EVENIMENT Aproape 500 de credinciosi din comuna Perieni au luat parte ieri la slujba de sfintire a noii biserici cu hramul „Sfintilor Împãrati Constantin si Elena”. Slujba de târnosire si Sfânta Liturghie au fost oficiate de cãtre Preasfintitul Corneliu, episcopul Husilor, împreunã cu un sobor de aproximativ 20 de preoti si diaconi din parohiile învecinate. La sfârsit, conform traditiei, credinciosii au trecut prin Sfântul Altar, au sãrutat Sfânta Masã, Sfânta Evanghelie si Sfânta Cruce. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusã în anul 1997. Acum biserica este o bijuterie, la care si-au adus contributia toti cetãtenii din comuna Perieni.
Al doilea lãcas de cult din localitatea Perieni
Cea de-a doua bisericã din localitatea Perieni a fost sfintitã ieri cu ocazia sãrbãtorii „Sfintilor Împãrati Constantin si Elena”, al cãrui hram îl poartã. Sute de credinciosi de aici, împreunã cu primarul Vasile Rosca, dar si din localitãtile învecinate au venit cu mic cu mare pentru a lua parte la acest eveniment special din viata unei comunitãti. Slujba de târnosire si Sfânta Liturghie au fost oficiate de cãtre Preasfintitul Corneliu Bârlãdeanu, episcopul Husilor, împreunã cu un sobor de aproximativ 20 de preoti si diaconi. Dupã slujbã, P.S. Corneliu a rostit un cuvânt de învãtãturã în care a arãtat importanta spiritualã si simbolistica slujbei de sfintire a unui locas de cult, oferind pãrintelui paroh Petru Andon o Evanghelie pentru oficierea serviciului religios. Si Protopopul de Bârlad, pãrintele Vasile Lãiu, a tinut sã-l felicite pe cel care de mai bine de cinci ani pãstoreste viata cetãtenilor din parohia sa: „Parohia Perieni 2 apartine de Protopopiatul Bârlad si este pãstoritã de tânãrul preot Petru Andon. Aceasta este cea de-a doua parohie de la Perieni. Am numai cuvinte de laudã pentru pãrintele Petru Andon. Este absolvent al Liceului Teologic de la Husi, iar apoi si-a continuat studiile la Iasi. Vreau sã spun cã meritã toatã lauda, pentru cã la vârsta sa a ridicat o frumoasã bisericã, lucru pe care alti preoti nu-l realizeazã într-o viatã. În ceea ce priveste crestinii din aceastã parohie, as vrea sã le spun cã mi-as dori ca peste tot sã fie oameni de ispravã si devotati, asa cum sunt ei, atât în calitate de cetãteni, cât si de crestini. Am vãzut la Perieni o colaborare perfectã între oameni, autoritãtile locale si bisericã care m-a impresionat profund. Hristos a înviat!”. Dupã slujba de târnosire, conform traditiei, credinciosii au trecut prin Sfântul Altar, au sãrutat Sfânta Masã, Sfânta Evanghelie si Sfânta Cruce.
„Oamenii sã fie mai buni si mai aproape de Dumnezeu”
Despre ridicarea acestui sfânt lãcas de cult, primarul comunei Perieni, Vasile Rosca, ne-a precizat: „Biserica a fost începutã în anul 1997 de pãrintele Teofil Stefãnicã. Atunci s-a pus piatra de temelie. Pânã atunci era o singurã bisericã la Perieni care era neîncãpãtoare pentru atâtea suflete. Primãria a donat aceastã suprafatã de teren, iar în câteva sãptãmâni au demarat lucrãrile. Acum aproximativ cinci ani a fost hirotonisit pãrintele Petru Andon. El s-a ocupat pânã acum de bisericã. Catapeteasma, stranele si tot ceea ce este sculptat în lemn este opera lui Constantin Airinei, din localitatea Vânãtori, judetul Neamt. Pictura a fost realizatã de familia Rãut. Un merit deosebit în ridicarea acestei biserici îl are si fostul primar, domnul Iacob, care a donat gardul si a contribuit cu tot ceea ce a putut. Pe aceastã cale, as dori sã le multumesc oamenilor pentru contributia adusã la ridicarea acestui lãcas de cult. Din putinul lor iatã cã s-a înãltat o frumoasã bisericã. Aceleasi multumiri as vrea sã le adresez si P.S. Corneliu, episcopul Husilor, care i-a fost diriginte si profesor parohului Petru Andon. Îmi doresc din toatã inima ca aceastã bisericã sã ofere ocazia tuturor cetãtenilor din Perieni sã fie mai buni si mai aproape de Dumnezeu”. La ridicarea bisericii s-a folosit din cãrãmida provenitã de la scoala veche din localitate. Pãrintele paroh Petru Andon are vârsta de 26 de ani si pãstoreste parohia Perieni 2 din anul 2007. La înãltarea locasului de cult au contribuit în primul rând enoriasii din localitate. În curând, vor fi întreprinse demersurile necesare si pentru ridicarea unei clopotnite.