spot_img
25.6 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

„Dacă mama a avut, voi moşteni şi eu!”. Mituri despre cancerul de sân

- Advertisement -

Faptul că eşti femeie te încadrează oricum în grupa de risc. Ar mai fi un motiv de îngrijorare şi anume: cancerul de sân nu dă simptome. Nu intra în panică doar pentru că ai auzit undeva. Iată cele mai frecvente mituri despre cancerul de sân.

Mit: Daca mama a avut, voi moşteni şi eu… Genele BRCA1 si BRCA2 fac posibila transmiterea ereditara. Ca sa stii sigur, poti face un test pentru a afla daca esti purtatoare a genelor cu pricina. Dar tine cont si de alti factori de risc: varsta, sedentarismul, alcoolul, terapiile hormonale.

Mit: Am noduli sau chisturi, deci sigur exista un risc… Nodulii si chisturile sunt formatiuni benigne, deci nu sunt periculoase. Sigur, trebuie tinute sub observatie. Deci, mergi anual sau semestrial, in functie de recomandarea medicului, la consult senologic si, dupa 40 de ani, o ecografie mamara e obligatorie.

Mit: Am sanii mici, deci sunt la adapost… Medicii ginecologi spun altceva: marimea sanilor nu are nici o legatura cu riscurile si cu dezvoltarea cancerului de san. Prin urmare, chiar daca sunt mici, daca si-au schimbat forma sau conturul ori mamelonul s-a inrosit si curge lichid din el, fugi la consult.

Citeşte mai mult pe femeia.ro.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.