CREDINTÃ Zile de post si rugãciune pentru toti credinciosii ortodocsi de pe întinsul Episcopiei Husilor! Sãptãmâna Patimilor, spun preotii, oferã un prilej minunat, pentru marea tainã a spovedaniei si pentru Sfânta Împãrtãsanie. De asemenea, este momentul iertãrii si al împãcãrii dintre oameni!
În “Orasul Bisericilor”, Deniile se trãiesc intens! Credinciosii, tineri si bãtrâni, vin la slujbe cu inima deschisã. Astãzi, în ziua de miercuri din Sãptãmâna Patimilor, are loc pomenirea femeii pãcãtoase, care a spãlat picioarele mântuitorului cu mir, dupã care le-a sters cu propriul pãr. “Fiind Iisus în Betania, în casa lui Simon Leprosul, s-a apropiat de El o femeie, având un albastru cu mir de mare pret si l-a turnat pe capul Lui, pe când sedea la masã. Si vãzând ucenicii, s-au mâniat si au zis: De ce risipa aceasta? Cãci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii sã se dea sãracilor.
Dar Iisus, cunoscând gândul lor, le-a zis: Pentru ce faceti supãrare femeii? Cãci lucru bun a fãcut ea fatã de mine. Cãci pe sãraci totdeauna îi aveti cu voi, dar pe Mine nu Mã aveti totdeauna. Cã ea, turnand mirul acesta pe trupul Meu, a fãcut-o spre îngroparea Mea. Adevarat zic vouã: Oriunde se va propovãdui Evanghelia aceasta, în toatã lumea, se va spune si ce-a facut ea, spre pomenirea ei. Atunci unul din cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, ducându-se la arhierei, a zis: Ce voiti sã-mi dati si eu îi voi da în mâinile voastre? Iar ei i-au dat treizeci de arginti.” (MATEI 25,6-15)
“În aceste zile, pregãtirea sã fie pentru suflet, nu pentru trup”!
“Fiecare din cele şase zile, la care ne referim, are o însemnătate deosebită în şirul desfăşurării evenimentelor. Primele trei zile din această săptămână ne pregătesc pentru Sfintele Patimi şi au rânduieli de slujbe asemănătoare. Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul cu metanii, Liturghia darurilor mai înainte sfinţite şi citirea psaltirii după Rânduiala Postului Mare, le întâlnim în aceste trei zile. Pe lângă acestea la Ceasurile 3, 6 şi 9 se citesc „stâlpii”, adică primele trei Evanghelii în întregime şi treisprezece capitole din Evanghelia după Ioan. Ni se pune înainte toată viaţa şi învăţătura Domnului Hristos, pentru a înţelege mai bine lucrarea de răscumpărare şi negrăita dragoste pentru noi, dragoste care culminează în Sfintele Patimi. Evangheliile care se citesc la Deniile din această săptămână ne aduc aminte de cele din urmă învăţături ale Domnului, în centrul cărora se află veghea în aşteptarea celei de a doua veniri. În Sfânta şi Marea Joi, pericopele evanghelice ne relatează episodul Cinei celei de Taină, când Hristos a întemeiat Sfânta Taină a Împărtăşaniei, împărţind ucenicilor trupul şi sângele Său, sub forma pâini şi a vinului. În această zi, în toate bisericile se săvârşeşte slujba numită „Denia celor douăsprezece Evanghelii”. Sfânta şi Marea Vineri este ziua răstignirii Mântuitorului, ziua în care prin patimile şi prin moartea Sa, Hristos arată deplina ascultare şi smerenie faţă de Tatăl, dar mai presus de toate, în această Vineri, se arată marea iubire a lui Dumnezeu pentru oameni. Sâmbăta Mare este ziua pogorâri lui Hristos la iad, de unde va avea să-i scoată pe Adam şi pe toţi ceilalţi drepţi care au murit cu nădejdea venirii Izbăvitorului. Se cuvine ca, în această perioadă, pregătirea noastră pentru Marele Praznic al Învierii Domnului să se răsfrângă cu preponderenţă spre suflet şi nu spre trup, să ne luptăm şi să nu lăsăm grijile materiale să ne fure din inimi curăţia şi bucuria duhovnicească a acestor Sfinte Zile”, a fost mesajul preotilor huseni.