spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Premieră la Galati. Interceptări DNA trimise la expertiză

- Advertisement -

Autor: Laura Negoiţă

Dosarul fostului primar al Brăhăşeştiului, Vasile Băiculescu, trimis în 2010 în faţa instanţei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), se află de atunci tot la prima instanţă şi tot în faza de cercetare judecătorească.

Jurnaliştii de la Viaţa liberă din Galaţi scriu că procesul de corupţie a avut parte de o premieră în acest interval, judecătorul admiţându-le inculpaţilor cererea de copiere a interceptărilor care-i privesc, pentru a le expertiza. De şase luni se aşteaptă un rezultat al expertizei, următorul termen al procesului fiind fixat în iunie.

Băiculescu a fost acuzat de DNA că a luat mită de la două firme ca să le dea de lucru în localitate. În cei aproape trei ani scurşi, acestui caz i s-a mai adăugat unul, cel al societăţilor care ar fi dat bani ca să obţină lucrări în Brăhăşeşti şi, pentru că au legătură, cele două dosare s-au conexat şi se judecă împreună. Băiculescu şi alţi inculpaţi închişi au fost puşi în libertate cu condiţia de a nu părăsi localităţile de domiciliu. Apoi li s-au înlocuit restricţia cu cea de a nu părăsi ţara.

Advertisement

Luna trecută, tot în dosarele de corupţie s-a mai dat o decizie, atacată acum cu recurs de cei de la DNA. Tribunalul a ridicat sechestrul asigurator de pe un teren arabil în suprafaţă de 10.000 metri pătraţi, din Drăgăneşti. Terenul este al firmei Tralma SRL Corod, administrată, susţin procurorii, de unul dintre inculpaţi, Marcel Peneoaşu.

În 2010, DNA-ul i-a trimis în faţa judecătorilor pe Băiculescu, Peneoaşu, Marius Răianu Iamandi, administrator la Mobilzone SRL Bârlad, şi Iuliana Pleşcan, secretar la Primăria din Brăhăşeşti. Procurorii le reproşau acestora că au profitat de situaţie pentru a câştiga bani. Mai exact, anchetatorii l-au acuzat pe fostul primar că a cerut mită de 35.000 de lei şi lucrări suplimentare de 72.873 de lei de la firmele care munceau pentru comună. Procurorii susţin că, dacă nu s-ar fi dat mita, Băiculescu nu ar fi recepţionat lucrările firmelor şi drept urmare acestea nu şi-ar mai fi putut primi banii de la Primărie. Mai mult, ex-primarul a fost prins primind mita de 35.000 de lei. Procurorii afirmă că banii s-ar fi dat prin intermediul lui Peneoaşu. În 2011, au ajuns în instanţă şi firmele care au mituit pentru a face lucrări în Brăhăşeşti, Tralma şi Mobilzone.

Interesant este că primarul mai are o condamnare cu suspendare. În cazul în care ar fi achitat, Băiculescu ar avea parte de o libertate sigură, iar dacă ar fi condamnat, oricât de mică ar fi pedeapsa, s-ar face cu executare în Penitenciar, din cauză că ar fi revocată suspendarea condamnării anterioare. Trebuie spus însă că Tribunalul este doar prima instanţă, părţile având şi căi de atac, lucru care ar mai putea amâna executarea unei pedepse, în eventualitatea în care s-ar ajunge la o condamnare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.