spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Ce spun elevii despre proba oralã la Limba Românã

- Advertisement -

Prima proba la Bac

EMOTII Emotionati si în acelasi timp încrezãtori în fortele proprii, asa s-au prezentat peste 1000 de elevi vasluieni în prima zi a probei de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare oralã în limba si literatura românã. Cei mai multi s-au declarat usurati când au iesit din sãlile de examinare, motivând cã subiectele au fost mai usoare decât s-au asteptat. Nu au lipsit însã nemultumitii care, ori au fost dezamãgiti de membrii comisiei de examinare, ori au avut ghinionul de „a nu pica pe subiect”.

În judetul Vaslui s-au înscris la examenul de Bacalaureat 3475 de elevi, 2950 din seria curentã si 525 din seriile anterioare. De la prima orã a diminetii, copiii au fãcut ca sãlile de asteptare puse la dispozitie de unitãtile de învãtãmânt sã devinã neîncãpãtoare. Unii repetau pe ultima sutã de metri, altii mai curajosi, fãceau glume, toti fiind nerãbdãtori sã afle amãnunte de la colegii care au intrat în sala de examinare înaintea lor. Desi rezultatele la simularea din primãvarã au lãsat de dorit, elevii s-au declarat încrezãtori. „Elevii vor fi examinati în perioada 10-12 iunie, iar cei care nu se vor prezenta în ziua în care au fost programati, vor putea sustine proba si în celelalte zile dacã centrul respectiv mai are alti elevi programati. Pentru 10 iunie se gãsesc pe liste 1620 de elevi, iar pânã la ora 15.00 au fost examinati 1129. Deocamdatã nu s-a înregistrat niciun caz de fraudã. Rezultatele la evaluarea competentelor lingvistice de comunicare oralã în limba si literatura românã vor fi afisate la finalul zilei. Elevii nu vor primi note ci calificative în functie de nivelul fiecãruia”, a declarat Doru Balan, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui.

Ce spun elevii

„Membrii comisiei nu au fost nici exigenti, dar nici nu m-au ajutat”

„La partea a doua am rãspuns la o întrebare despre timp, cum vãd eu timpul, iar la prima parte am avut un text care apartinea stilului publicistic în care era prezentat un interviu. Eu zic cã m-am descurcat foarte bine chiar dacã nu a fost foarte usor. Membrii comisiei nu au fost nici exigenti dar nici nu m-au ajutat, totul a fost foarte serios”, a spus Marian Avadanii de la Liceul „Stefan Procopiu”.

„Sper ca la probele viitoare emotiile sã fie mai mici”

„Am avut multe emotii dar cred cã m-am descurcat bine. Mi-a picat stilul publicistic, un text si câteva întrebãri, iar la al doilea subiect a trebuit sã vorbesc despre importanta Internetului. Sper ca la probele viitoare emotiile sã fie mai mici, oricum m-am pregãtit bine.”, a spus Ionut Bârcã de la Liceul „Stefan Procopiu”.

„Mi s-a pãrut usor”

„Mi-a picat un text informativ despre cultura si civilizatia Vienei, despre ocupatia locuitorilor din cele mai vechi timpuri. Mi s-a pãrut usor. Si la cel de-al doilea subiect la care a trebuit sã ne exprimãm punctul de vedere m-am descurcat. Am vorbit despre importanta cunoasterii istoriei unui oras important.”, a spus Mãdãlina Hordilã, sefa de promotie de la Liceul Tehnologic „Ion Mincu”.

„Am avut emotii ca la orice examen”

„A fost foarte usor desi am avut emotii ca la orice examen. Am primit o scrisoare în care personajul povestea unui prieten ce s-a mai întâmplat în viata lui, faptul cã a terminat facultatea si urmeazã sã plece în strãinãtate, în America sau la Paris. Subiectul doi a fost despre beneficiile studiului în strãinãtate.”, a spus Oana Dumitriu, elevã a Liceului Tehnologic „Ion Mincu”.

„Dacã esti atent, dacã-ti place, nu ai cum sã nu te descurci”

„Mi-au picat subiecte usoare, bineînteles dacã esti atent, dacã-ti place, nu ai cum sã nu te descurci. Sunt pregãtit pentru urmãtoarele probe.”, a spus Nicusor Hârcã, de la Liceul cu Program Sportiv Vaslui.

„Membrii comisiei mai mult m-au încurcat”

„A trebuit sã vorbesc despre importanta titlului. Ar fi putut sã îmi cadã un subiect mai usor. Am avut un text despre modul în care titlul influenteazã eventualii cititori, nu am înteles bine continutul, erau cuvinte foarte grele, cu care nu m-am mai întâlnit. Membrii comisiei nu m-au ajutat, sincer, mai mult m-au încurcat”, a spus Ioana Izabela Sârbu, elevã a Liceului Teoretic „Emil Racovitã”.

„Sper ca rezultatul final sã fie cel asteptat”

„La primul subiect mi-au cãzut douã articole despre legea tinerilor, a fost usor, m-am descurcat. Al doilea subiect a fost despre necesitatea principiilor pentru integrarea tinerilor în societatea actualã si, zic eu, am adus argumentele necesare. Sper ca rezultatul final sã fie cel asteptat.”, a spus Cristina Stefania Sârgu, elevã a Liceului Teoretic „Emil Racovitã”.

„Sunt pregãtit pentru urmãtoarele probe”

„Membrii comisiei au fost ok, pot spune cã sunt profesori foarte cunoscuti. Mi-a picat un text despre Codul Muncii referitor la concediu. Am rãspuns la trei întrebãri, iar la subiectul al doilea mi-am spus opinia despre importanta timpului liber în societatea contemporanã. Mi s-a pãrut usor. Sunt pregãtit pentru urmãtoarele probe si chiar nu am emotii.”, a spus Tiberiu Epure, elev al Liceului Teoretic „Mihail Kogãlniceanu”.

„Pot sã spun cã membrii comisiei m-au ajutat foarte mult”

„Subiectele au fost usoare, un text argumentativ, trebuia sã spun ce tip de text este, opinia mea despre text si sã dau niste exemple. Pot sã spun cã membrii comisiei m-au ajutat foarte mult”, a spus Petronel Motãu, elev al Colegiului National „Anghel Ruginã”.

Colegiul Economic „Anghel Ruginã”, unitate de învãtãmânt sau unitate militarã?

Sã pãtrunzi în incinta Colegiului Economic „Anghel Ruginã” este mai dificil decât sã intri într-o unitate militarã. Din dorinta de a realiza un reportaj cu absolventii de la liceele vasluiene, am mers si la acesastã unitate de învãtãmânt. Încã de la poartã am fost întâmpinati de o domnisoarã care ne-a avertizat cã „Nu avem voie sã vorbim cu ziaristii, asa a spus doamna directoare”. Nu am înaintat mai mult de cinci metri cã un grup de elevi bine informati, fãrã a sti cine suntem si cu ce scop ne aflãm în curtea scolii, ne-a spus în cor „Dacã sunteti de la presã nu aveti voie sã intrati”. În fata liceului, mai multi absolventi care asteptau sã intre sã sustinã proba oralã la Limba românã, aflati în compania unei doamne profesoare si a doamnei director adjunct, ne-au privit amuzati. Am fost repede pusi în temã de doamna director adjunct cã nu avem voie sã intrãm în unitatea de învãtãmânt si nici sã facem fotografii dacã nu avem acreditare. În cele din urmã ni s-a permis totusi sã vorbim cu elevii. Dacã la celelalte licee nu am întâmpinat probleme, directorii cooperând cu noi, se pare cã la „Anghel Ruginã” s-a adoptat o altã politicã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.