spot_img
25.6 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

„Primăvara turcească” face ravagii la Istanbul

- Advertisement -

Autor: Simona Mătieş

Două zile şi două nopţi de proteste violente au readus Turcia în atenţia comunităţii internaţionale, după ce un protest ecologist a dat naştere unei răbufniri politice

Forțele de pordine au făcut exces de zel și au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă contra demonstranților
Sursa: REUTERS

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în Istanbul, Ankara şi alte 48 de oraşe din ţară, vineri şi sâmbătă, manifestaţiile încheindu-se cu violenţe. Câteva sute de oameni au reocupat Piaţa Taksim din Istanbul şi duminică, dar situaţia a fost calmă şi angajaţii de la salubritate au început să cureţe străzile după dezastrul din zilele anterioare, soldat cu maşini incendiate şi magazine vandalizate.

Oficialii au anunţat că au fost răniţi 26 de poliţişti şi 53 de civili, şi aproape 1.000 de persoane au fost arestate. Manifes ta ţiile au început din cauza nemulţumirilor legate de distrugerea unui parc central din Istanbul pentru construirea unui mall, dar s-au transformat, pe parcurs, într-o acţiune anti-guvernamentală, după un răspuns dur al poliţiei. Este primul protest de amploare din ultimii ani, mulţi demonstranţi declarându- se „sătui de măsurile guvernului”, care ar încerca să le reducă din libertăţile personale.

Premierul respinge acuzaţiile

Poliţiştii au folosit şi duminică gaze lacrimogene, în Ankara, unde se adunaseră circa 1.000 de oameni, dar ciocnirile cu manifestanţii au fost relativ minore, comparativ cu cele anterioare. Protestatarii s-au mobilizat prin anunţuri pe Facebook. „Vom sta până la final, nu plecăm acasă. Singurul răspuns la aceste proteste ar fi căderea guvernului. Nu mai vrem acest guvern opresiv, care face presiuni asupra noastră în mod constant”, spunea un manifestant citat de Reuters.

Premierul Recep Erdogan i-a numit pe protestatari „câţiva hoţi” şi a spus că modernizarea Parcul Gezi va continua, doar că proiectul nu are deocamdată aprobarea finală.

Erdogan a recunoscut, sâmbătă, că „s-au făcut greşeli şi că a existat extremism în răspunsul po liţiei”, dar a acuzat opo ziţia că foloseşte furia legată de Gezi Park pentru a inflama politic spiritele.

Erdogan, omul controverselor

Confruntat cu una dintre cele mai importante mişcări de protest de la venirea la putere, în 2002, a partidului său, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), prim-ministrul Recep Tayyip Erdogan a acuzat principalul partid al opoziţiei laice de stârnirea unui val de manifestţii anti-guvernamentale. Erdogan se află la putere din 2002 şi este foarte probabil că va candida în alegerile prezidenţiale din 2014. Opoziţia îl critică pentru că Executivul său ar fi luat măsuri care demonstrează un stil din ce în ce mai autoritar.

Partidul său îşi are originea în islamul politic, dar el susţine că este angajat complet în respectarea caracterului secular modern al statului turc. Ar fi exagerat să se vorbeacă despre o „Primăvară Turcească”, ar însemna o super-dramatizare a ceea ce s-a întâmplat, spun analiştii, dar adevărul este că evenimentele din ultimele zile reprezintă o schimbare cu 180 de grade a imaginii „atotputernice” pe care şi-a creat-o premierul în ultimii 10 ani.

Erdogan s-a lăudat întotdeauna că a reuşit să transforme Turcia, în mai puţin de 10 ani, „într-un exemplu pentru lumea musulmană şi într-o putere democratică crescândă”.

Presa internaţională: violenţele au atins un nivel periculos

Presa internaţională a relatat, pe larg, despre manifestaţiile din Turcia. În plus, UE şi SUA au făcut apel la calm şi au condamnat reacţia dură a forţelor de ordine împotriva demonstranţilor.

BBC: Premierul turc declară că nu este intimidat de protestele din ultimele zile şi că va continua planurile de dezvoltare a parcului din Istanbul. „Nu voi ceda în faţa extremiştilor violenţi”, a spus el, admiţând, totuşi, că poliţiştii au folosit forţa excesivă.

The Guardian: Premierul Recep Erdogan a fost nevoit să facă faţă celei mai mari provocări din mandatul său de 11 ani, în weekendul care a trecut, după ce zona centrală a oraşului Istanbul s-a transformat în „teatru de război”. ^ The Telegraph: Mii de oameni au sărbătorit în stradă, duminică dimineaţa, după ce forţele de ordine s-au retras din Piaţa Taksim, punctul central al protestelor faţă de guvernul cu rădăcini islamiste de la Ankara.

The New York Times: Turcia se confruntă cu propriile demonstraţii anti-guvernamentale. Printre criticile aduse guvernului lui Erdogan se află şi cele privind spriinul acordat rebelilor sirieni în faţa forţelor loiale preşedintelui Bashar al-Assad; intimidarea presei, pedepsirea dizidenţilor sau dezvoltarea necontrolată a oraşului Istanbul.

Washington Post: Seda Erdam, un cercetător turc din Marea Britanie, a scris pe Twitter: „Turcii au ales acest guvern pentru a scăpa de influenţa armatei, deci pentru mai multă democraţie. Acum însă sunt dezamăgiţi”.

Wall Street Journal: Premierul sfidează protestatarii, numindu- i o „minoritate” şi declară că nu renunţă la proiectul controversat.

Citiţi mai mult: „Primăvara turcească” face ravagii la Istanbul – Internaţional > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/primavara-turceasca-face-ravagii-la-istanbul-1040471.html#ixzz2V8oluTVN
EVZ.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.