult mai mari. Conform surselor judiciare, spre exemplu, Răduţă a împrumutat 7.100 lei, solicitand o dobandă lunară de alţi 2.000 lei. În cazul lui “Jair”, una dintre părţile vătămate a luat cu împrumut suma de 1.600 euro şi, după o lună, s-a trezit dator cu 4.600 euro. Dar în alte cazuri sumele împrumutate au fost mult mai mari.

Cine ţinea “spatele” cămătarilor?

… mai departe:
http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/94161-mafia-camatarilor-focsaneni-avea-protectie-la-varf.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.