spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

BUZATU NU VREA REGIONALIZARE!

- Advertisement -

Seful de la PSD îsi pune partidul în cap

CONTROVERSE Subiectul care a înfierbântat mintile politicienilor în ultima vreme, cel al regionalizãrii României, a împãrtit în douã si liderii din USL, cei care trebuie sã ia o decizie în cel mai scurt timp. Ieri, într-o emisiune difuzatã de postul Digi24, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus cã nu este de acord cu graba în care se va face aceastã regionalizare, plus cã sunt multe necunoscute care vor afecta viata oamenilor. În timp ce liderii USL din Iasi sunt peste mãsurã de agitati si interesati ca Iasiul sã devinã capitala regiunii Moldova – asa cum si-ar dori unii sã-i spunã viitoarei regiuni de Nord-Est -, alti presedinti de Consilii Judetene din zonã sunt ceva mai retinuti când vine vorba de împãrtirea regiunii. „Eu nu stiu ce se doreste, însã actualele judetene nu trebuie sã disparã. Este o pozitie discutatã de noi, presedintii de Consilii Judetene, cred cã trebuie sã facem echipã între cele sase judete”, a spus presedintele CJ Bacãu, Dragos Benea, discutând cu Buzatu. Mai toti presedintii de CJ din zona Moldovei nu-si doresc ca, în cadrul noii regiuni, un judet sã fie mai favorizat decât altul.

Noua regiune Moldova, cum se prefigureazã a se denumi structura regionalã, va avea în componentã sase judete si în jur de 4 milioane de locuitori. Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, recunoaste cã nu este prea încântat de ideea regionalizãrii, desi este constient cã îsi ridicã în cap liderii partidului. „Nu sunt un adept al regionalizãrii, dimpotrivã am ridicat tot timpul acestã problemã a regionalizãrii la modul foarte rapid. Dezbaterea pe acest subiect are un aspect cam dezlânat pe plan national, pentru cã nu existã un vector în jurul cãruia sã purtãm discutiile. Noi, toti, vorbim de regionalizare, dar în afara unor probleme ridicate de ministrul Administratiei si Internelor nu avem niciun proiect la care sã ne raportãm, sã discutãm dacã facem bine si cum este cel mai bine”, a spus Buzatu. Acesta a mai spus cã „se bate apa în piuã, fiecare vine cu idei despre cum se face regionalizarea, dar nu se încheagã ceva concret”.

Municipiul Vaslui va fi pol de dezvoltare, iar resedinta regiunii pol de crestere

În viitoarea structurã a regiunii, cele sase municipii resedintã vor deveni poli de dezvoltare, în timp ce Iasiul va fi pol de crestere. Asta înseamnã cã resedintele de judet vor acesa mai usor fonduri de dezvoltare, pe o axã total diferitã de cea a Iasiului. Primarul acestui oras, care va deveni capitalã de regiune, Gheorghe Nichita, este convins cã toatã zona va iesi din sãrãcie si rezultatele se vor cunoaste în câtiva ani. „Este important sã facem acest pas pânã la 1 ianuarie 2014. Avem timp doi ani, pânã în 2016, sã punem la punct toate lucrurile. În 2016 vom face alegeri pentru noul Consiliu Regional si oamenii îsi vor putea alege atunci pe cei care vor sã-i reprezinte în regiune, perfect constienti. Nu trebuie sã ne fie fricã de acest proiect, care va duce la implementarea unor proiecte importante, care sã scoatã regiunea din situatia în care este acum. Eu, ca primar al Iasiului, am avut vreun guvern care sã sprijine proiectele noastre. Niciunul. M-am sãturat sã se tot vorbeascã de zona Moldovei drept „sãrãcie, sãrãcie, sãrãcie”. M-am sãturat sã tot aud asta”, spune Nechita. În replicã, Buzatu a avut o replicã ironicã. „Regionalizarea poate conduce la cresterea nivelului de trai doar dacã gândim un proces de îmbogãtire fortatã a populatiei. Eu tin foarte mult la pãrerea colegilor, însã câteodatã cred cã se pune problema regionalizãrii la modul foarte entuziast, chiar nefondat. Sunt probleme extrem de complicate. Noi vom adãuga un nivel administrativ, fatã de cel actual. Vor creste cheltuielile administrative sau nu? Cred cã rãspunsul este simplu. Trebuie sã vedem dacã e cel mai bun moment, acum. Nu e indicat sã faci o reorganizare administrativã în timpul unei crize, lucruri de genul acesta se fac atunci când procesele economice se calmeazã, când existã o anumitã sigurantã”, mai spune Buzatu, acuzând graba de a se face noile regiuni în perioada de crizã pe care o traverseazã România.

Presedintele CJ Neamt este si mai nervos decât Buzatu!

Nici la Neamt lucrurile nu sunt prea linistite. În ton cu presedintele de la Vaslui, seful CJ Neamt, Culitã Tãrâtã avertizeazã asupra posibilelor greseli care s-ar putea face în graba aceasta de a se face regionalizarea. „Eu, unul, nu m-as grãbi asa tare. Ar trebui fãcutã o analizã concretã, sã se vadã specificul fiecãrui judet, cu ce se ocupã populatia de acolo, ce este de fãcut în zonã, nu asa. Trebuie sã gândesti de 100 de ori si sã tai o singurã datã. Nu asa, iei o hotãrâre prin asumarea rãspunderii Guvernului si ai rezolvat problema. În 1968, când au fãcut organizarea administrativ-teritorialã, au fost multe minti care au gândit cum e mai bine sã se facã si s-a ajuns la varianta acestor judete. Nu am cum sã fiu un adept al regionalizãrii, nu pot accepta sã se facã împãrtirea tãrii functie de interesele unora sau altora. Nu cumva încãrcãm aparatul administrativ al tãrii? Când tu esti cu buzunarele goale, îti permiti sã fluieri a pagubã? Sunt actualele regiuni de dezvoltare, poate s-ar gãsi o structurã mai flexibilã de cooperare, sã se vadã mai bine cum se cheltuie banii. Eu vin din lumea realã, în care unu plus unu face doi. Facem regionalizare, dar în mod fortat. Si, dacã se va ajunge la concluzia cã s-a gresit, cine îsi va asuma rãspunderea?”, a spus Tãrâtã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.