RAMONA MOCANU, mare sefã la Muzeul Judetean
CONFIRMARE Pesedista Ramona Mocanu, unul dintre apropiatii lui Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui, este viitorul director al Muzeului Judetean. Desi prin partid s-a zvonit cã Ramona va prelua functia de director executiv al Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã, pânã la urmã s-a ajuns la concluzia cã pregãtirea pesedistei ar fi mai apropiatã de functia de la cel mai mare muzeu al judetului. Ieri dupã-amiazã, Mocanu a depus la secretariatul Consiliului Judetean dosarul de înscriere la concursul pentru postul de director. Momentul ales nu a fost întâmplãtor. Pânã ieri, la ora 16.00, toti cei care doreau sã se înscrie la concurs puteau s-o facã, prin depunerea unui dosar corespunzãtor. Din fericire pentru Ramona Mocanu, cel care a condus pânã acum institutia, Laurentiu Chiriac, nu s-a mai înscris la concurs, scârbit de jocurile politice care se fac în jurul acestei institutii, la care Buzatu si Mihalachi taie si spânzurã dupã bunul lor plac. Tot ieri, s-a încheiat termenul pentru depunere a dosarelor pentru functia de director al Centrului Judetean al Creatiei Traditionale si Culturii Populare. Actualul director, Lucian Onciu, este singurul care a depus dosar pentru acest post, ceea ce înseamnã cã va rãmâne la conducere pe urmãtorii patru ani.
Concursul pentru postul de director al Muzeului Judetean s-a decis la finele lunii martie, atunci când consilierii judeteni au aprobat caietul de obiective si Regulamentul de organizare si desfãsurare a concursului de proiecte de management organizat în vederea încredintãrii managementului la Muzeul judetean „Stefan cel Mare” Vaslui. S-a vorbit, chiar de atunci, de faptul cã postul ar fi „acontat” de sotia preotului din Osesti, profesoara Ramona Mocanu, cãreia presedintele CJ Vaslui i-a pregãtit un concurs-fantomã. Presedintele Consiliului Judetean Vaslui i-a pregãtit coanei preotese un contract destul de bun în fruntea Muzeului Judetean, cu un salariu de 40 de milioane de lei vechi pe lunã, plus masinã cu sofer si alte facilitãti. Plus o mizã importantã, asa de ochii lumii, cum scrie în nota de prezentare a presedintelui Buzatu: „Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” trebuie sã devinã o institutie muzealã model, de nivel regional si national”.
Ramona Mocanu a depus dosarul în ultima zi. Nimeni nu a avut curaj s-o înfrunte pe pesedistã!
Ieri, cei care doreau sã ajungã directori la Muzeul Judetean aveau obligatia sã depunã dosarul pentru concurs. Si, pânã la prânz, se pãrea cã nu se va înscrie nimeni la examen. În jurul orei 14.00, si-a fãcut aparitia Ramona Mocanu, care a depus ditamai documentatia pentru postul de director. În conformitate cu ceea ce vrea Buzatu de la viitorul manager: „preocuparea permanentã pentru verificarea stãrii de sãnãtate a obiectelor aflate în patrimoniul uzeului, prin restaurarea si conservarea lor; restaurarea valorilor de patrimoniu cu specific arheologic, a documentelor si obiectelor istorice, a valorilor de artã si a celor etnografice; definitivarea bazei de date si de evidentã stiintificã a patrimoniului cultural; securizarea valorilor de patrimoniu cultural împotriva eventualelor incendiilor si inundatiilor sau a actiunilor de efractie sau de distrugere; popularizarea si cunoasterea valorilor istorice, de artã si etnografie cu caracter local, zonal si national, prin expozitii, simpozioane, colocvii stiintifice, mese rotunde, cataloage, pliante, ghiduri de popularizare”. Actualul director, Laurentiu Chiriac, nici nu s-a obosit sã-si mai depunã CV-ul, stiind cã este doar un concurs de formã organizat special pentru amica lui Buzatu. Si-uite asa, peste putin timp, Ramona Mocanu intrã în istorie (cea a judetului, bineînteles!) drept prima femeie care ajunge director la Muzeul Judetean care poartã numele marelui voievod. Odatã numitã pe functia, Ramona va trebui sã se ocupe si de soarta celor 39 de angajati, majoritatea specialisti cunoscuti în zona Moldovei si în tarã.
Emblema culturii în judetul Vaslui
Muzeul Judetean „Stefan cel Mare” Vaslui reprezintã una din institutiile fanion ale culturii în judetul Vaslui, cu importantã recunoastere în plan regional si national. Prin dispozitia 573 a Consiliul Popular al judetului Vaslui, la 18 octombrie 1974 s-a înfiintat Muzeul Judetean Vaslui, cu profil mixt – istorie si etnografie, având ca prim director pe prof. Constantin Popescu, muzeograf cu experientã si cu contributii importante în formarea altor institutii muzeale cum ar fi: Bran, Fãgãras, Râsnov. Cu sprijinul Consiliului Culturii si Educatiei Socialiste, tot în anul 1974, au fost încadrati ca muzeografi Rica Popescu, Ionel Bauman si Ioan Mancas – cei care sub îndrumarea si supravegherea directorului general al muzeelor din România – Iulian Antonescu – au realizat tematica pentru expozitia de bazã a institutiei. Muzeul Judetean Vaslui s-a deschis în ziua de 26 septembrie 1975, în prezenta specialistilor din centrele universitare Iasi si Bucuresti, a directorilor muzeelor din Moldova si a autoritãtilor locale si judetene, fiind apreciat în acel moment ca cel mai tânãr muzeu al tãrii, aspect valabil si astãzi, dar si ca cel mai bine realizat din punct de vedere tematic, stiintific si muzeotehnic.