spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

„Rãdãcinile comune ne aduc împreunã” (foto)

- Advertisement -

Sub titlul „Common Roots Bring Us Together” – „Rãdãcinile comune ne aduc împreunã”, elevii Scolii Gimnaziale „Constantin Parfene” Vaslui deruleazã în perioada 2012 – 2014 un proiect bilateral Comenius având ca partener o scoalã din Spania. De curând elevii vasluieni au avut ocazia de a-i cunoaste pe colegii din Scoala „Virgen de la Paz” din Gojar, Spania, în cadrul primului schimb de elevi.

În perioada 25 mai – 8 iunie 2013 s-a desfãsurat la Scoala Gimnazialã „Constantin Parfene” Vaslui primul schimb de elevi din cadrul parteneriatului bilateral Comenius „Common Roots Bring Us Together”, proiect finantat de Comisia Europeanã prin Programul de Învãtare pe Tot Parcursul Vietii. Timp de douã sãptãmâni a fost prezentã la Vaslui o delegatie formatã din 8 elevi si 2 profesori din scoala partenerã, CEIP „Virgen de la Paz” Gojar, Granada, Spania. Elevii spanioli s-au bucurat de ospitalitatea colegilor români, alãturi de care au desfãsurat diverse activitãti scolare si extrascolare cu scopul de a-si dezvolta abilitãtile de comunicare, oralã si în scris, în limba englezã. „Toate activitãtile desfãsurate în scoala noastrã în timpul schimbului de elevi au avut în vedere realizarea obiectivelor propuse în cadrul proiectului si a produselor finale. Elevii si profesorii din cele douã scoli au avut ocazia de a aplica în cadrul orelor de limbã maternã si limbi strãine metode noi, moderne si jocuri didactice atractive pentru a stimula interesul elevilor pentru studiu. Elevii nostri au fost încântati de orele de pregãtire lingvisticã la care au învãtat elemente de conversatie în limba spaniolã, dar si elevii spanioli au învãtat cu plãcere primele cuvinte în limba românã, formându-si astfel deprinderile de comunicare într-o limbã strãinã mai putin cunoscutã la nivel european”, a declarat prof. Daniela Crizantema Nane, directorul Scolii Gimnaziale „Constantin Parfene” Vaslui.

„Pentru primul an de proiect avem în vedere realizarea unei cãrti Funny Language Games Book care sã cuprindã jocuri lingvistice atractive pentru elevi, utile atât la orele de limbi strãine cât si la cele de limbã maternã. Cartea va avea atasat un DVD cu jocurile practicate în cele douã scoli, putât fi utilizatã cu usurintã de elevi si cadre didactice ca un auxiliar”, a adãugat prof. Maria Monica Coman, coordonatorul proiectului. De departe cei mai încântati au fost elevii care au avut parte de o experientã ineditã, de neuitat. Tot în cadrul acestui schimb de elevi, elevii si profesorii spanioli au avut ocazia sã intre în contact cu elemente ale culturii si civilizatiei prin vizitarea de obiective istorice, culturale, religioase si de patrimoniu din Vaslui (Muzeul Judetean „Sefan cel Mare” Vaslui, Piata Civicã, Parcul Copou, Curtile Domnesti, Biserica Sfântul Ioan), Bârlad (Muzeul „Vasile Pârvan”, Pavilionul „Marcel Guguianu”, Planetariul), Muzeul Traditiilor si Scoala din localitatea Muntenii de Sus, Mãnãstirea Moreni, aspecte care vor completa Ghidul de interferente culturale si lingvistice, produs final propus pentru al doilea an de proiect. Ghidul va fi completat de un glosar de termeni din limbile românã si spaniolã, cu rãdãcini si forme comune. Elevii implicati în proiect au descoperit deja zeci de cuvinte comune si cãutarea lor continuã, la fel ca si celelalte activitãti din cadrul proiectului bilateral Comenius „Common Roots Bring Us Together”, derulat de elevii Scolii Gimnaziale „Constantin Parfene” Vaslui în parteneriat cu elevii Scolii „Virgen de la Paz” din Gojar, Spania, în perioada 2012 – 2014.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.