spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Şef al Camerei de Comerţ anchetat laolaltă cu ţiganii din Iaşi. Pagubă e de 10 milioane de euro

- Advertisement -

Șeful Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Sorin Iacob, dar şi mai mulţi oameni de afaceri, au fost audiaţi ieri laolaltă cu şapte ţigani din judeţul Iaşi într-un dosar de evaziune fiscală cu peste 100 de persoane implicate şi prejudiciu de 10 milioane de euro. Anchetatorii spun că prin intermediul mai multor firme, suspecţii efectuau tranzacţii fictive de materiale de construcţii, în scopul micşorării profitului declarat la Fisc sau al rambursării de TVA. Oamenii de afaceri sunt acuzaţi că au intrat în reţea după ce au emis prin intermediul depozitelor proprii facturi fictive către societăţile capilor grupării.

Nume grele din Moldova au dat explicaţii ieri la sediul DIICOT Suceava, alături de mai mulţi romi din Iaşi, într-unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală din ultima perioadă.

Procurorii suceveni, alături de oamenii legii din Iaşi, au efectuat 24 de percheziţii în Hârlău, Ciurea şi Grajduri. Şapte persoane de etnie romă din aceste trei localităţi au fost duse de mascaţi la Suceava pentru audieri. “În localitatea noastră mascaţii au împânzit un cartier cu noaptea în cap de unde au luat o singură femeie care oricum s-ar fi dus de bună voie la audieri. Nu ştiu exact despre ce este vorba, ştiu că e un caz de la Suceava. În ultima perioadă au fost percheziţii peste percheziţii. Eu, ca lider al comunităţii, le-am spus întotdeauna oamenilor că cine greşeşte trebuie să plătească. Unde-i lege, nu-i tocmeală”, ne-a spus Ferdinand Stănescu, bulibaşa din Grajduri.

Percheziţii au fost şi în alte 13 judeţele. În total, au avut loc 167 de descinderi, în locuinţele unor suspecţi sau la sedii de firmă, cele mai multe fiind în judeţul Suceava, 74. După razie, 118 persoane au fost duse la DIICOT Suceava pentru da a explicaţii în acest dosar, al cărui prejudiciu preliminar a fost calculat la 9,8 milioane de euro.

Cum funcţiona caracatiţa

Cercetările au început în urmă cu un an după ce procurorii au primit informaţii că mai mulţi tineri din judeţele Moldovei ar fi pus pe picioare o reţea care înşeală statul român. Surse judiciare afirmă că gruparea ar fi fost iniţiată de fii unui om de afaceri sucevean, Virgil Stănescu, patron al unui depozit de materiale de construcţii. Ulterior, ar fi aderat şi alte persoane, cu vârste cuprinse între 20 şi 25 de ani. La grup a aderat şi unul dintre cei mai cunoscuţi escroci din Moldova, Nicuşor Luca, zis Roşcatul, un om de afaceri botoşănean cu mai multe condamnări la activ pentru fapte asemănătoare. Capii reţelei ar fi preluat de-a lungul timpului mai multe societăţi comerciale, care erau apoi trecute pe numele unui bărbat din Bacău. Ulterior, în baza unor înţelegeri pe care le aveau cu patroni au unor firme de construcţii sau alţi administratori, primeau de la aceştia facturi fictive în scopul de a scădea profitul declarat la Fisc şi pentru a colecta TVA. Cele mai multe tranzacţii plăsmuite au avut ca obiectul vânzări de fier-beton. Astfel de tranzacţii au avut loc prin intermediul mai multor societăţi comerciale din localităţile Grajduri, Ciurea şi Hârlău.
“Pentru a da o aparenţă de legalitate, membrii grupării ofereau administratorilor societăţilor comerciale «recrutate» sume de bani, reprezentând contravaloarea mărfii «livrate» pentru ca aceştia să facă viramentele bancare către societăţile emitente ale facturilor fiscale fictive. Ulterior, membrii grupului infracţional organizat retrăgeau sumele de bani respective, beneficiind din partea societăţilor comerciale evazioniste de un comision, reprezentat de o cotă parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat. După o perioadã, în care firmele controlate de membrii grupului nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat şi impozitul pe profit aferent tranzacţiilor, aceştia cesionau societăţile comerciale în cauză, în special către persoane de etnie romă, firme care, după câteva luni, intrau în faliment”, a precizat DIICOT.
Printre patroni care ar fi intrat în jocul evazioniştilor şi ar fi fost de acord să emită facturi fictive s-ar afla şi Sorin Iacob, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava şi patron al unei firme de construcţii, dar şi Vasile Florea, administratorul Florconstruct SRL Suceava. Cei doi oameni de afaceri au beneficiat în ultimii ani de mai multe contracte din bani publici, inclusiv în judeţul Iaşi.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.