spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

15.000 de cartele SIM confiscate la Iaşi

- Advertisement -

Captură de proporţii a procurorilor DIICOT şi a ofiţerilor de la Crimă Organizată Iaşi. O reţea de escroci ce şi-a burduşit buzunarele ani buni pe seama altora a fost anihilată după o anchetă ce s-a întins pe parcursul a aproape doi ani. Oamenii legii au descins în urmă cu două zile în 22 de locuinţe din Iaşi, dar şi în alte judeţe ale ţării. Cinci dintre percheziţii au avut loc în căminele studenţeşti din Iaşi, iar patru în penitenciarele din Slobozia, Galaţi, Miercurea Ciuc, Codlea. Joi seara, 20 de persoane au fost duse la audieri, iar ieri, opt dintre acestea, Daniel Adrian Terciu, Adrian George Bocicorec, Gheorghe Bărbătosu, Daniel Barbu, Cosmin Ghiarasim, Mihail Soldan şi Petru Brumă, au fost duse la Tribunal cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Înainte de închiderea ediţiei, magistraţii nu se pronunţaseră.

Patru reţele, care colaborau între ele

În urma investigaţiei efectuate de procurorii DIICOT Iaşi a rezultat că gruparea de escroci era formată din patru reţele distincte ce colaborau între ele. „Cele patru reţele colaborau în principal pe palierul de fraudare. Făceau schimburi de coduri de reîncărcare, de conturi web ataşate abonamentelor telefonice. Structurile acţionau în principal pe Iaşi, dar am reuşit să ajungem şi în alte zone ale ţării“, a spus Cătălin Prisăcaru, procurorul de caz din cadrul DIICOT Iaşi. Fiecare grupare avea câte un deţinut din penitenciarele amintite. Acesta era cel care suna abonaţii firmelor de telefonie arogându-şi diverse calităţi pentru a obţine datele de identificare ale conturilor web aferente abonamentelor. De cele mai multe ori, deţinuţi care sunau victimele spuneau că sunt reprezentanţi ai operatorilor de telefonie mobilă. Au fost şi situaţii în care aceştia au spus că sunt ofiţeri de poliţie pentru a fi mai convingători. „Oamenii ar trebui să ştie că niciun operator de telefonie nu solicită niciodată date despre conturile web aferente abonamentelor telefonice. Niciun utilizator nu ar trebui să dea aceste date decât cel mult într-un magazin specializat“, a spus un ofiţer de la Crimă Organizată Iaşi.

Cum ajungeau banii la escroci

Modalitatea de înşelare pusă la punct de membrii reţelei era una complexă. După ce primeau datele de identificare de la deţinuţi, cei din exterior accesau conturile web ale victimelor, de pe care transferau pe propriile cartele SIM diferite sume de bani. Ulterior, efectuau mai multe transferuri succesive, pentru a nu putea fi identificaţi. Creditul ajungea în final pe câteva cartele aşa-zise colectoare, cele de pe care se efectuau transferurile finale: cele către clienţi.

Gruparea avea şi mai mulţi intermediari, care aveau ca rol identificarea şi racolarea clienţilor. Cei mai mulţi dintre aceştia erau elevi, studenţi sau persoane din mediul rural. De cele mai multe ori, pentru un credit de un euro răufăcătorii solicitau 5 lei. Erau însă situaţii când vindeau şi un cod de reîncărcare de 5 euro cu 10 lei. În urma percheziţiilor efectuate la domiciliile învinuiţilor au fost ridicate nu mai puţin de 15.000 de cartele telefonice, folosite de indivizi în transferurile succesive de credit. Verificările continuă, pentru că procurori cred că numărul persoanelor implicate în acest caz ar fi mult mai mare. De asemenea, în toată perioada în care au acţionat, infractorii ar fi prejudiciat peste 1.000 de persoane. Prejudiciul aproximativ de până acum ar fi de 150.000 de euro.

ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.