spot_img
25.6 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

(Vrancea) Aberaţia CAS-ului agricol: ţăranii plătesc dublu pentru că nu i-a anunţat nimeni

- Advertisement -

Viticultorii şi nu numai sunt revoltaţi de plata contribuţiei la sănătate: unii plătesc de două ori, contribuţii la TVA şi amortizarea investiţiei u neanunţarea datornicilor de către banca sanitară a dus la dublarea obligaţiilor de plată, încă din anul 2009 u deocamdată, autorităţile judeţene nu au obţinut niciun rezultat concret în anularea sau măcar scăderea acestor datorii, chiar dacă au mers cu jalba-n proţap la ANAF u printre cei peste 6.000 de vranceni afectaţi sunt şi mulţi primari din podgorii

O legislaţie prost făcută şi prost aplicată a dus acum la “descoperirea” după doi ani a 6.068 de restanţieri la sănătate pentru că au obţinut venituri agricole în perioada 2009 – 2011. Pentru că nicio instituţie nu i-a anunţat, sumele s-au dublat, iar viticultorii ar trebui să plătească chiar şi de două ori la fondul de Sănătate. Şefii locali ai Finanţelor şi Casei de Asigurări de Sănătate au mers ieri la ANAF, pentru a cere măcar anularea majorărilor şi penalităţilor, dar nu au obţinut un rezultat concret. Printre datornici se numără toţi primarii din podgorii, care obţin venituri şi din viticultură.
Plata contribuţiei la Sănătate pentru agricultorii care au obţinut venituri în perioada anilor 2009 – 2011 scoate la iveală situaţii cel puţin ciudate, cum doar în ţara noastră se pot întampla. Direcţia de Finanţe trebuie acum să recupereze 8 milioane de lei de la 6.068 de persoane din judeţ. Cele mai multe dintre acestea au obţinut venituri din viticultură, Vrancea fiind cel mai mare bazin viticol al ţării. Printre cei afectaţi sunt chiar mulţi primari din podgorii, care spun că legea a dus la situaţii aberante, cum ar fi impozitarea de două ori. Oamenii sunt nemulţumiţi în primul şi în primul rand că această contribuţie laSănătate se calculează la întreg venitul obţinut şi nu se scad cheltuielile făcute. Concret, dacă un viticultor obţine 100 de milioane de lei, contribuţia i se calculează la această sumă, chiar dacă el rămane în mană cu 20 de milioane lei în afară de cheltuieli. “Problema este în felul următor: această contribuţie ar trebui să calculeze la manoperă, nu la venitul brut. Or, venitul brut înseamnă manoperă, plus materiale, plus servicii. Statul vine, face totalul şi pune impozit de 5,5%. În plus, materialele şi serviciile au TVA de 24%, ceea ce înseamnă se impozitează TVA. Faptul că se impozitează TVA este strigător la cer, nu ai cum să pui impozit la impozit”, a declarat Toader Manole, preşedintele Federaţiei Viticultorii.

Cum se plăteşte CAS de două ori

Viticultorii au ajuns şi în situaţia să plătească contribuţii la sănătate de două ori. “Sunt persoane care au înregistate terenurile pe numele lor şi au vandut către PFA pentru a fi în regulă. Acum, odată plăteşte pe persoană fizică şi după aceea pe PFA. Nu cumva e dublă taxare?

Mai mult: http://www.ziaruldevrancea.ro/politica/93837-viticultorii-nu-si-pot-face-planuri-de-viitor-intrucat-statul-le-aplica-lovitura-dupa-lovitura.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.