spot_img
25.6 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Judeţul Iaşi, în pragul falimentului? Vezi localităţile ce nu-şi pot plăti cheltuielile

- Advertisement -

Cel puțin 90 de localităţi din România, peste jumătate aflate în regiunea de Nord – Est a ţării (mai ales în județele Vaslui, Botoşani, Bacău, Iași și Neamţ), nu își acoperă în prezent nici măcar 1/4 din cheltuielile administrative (salarii angajați și aleși, respectiv minime cheltuieli de funcționare), acestora Guvernul transferându-le doar în ultimul an din Bugetul de Stat aprox. 300 milioane de lei (peste 65 milioane euro)

Lista completă a localităţilor

Doar 50 de lei reprezintă valoarea medie a veniturilor proprii (provenind din taxe şi impozite locale) pe cap de locuitor în unele dintre aceste comune (ex: Holboca – judeţul Iaşi, Vidra – jud. Vrancea), în timp ce altele colectează şi de 200 de ori mai mult (Şistarovăţ, jud. Arad – 11.728 lei/locuitor, Secaş, jud. Timiş – 8351 lei/locuitor). Asta nu împiedică însă comunele sărace să facă cheltuieli care depăşesc de sute de ori veniturile pe care sunt capabile să le colecteze, preferând să exercite încontinuu presiune pe Consiliile Judeţene şi pe Guvern, pentru a obţine bani prin diferite alte canale (ex: fondul de rezervă, fonduri speciale ale ministerelor). În ultimii 10 ani, au apărut peste 22 de asemenea localităţi noi din ambiția politică a unor parlamentari inconștienți, unele dintre ele neavând, în mod evident, capacitate să reziste economic nici măcar la limita de jos.

sursa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/judetul-iasi-in-pragul-falimentului-vezi-localitatile-ce-nu-si-pot-plati-cheltuielile–11945.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.