spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Deputatul Dan Bordeianu, de Ziua Europei: „Românii trebuie ajutati sã se întoarcã acasã”

- Advertisement -

GÂNDURI Ziua de 9 mai este pentru toti europenii o zi a reconcilierii, a sperantei, a dorintei de a face din Europa casa tuturor celor care gândesc în spiritul democratiei. În aceastã zi, parlamentarii vasluieni îsi îndreaptã gândurile spre zecile de mii de locuitori ai judetului plecati în Italia, Franta, Spania sau Anglia, care încearcã sã-si facã un rost, departe de pãrinti, frati sau bunici. Deputatul PNL, Dan Bordeianu, este unul dintre cei care militeazã pentru ajutorarea românilor plecati la muncã în toatã Europa, pentru a se întoarce acasã, sã-si deschidã mici afaceri, care sã creeze venituri la buget si locuri de muncã. „E bine când se întorc acasã cu bani, dar si mai bine ar fi dacã acesti bani ar fi investiti în afaceri si mai putin în consum. Agricultura si turismul sunt cele douã domenii care se preteazã cel mai bine pentru afaceri mici în perioada urmãtoare”, spune deputatul Bordeianu. Parlamentarul vasluian se pronuntã deschis si asupra proiectului regionalizãrii, cerând colegilor din USL sã analizeze public consecintele acestui proces si efectele regionalizãrii pentru locuitorii judetului Vaslui.

Reporter: S-ar putea spune cã, în sesiunea aceasta, ati fost un parlamentar activ. Aveti declaratii politice, întrebãri si interpelãri adresate ministrilor pe diverse teme, ati fost prezent si în colegiu, în presa scrisã…

Dan Bordeianu: Am încercat cu resursele de care dispun sã-mi fac jobul de parlamentar. Într-adevãr, am sustinut declaratii pe teme de interes pentru judetul nostru, de la cea referitoare la legea bugetului de stat cu alocarea insuficientã, la cea privind problema exploatãrii gazelor de sist sau, cea mai recentã, pe tema finalizãrii procesului de restituire a imobilelor confiscate de regimul comunist. În perioada urmãtoare, voi încerca sã-mi concentrez activitatea si pe componenta legislativã. E drept cã, fãcând parte dintr-un partid aflat la guvernare, Guvernul preia o parte din sarcina elaborãrii proiectelor de legi. Apoi, în domeniul apãrãrii, ordinii publice si sigurantei nationale, initiativele sunt ceva mai putine decât în alte domenii, însã mai complexe si cu impact pe termen lung.

Reporter: Vã rugãm sã ne dati un exemplu…

Dan Bordeaianu: De exemplu, pe ordinea de zi de la ultima sedintã a comisiei în care activez, am avut un proiect de lege pentru modificarea legii regimului liberei circulatii a cetãtenilor români în strãinãtate. Evident, initiatorul modificãrii legii a fost Ministerul de Interne, însã noi am analizat în Comisie aceste modificãri propuse de initiator si le-am supus votului Camerei Deputatilor care a fost camerã decizionalã. Am mai analizat si proiectul de lege privind regimul strãinilor în România. Eu stiu cã toate aceste legi nu sunt asa spectaculoase pentru media, însã sunt importante nu numai pentru institutiile din sistemul de sigurantã nationalã si lucrãtorii acestora, ci si pentru cetãtenii care merg la ghiseele Serviciului de Pasapoarte sau la Oficiul Român pentru Strãini.

„Nu sunt de acord cu supraimpozitarea bugetarilor”

Reporter: Recent, premierul Ponta a afirmat cã doreste sã impoziteze salariile bugetarilor care depãsesc 4000 de lei pe lunã, aproximativ 1000 de euro. PNL este împotrivã?

Dan Bordeianu: Prin vocea presedintelui Crin Antonescu, PNL s-a opus categoric oricãrei supraimpozitãri sau cresteri de fiscalitate. Solutiile pentru o rectificare bugetarã pozitivã nu sunt de acceptat prin impozite suplimentare. Dupã pãrerea noastrã, a liberalilor, taxa de solidaritate de 10% nu va aduce venituri suplimentare semnificative din care sã se finanteze investitii. Apoi, ca reprezentant al vasluienilor în Parlament, eu nu sustin o impozitare a bugetarilor care au salarii peste 4000 de lei. Pur si simplu, o astfel de mãsurã pentru judetul nostru nu se sustine pentru cã avem putini bugetari cu salarii mari. Cresterea economicã se bazeazã pe douã componente: crestere prin stimularea mediului investitional si crestere prin stimularea consumului. Investitiile private pot fi stimulate printr-o relaxare fiscalã, de exemplu, scãderea TVA-ului. Însã, anul acesta nu sunt conditii pentru o relaxare fiscalã. Iar consumul nu se poate stimula dacã tãiem veniturile bugetarilor care au peste 4000 de lei. Este contraproductiv si loveste în clasa de mijloc, atâta câtã este. Sã-si taie veniturile acolo, la Bucuresti, nu la Vaslui.

Reporter: Cã tot ati pomenit de mediul economic, ce solutii preconizati pentru stimularea sectorului privat?

Dan Bordeianu: Existã mãsuri care pot sã fie luate în sprijinul întreprinderilor mici si mijlocii pentru a stimula crearea de noi locuri de muncã si angajarea. Începând cu data de 7 martie 2013, s-a redeschis sesiunea de depunere a Cererilor de acord pentru finantare aferente Hotãrârii Guvernului nr.1680/2008 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind asigurarea dezvoltãrii economice durabile, cu modificãrile si completãrile ulterioare si pentru Hotãrârea Guvernului nr.797/2012 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investitiilor care promoveazã dezvoltarea regionalã prin utilizarea tehnologiilor noi si crearea de locuri de muncã. Oamenii de afaceri trebuie sã consulte schemele de ajutor de stat active, oferite prin Ministerul Finantelor Publice.

Cu gândul cãtre vasluienii plecati la muncã în Europa

Reporter: La ce altceva vã mai gânditi?

Dan Bordeianu: Eu m-as gândi mai mult la românii care au plecat la muncã în strãinãtate din cauza greutãtilor din tarã. Acesti oameni trebuie stimulati sã se întoarcã în tarã prin crearea unor scheme de investitii în zona privatã. Trebuie ajutati ca mult-putinul pe care l-au acumulat sã fie utilizat în cofinantarea unor proiecte finantate din fondurile europene. E bine când se întorc acasã cu bani, dar si mai bine ar fi dacã acesti bani ar fi investiti în afaceri si mai putin în consum. Agricultura si turismul sunt cele douã domenii care se preteazã cel mai bine pentru afaceri mici în perioada urmãtoare. Avem o bunã experientã în absorbtia fondurilor europene pentru agriculturã si dezvoltare ruralã, de peste 60%.

Reporter: Mâine este 9 mai, Ziua Europei. Ce vã doriti pentru România europeanã?

Dan Bordeianu: Este Ziua Europei, dar si ziua mea de nastere…

Reporter: Nu am stiut cã este ziua dvs. Atunci vã spunem „La multi ani” cu sãnãtate si succes!

Dan Bordeianu: Multumesc, iar României îi doresc o integrare europeanã cât mai aprofundatã, cu un procent cât mai mare de fonduri atrase pe viitor. Însã, pe 9 mai sãrbãtorim si ziua Independentei României, iar mâine, 10 mai, pe cea a Monarhiei. Asa cã avem o multime de evenimente cu o încãrcãturã simbolicã deosebitã pentru istoria noastrã si pentru destinul nostru în cadrul Uniunii Europene. Sã dea Domnul sã fie bine pentru toti!

Regionalizarea, un subiect greu pentru toti politicienii

Reporter: Cu regionalizarea cum stãm? Ne regionalizãm sau nu? Vã asumati rãspunderea pe acest proiect de lege?

Dan Bordeianu: O sã încep cu sfârsitul sau cu ultima întrebare. Din informatiile mele, premierul Ponta a declarat cã Guvernul nu-si va mai asuma rãspunderea pe un alt proiect legislativ. Probabil cã nu doreste sã repete practica asumãrilor multiple din timpul guvernãrilor Boc. Acum, vicepremierul Dragnea lanseazã ideea angajãrii rãspunderii guvernamentale pe legea regionalizãrii. Noi am promis cã vom dezbate public acest proiect politic. Din pãcate, oamenii nu prea sunt interesati de astfel de teme din domeniul administrativ, care sunt discutate, asa, într-un registru savant. Eu mi-am exprimat pozitia în privinta regionalizãrii într-o declaratie politicã: „Judetul Vaslui si perspectiva regionalizãrii”. Un lucru este cert, regionalizarea este o temã care trebuie abordatã cu prudentã, în urma unor consultãri ample pe marginea unui proiect clar. Trebuie sã stie si vasluienii de la Lipovãt, Ivãnesti, Tanacu pentru ce se face regionalizarea. Sincer sã fiu, nici pânã la aceastã datã nu cunoastem din ce regiune va face parte judetul Vaslui si ce rol va juca în cadrul acesteia. Existã o variantã care se suprapune pe actuala regiune Nord-Est. Se vorbeste si de o variantã în care vom forma o regiune cu Bacãul, Vrancea, Galati. Pentru a clarifica acest aspect, îi voi adresa o întrebare parlamentarã vicepremierului Liviu Dragnea, care a fost mandatat politic de USL sã ducã la îndeplinire acest proiect politic.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.