spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Consiliul Județean plătește mere sfrijite și pătate pentru copii

- Advertisement -

Elevii și profesorii se plâng că merele nu au 200 de grame și că sunt pătate și sfrijite. Multe fructe au ajuns pe post de mingiuțe de fotbal pe culoarele școlilor. CJ Bacău spune că nu are nicio sesizare în privința calității fructelor.

Mădălina ROTARU, Ștefan POPA

Merele care ajung la elevii din județ sunt mici și pătate. Mai ales în ultima perioadă, atât copiii cât și cadrele didactice, fie din mediul rural, fie urban, se plâng că acestea nu respectă gramajul minim de 200 de grame. De achiziția fructelor se ocupă Consiliul Județean (CJ) Bacău, la fel ca și pentru programul “Laptele și cornul”. “Noi nu am primit sesizări în ultima vreme legate de calitatea fructelor” – a declarat Dana Pricopie, purtător de cuvânt la CJ Bacău. Ultima sesizare care a ajuns la instituție a fost în urmă cu mai bine de o lună și viza stocul de mere livrat la Onești, iar reprezentanții CJ spun că problema a fost rezolvată atunci.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău nu-și asumă responsabilitatea în ceea ce privește calitatea merelor. Potrivit reprezentanților instituției, nu s-au primit reclamații legate nici de aspectul fructelor, nici de calitatea lor. Mai mult, instituția se detașează total de programul în sine, neavând în cadrul acestuia decât atribuția de a furniza responsabililor, respectiv Consiliul Județean Bacău, numărul de beneficiari. “Programul se adresează elevilor de primară și gimnaziu, dar noi, ca instituție, tot ce facem în cadrul programului este să furnizăm Consiliului Județean numărul elevilor înscriși în clasele I – VIII” – ne-a declarat inspector școlar de specialitate Claudia Merticaru, purtător de cuvânt ISJ Bacău.

“În ultima vreme, merele sunt cam mici și cam pătate…”

Părerile elevilor și ale cadrelor didactice sunt împărțite, cu accent pe faptul că, în ultima perioadă cu precădere, fructele primite nu au fost de calitate. Ca și în cazul “Laptele și cornul”, unii apreciază “darul” – “sunt destul de frumoase și îndeajuns de bune” -, alții se plâng că merele sunt “cam mici” și, “ce-i drept, în ultima vreme, cam pătate”, după cum ne-au spus mai multe cadre didactice din mediul rural, iar o altă categorie, exclusiv din rândul beneficiarilor, le nesocotesc total: “sunt mulți copii care se joacă cu ele în loc să le mănânce”.

Merele se distribuie în școli în cadrul Programului național de încurajare a consumului de fructe proaspete în rândul elevilor, actul normativ care stă la baza acestuia fiind o hotărâre de guvern (nr. 1.154/2012) care stbilește că, “în anul școlar 2012 – 2013 se acordă gratuit mere, în limita valorii zilnice de 0,37 lei/elev, pentru o perioadă de maximum 89 de zile, începând cu 3 decembrie 2012″. Programul se derulează cu fonduri din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, consiliile județene fiind cele care optează pentru măsurile adiacente pentru implementare. Valoarea programului în județul nostru este de 1.273.944 lei, preț ce include fructele, distribuirea și transportul merelor în școli. Contractul a fost câștigat de SC Parrisiene a la vys SRL, din comuna Vadu Mare (Suceava).

sursa: http://www.ziaruldebacau.ro/2013/06/19/consiliul-judetean-plateste-mere-sfrijite-si-patate-pentru-copii.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.