Un fost colonel de Politie, supãrat pe presã
SUPÃRAT Fostul colonel de politie, Florin Sârbu, cel despre care Vremea Nouã a dezvãluit cã ar fi luat în spatiu zeci si sute de moldoveni, cãrora le-a fãcut rost de buletine de România, este foarte deranjat de anchetele noastre. Ieri, într-o discutie cu un reporter de la VRN, Sârbu a recunoscut cã a avut discutii cu mai multi cetãteni moldoveni implicati în activitãti ilegale, care ar fi vrut sã comitã acte de violentã asupra ziaristilor de la Vremea Nouã, dupã publicarea acelor anchete. „Ai avut noroc, au vrut niste bãieti din Moldova sã vinã la Vaslui, sã te caute, însã eu i-am oprit. Scrie ce vrei, dar multe sunt minciuni. Ce sã fac, dacã nora mea este din Moldova si m-au rugat sã-i ajut? Scrie ce vrei, dar ar fi mai bine sã fii precaut”, a avertizat Sârbu, într-o discutie cu reporterul ziarului nostru. Este curios faptul cã un fost ofiter superior de Politie, fost ales local si unul dintre oamenii de bazã ai conducerii Consiliului Judetean, este în legãturã cu personaje din Republica Moldova care, probabil contra unor sume de bani, ar comite acte de violentã în România împotriva ziaristilor.
Timp de doi ani, în 2011 si 2012, ziarul nostru a publicat mai multe anchete despre mafia mutatiilor care s-a infiltrat si în judetul Vaslui, persoane care contra unor sume de bani iau în spatiu cetãteni din Republica Moldova, pentru a le procura mai apoi buletine de România, dar si pasapoarte. Printre persoanele care se ocupau cu astfel de activitãti era si col. (r) Florin Sârbu, directorul Centrului de Afaceri din Vaslui, un cunoscut politician, fost consilier local, trecut de putin timp la PNL. Ziarul nostru scria, la acea perioadã, cã peste 100 de moldoveni au fost luati în spatiu de cãtre Sârbu, în apartamentul sãu din Vaslui, desi acesta a sustinut tot timpul cã era vorba de cunostinte si prieteni ai nurorii sale, de loc din Basarabia. Din câte se pare, publicarea acelor anchete despre retelele transfrontaliere care se ocupã cu mutatiile cetãtenilor moldoveni în România l-a supãrat tare de tot pe Florin Sârbu, dar si pe unii dintre cei cu care lucreazã în tara vecinã, personaje interlope. Dupã cum singur a recunoscut, într-o discutie avutã ieri cu un reporter VRN, acesta a fost contactat de mai multe personaje din Basarabia, care ar dori sã vinã la Vaslui, pentru a agresa ziaristii care scriu despre activitãtile acestor retele, rãzbunãri în stil mafiot cum se petrec frecvent în Rusia împotriva jurnalistilor de investigatii.
Florin Sârbu: „M-au întrebat niste bãieti din Moldova, când te duci pe acolo si pe unde ajungi, cã ar vrea sã te vadã”
„Uite, ai scris de mine si de unele retele care s-ar ocupa cu aducerea moldovenilor în România. Nu mã bag în ceea ce ai scris, treaba ta, esti liber sã scrii ce vrei. Însã, îti spun, dupã ce ai scris, m-au sunat niste bãieti din Moldova, care voiau sã vinã la Vaslui, sã te vadã si nu cred cã ar fi iesit bine pentru tine. Eu i-am oprit si le-am spus sã nu vinã, cã tu îti faci datoria si scrii ce crezi. Îti dai seama, nu ar fi iesit bine pentru tine dacã te-ar fi cãutat aici, la Vaslui. Eu îti mai spun ceva: ai mers cu mine la Chisinãu, în acest an (pe 2 februarie a.c., când CCIA Vaslui a organizat o misiune economicã la Chisinãu, la expozitia „Fabricat în Moldova”, n.r.). As fi putut sã dau un telefon la niste bãieti si nu stiu cum s-ar fi terminat totul, însã eu nu sunt asa. E treaba ta sã scrii, însã fii mai precaut, acesta este sfatul meu. Pentru cã tu scrii ce vrei, însã trebuie sã scrii si adevãrul si oamenii nu stiu dacã tu scrii adevãrul sau nu. Si, dacã mai vrei sã stii, m-au întrebat unii din Moldova de tine, când ajungi pe acolo, pe unde te duci, cine stie ce au de gând, dar le-am spus cã nu mã intereseazã treburile astea. Nu-ti spun sã nu mai scrii, îti recomand sã fii mai precaut când scrii despre astfel de lucruri”, l-a avertizat, ieri, fostul consilier local pe un reporter VRN, cu trimitere clarã la consecintele publicãrii unor noi materiale despre afacerile sale cu mutatii în judetul Vaslui. O declaratie uimitoare, care demonstreazã legãturile subterane dintre un politician cunoscut în judet si retelele de traficanti de persoane din Republica Moldova. Desi sustine cã nu a luat niciun ban pentru zecile de moldoveni pe care i-a luat în spatiu si cãrora le-a fãcut buletine de România, Sârbu pare sã demonstreze contrariul, si anume cã lucreazã în strânsã legãturã cu unele retele care manipuleazã cetãtenii din Basarabia si îi aduc pe „rute” cunoscute în judetele de granitã, unde le fac rost de acte de identitate românesti, recunoscute în spatiul european.
Asasinii din Basarabia bântuie prin România
Pe 26 noiembrie 2012, în cartierul Vitan din Bucuresti, un bãrbat care pleca spre muncã era mitraliat în momentul în care a urcat în masinã. 16 gloante au trecut prin caroserie, 7 dintre proiectile l-au lovit pe tânãrul de 26 de ani, în abdomen, cap si membre. Miraculos, cel atacat, a supravietuit. La fata locului, anchetatorii au gãsit armele folosite în atac, cu urme ADN pretioase pe ele. Existau camere de supraveghere în zonã însã anchetatorii au sustinut, cel putin oficial, cã nu sunt imagini folositoare. O lunã mai târziu, anchetatorii au ajuns la cetãteanul moldovean Vitalie Proca. Autoritãtile ruse l-au prins pe Vitalie Proca la Moscova, cu sprijinul celor de la Chisinãu. S-a dovedit, ulterior, cã Proca fusese autorul unui asasinat greu de imaginat, în satul Criuleni, unde a torturat si ucis douã persoane, pentru a afla unde tin ascunse unele sume de bani. Condamnat la închisoare pe viatã, un judecãtor i-a dat drumul din penitenciar dupã câtiva ani, în mod inexplicabil.
Autoritãtile române au dat-o din colt în colt!
Potrivit reprezentantilor Directiei pentru Evidenta Populatiei din Ministerul de Interne, „bisnitarii de domiciliu”, cum sunt si persoane ca Florin Sârbu, care se ocupã de mutatii în România pe bandã rulantã, nu fac nimic ilegal. „Legislatia nu reglementeazã plata unei sume de bani de cãtre solicitantul actului de identitate, în favoarea proprietarului imobilului de la adresa de domiciliu declaratã. Stabilirea domiciliului reprezintã o libertate a persoanei, pe care o exercitã potrivit propriei sale vointe si în scopul realizãrii intereselor personale”, spun sefii directiei. Acestia mai spun cã autoritãtile nu au obligatia „verificãrii numãrului de persoane care figureazã înregistrat la un moment dat în Registrul National de Evidentã a Persoanelor cu domiciliul sau resedinta la o anumitã adresã”. Cetãtenii moldoveni doresc foarte mult sã obtinã buletinul deoarece actul este valabil pentru o perioadã de zece ani, mult mai mare decât viza, valabilã pentru trei luni. Ei pot circula cu noul document, fãrã niciun fel de probleme, în majoritatea tãrilor din Uniunea Europeanã, având aceleasi drepturi ca si cetãtenii români, care s-au nãscut aici. Ceea ce nu stiu multi moldoveni este cã pot obtine pasaportul cu mult mai repede si mai simplu decât cartea de identitate, pasaport care este recunoscut în toatã Europa.