spot_img
25.6 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Societăţile de asigurare nu mai sunt obligate să pună bani deoparte pentru victimele accidentelor

- Advertisement -

Asigurătorii sunt liberi să decidă singuri dacă constituie sau nu rezerve pentru pretenţiile cerute în instanţă de părţile vătămate în accidente rutiere. Până acum, ei erau obligaţi să pună deoparte, integral, sumele cerute de victime ori de rudele acestora. Dispare astfel unul dintre motivele des invocate de asigurători pentru a scumpi poliţa RCA

“Societăţile de asigurare autorizate să vândă poliţe RCA sunt libere să decidă fiecare în parte dacă este sau nu este cazul să constituie rezerve pentru pretenţiile aduse în instanţă de victimele accidentelor rutiere ori de rudele acestora”, au arătat, pentru Capital, surse oficiale. În cazul accidentelor rutiere soldate cu victime sau cu răniţi grav,societatea de asigurare care a vândut poliţa RCA şoferului vinovat este cea care trebuie să despăgubească victimele ori, în caz de deces, rudele victimelor.

Plata se poate face în urma unei negocieri amiabile însă, în ultima vreme, beneficiind şi de sfaturile unor avocaţi deja specializaţi, părţile vătămate aleg să se adreseze instanţelor de judecată. Până acum, societăţile de asigurare erau obligate să constituie rezerve egale cu pretenţiile victimelor şi să le ţină până la finalizarea procesului.

Un motiv în plus pentru a NU mai scumpi poliţa RCA

Sumele cerute de părţile vătămate  sunt de ordinul sutelor de mii de euro. În acest fel, în punctul maxim, rezervele constituite de asigurători depăşeau cumulat 1,3 miliarde de lei. După primul trimestru din 2013 lucrurile arată cu mult mai bine.

“ Totalul rezervelor constituite pentru daune morale se ridica la mai puţin de 400 de milioane de lei după primele trei luni din 2013”, au arătat sursele noastre. Partea bună pentru clienţii societăţilor de asigurare este că dispare unul dintre motivele des invocate de societăţile de asigurare pentru a mări preţul poliţei RCA. Pentru asigurători avantajul este evident  cu condiţia să reuşească, fără rezerve, să achite daunele câştigate în instanţă de victimele accidentelor. De altfel, se pare că plăţile pe daune morale s-au înscris pe un trend descendent în ultima vreme.

“ Cred că am depăşit punctul critic. Chiar dacă au decis să rupă acordul cu CSA, cred că judecătorii au început să înţeleagă că nu poţi să dai tutror victimelor milioane de euro. Nicăieri în lume nu se întâmplă aşa. În plus, cred că şi societăţile de asigurare au ănceput să acorde sume ceva mai mari la negocierea amiabilă”, ne-au explicat reprezentanţi ai arbitrului pieţei. Potrivit datelor oficiale, la finele lunii martie, dauna medie plătită pe acest segment se situa cu puţin peste 36.000 de euro.

capital.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.