Autor: Ana-Maria Adamoae
Unsprezece oameni au murit, mii de persoane au fost evacuate, zeci de localități sunt sub ape, iar Dunărea mătură totul în calea ei după ce a atins debite record din cauza ploilor torențiale ce au căzut, în ultimele zile, estul Gemaniei, Cehia, Slovacia, Austria și Ungaria. La Bratislava, orașul vechi este deja sub ape, Viena se confruntă și ea cu creșterea nivelului apelor în zona portului, în timp ce la Budapesta autoritățile au declarat stare de alertă, în așteptarea viiturii. În tot acest timp, autoritățile din România privesc cu optimism situația, declarând că Dunărea nu va depăși cotele de inundații.
Imaginile apocaliptice cu orașe întregi inundate și cu apele umflate ale Dunării măturând totul în calea lor amintesc de valurile similare de inundații cu care s-a confruntat Europa Centrală și de Est atât în 2002, cât și în 2006.
CLICK PE HARTĂ PENTRU A VEDEA FOTOGRAFIILE CU INUNDAȚIILE DIN EUROPA
SUMARUL ARTICOLULUI
În Bavaria, două diguri de pe Dunăre și râul Isar s-au rupt, provocând inundații de trei metri în orașul german Deggendorf.
La Viena, Dunărea a atins nivelul maxim ieri, fiind inundată zona portului și restaurantele aflate pe malul fluviului, însă restul orașului nu era în pericol, datorită unui sistem de canalizare special creat pentru a face față în cazul creșterii nivelului Dunării.
În schimb, capitala Slovaciei, Bratislava a fost destul de grav afectată, în zona istorică a orașului oamenii fiind nevoiți să circule cu bărcile din cauza apelor revărsate ale Dunării.
La Budapesta, autoritățile maghiare au decretat stare de alertă din cauza viiturii de pe Dunăre ce urmează a ajunge în capitala Ungariei. Accesul pe Insula Margareta, precum și pe malurile Dunării este interzis, iar în cartierul Romai a fost amenajat un sistem de diguri mobile.
„Potrivit ultimelor date, viitura va sosi la Budapesta nu duminică, ci luni, cu un nivel de 875 de centimetri (la inundațiile din 2002, nivelul Dunării a urcat până la 849 cm -n.r.). Cantitatea de apă care vine este atât de mare încât reprezintă o ameninţarea reală pentru vieţile oamenilor, însă, cu o cooperare bună, vom putea proteja pe toată lumea”, a declarat premierul Viktor Orban, adăugând că ar putea avea lor evacuări masive de locuinţe în zilele următoare.
Și în Serbia autoritățile sunt în stare de alertă în așteptarea viiturii, dar hidrologii nu cred că apele fluviului se vor revărsa peste maluri, scrie site-ul B92.
Vine sau nu viitura și în România?
Viitura de pe Dunăre, care a făcut ravagii deja în Austria și Slovacia și care va traversa zilele acestea și Ungaria, va ajunge, inevitabil, și pe teritoriul României.
Pe modelul inundațiilor istorice care au afectat unca Dunării în 2006, există riscul ca și de data aceasta apele fluviului, umflate de precipitațiile abundente din Europa, să iasă din matcă și pe teritoriul României. În perioada martie-mai 2006, Dunărea a înregistrat cel mai mare debit din perioada 1840 și 2006, aceasta fiind și cea mai mare durată a unei viituri înregistrate pe sectorul românesc al Dunării.
În România, autoritățile nu par încă să se fi decis ce strategie să adopte cu privire la potopul care s-a abătut asupra Europei Centrale.
În intervenția pe care a avut-o ieri seară, la România TV, ministrul Apelor, Pădurilor și Pisciculturii, Lucia Varga, s-a arătat destul de optimistă cu privire la posibilitatea ca Dunărea să iasă din matcă și în România.
„Din informaţiile pe care le avem, nu vom depăşi debitele avute în aprilie: maximum 11.000 de metri cubi pe secundă. Mâine (astăzi – n.r.) vom avea 7.500 de metri cubi, fără a pune probleme. Ne aşteptăm la precipitaţii, va creşte debitul Dunării şi sperăm să nu depăşim cotele de inundaţie, pentru a evita viitura. Avem însă scurgerile de pe versanţi, torenţii, şi în perioada următoare monitorizăm”, a declarat ministrul.
În această dimineață însă, șefa de la Ape și-a nuanțat poziția într-o intervenție la postul de radio RFI, precizând că autoritățile române sunt vigilente.
„Ne pregătim şi noi pentru a tranzita unda de viitură. În acest moment, însă, debitele sunt în limite normale (…) Din informaţiile pe care le avem până în acest moment, n-ar trebui să avem debite mai mari decât cele din aprilie, în jurul datei de 13-14 iunie, cam atunci este prognozată unda de viitură în România. Dar trebuie să fim totuşi vigilenţi, pentru că se mai prevăd unele precipitaţii în jurul datei de 10-11 şi va depinde foarte mult debitul Dunării şi de aceste precipitaţii. Suntem în monitorizare, în legătură directă cu colegii noştri din Ungaria, pentru a prelua toate informaţiile în timp real şi pentru a da toate avertizările în timp real, pe de o parte, iar pe de altă parte, sistemele de gospodărire a apelor au primit dispoziţia, acum două zile, să verifice digurile pe Dunăre, acolo unde trebuie să mai intervenim, intervenim, pentru a consolida digurile”, a afirmat Lucia Varga.
Afirmațiile de astăzi ale ministrului Apelor vin în contextul în care Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ploi torențiale valabilă până mâine seară. DETALII: NEWS ALERT. COD GALBEN de ploi torențiale și vijelii. VEZI regiunile afectate
Citiţi mai mult: DUNĂREA face ravagii în Europa. Ungaria e în stare de alertă. Autoritățile române sunt optimiste | GALERIE FOTO – Social > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/dunarea-face-ravagii-in-europa-ungaria-e-in-stare-de-alerta-autoritatile-din-romania-cre-10.html#ixzz2VQQ7kDiU
EVZ.ro