Moment istoric pentru primãria din Husi, care semneazã astãzi acordul de cooperare si înfrãtire cu primãria orasului Cimislia, din Republica Moldova
COOPERARE Astãzi, Camera de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui, în parteneriat cu Primãria Municipiului Vaslui si Consulatul General al României la Cahul, Republica Moldova, organizeazã la Centrul de Resurse pentru Afaceri din municipiul resedintã, începând cu ora 9.30, Forumul Economic Transfrontalier „Prioritãti în absorbtia fondurilor europene în spatiile economice transfrontaliere România-Republica Moldova si România-Ucraina”. Ieri, o delegatie de oameni de afaceri din Republica Moldova, însotiti de Mihai Bâlbã, directorul pentru relatii internationale din cadrul Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova, a vizitat mai multe proiecte europene de succes, printre care moderna fabricã de procesare a laptelui, Ilvas Vaslui, Fabrica de Rulmenti de la Bârlad si celebra, de acum, fabricã a Casei de Vinuri Husi, care produce vinuri distribuite în toatã Europa si China. La Forumul de astãzi sunt asteptati sã participe consulul general al României la Cahul, Gentiana Serbu, directori si consilieri din majoritatea ministerelor economice, vicebascanul din Republica Autonomã Gãgãuzia, din spatiul rusesc, alti oficiali din Republica Moldova si România. „Avem multe asteptãri de la acest forum si mediul de afaceri de pe cele douã maluri ale Prutului vrea sã transmitã un mesaj guvernantilor, în contextul integrãrii europene. Vrem sã atragem cât mai multe fonduri transfrontaliere si sã dezvoltãm relatii de prietenie între firmele din România, Republica Moldova si Ucraina, dupã exemplele de succes din alte zone”, a explicat Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui.
Forumul va oferi participantilor o platformã de comunicare si informatii de specialitate referitoare la prioritãti si solutii concrete în antrenarea firmelor private pentru absorbtia fondurilor europene, schimb de bune practici, oportunitãti de colaborare pentru proiecte de investitii, parteneriate si propuneri pentru autoritãtile publice locale si guvernele tãrilor angrenate în spatiile economice transfrontaliere, constituite de unitãtile administrative apartinând României, Republicii Moldova si Ucrainei. Si-au anuntat prezenta reprezentanti ai Ministerului pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri si Turism, Ministerul Economiei, Ministerul Afacerilor Externe, ai corpului diplomatic român: Consulatul General al României la Cahul, Consulatul General al României la Bãlti, ai Camerei de Comert si Industrie a Republicii Moldova, Camerelor de Comert judetene din zona Moldovei, Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalierã Suceava pentru granita România-Ucraina, Agentiei de Dezvoltare Nord-Est, ai Asociatiei Euroregiunea Siret-Prut-Nistru si Inspectoratului Regional de Concurentã, oficialitãti locale si judetene. O participare consistentã, la cel mai înalt nivel, care ar putea deschide drumul spre relatii de cooperare mai strânse între firme din România si R. Moldova, între autoritãtile de pe cele douã maluri ale Prutului. „Suntem interesati de modul în care se va face absorbtia fondurilor transfrontaliere, iar relatiile de parteneriat dintre cele douã tãri sã functioneze. Trebuie sã identificãm teme eligibile, proiecte de succes care pot fi finantate din fonduri europene, care ar fi în avantajul guvernelor din cele douã tãri”, a spus Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui.
Delegatia moldoveneascã a vizitat fabrica Ilvas si SC Rulmenti SA Bârlad
În cursul zilei de ieri, o delegatie de 15 oameni de afaceri din Republica Moldova a vizitat mai multe fabrici din judet, printre care cea de prelucrare a laptelui de la Vaslui, Ilvas, proiect cu finantare europeanã de cinci milioane de euro, una din cele mai moderne fabrici de profil din sud-estul Europei, competitiva fabricã de Rulmenti de la Bârlad, un alt proiect economic de succes din judet, dar si Casa de Vinuri Husi, unde oamenii de afaceri s-au întâlnit cu managerul Serghei Bunescu, care a explicat succesul care stã în spatele exporturilor de vinuri în Europa sau China. „Vor fi multe discutii, la forumul de astãzi. S-a discutat si se va aduce în discutie necesitatea construirii unui pod peste râul Prut, o mai veche dorintã a autoritãtilor de pe cele douã maluri, vom discuta despre proiectele de succes din alte zone de granitã ale României, dar si neîmplinirile. Foarte important este si momentul semnãrii de cãtre primãria Husi a protocolului de înfrãtire cu primãria orasului Cimislia, din R. Moldova, care va fi un punct de reper pentru colaborarea dintre primãriile dintre cele douã tãri vecine si prietene”, a mai spus presedintele CCIA Vaslui.