spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Un deputat al agricultorilor vasluieni

- Advertisement -

SPECIAL Deputatul Toader Dima face în Parlamentul României o figurã aparte. Om de cuvânt, si provenind din rândul adevãratilor agricultori, fiind, poate, caz singular la nivel national, cel care a reusit sã pãstreze mostenirea fostului CAP si sã o transforme într-o societate agricolã profitabilã, la care actionari principali sunt cetãtenii comunei Berezeni, odatã ajuns în Parlamentul României, doreste sã implementeze mãsuri care cu adevãrat sã vinã în sprijinul micilor fermieri. În acest scop, a propus o serie de mãsuri pentru dezvoltarea agriculturii, mãsuri care, dat fiind cã deputatul este membru al Comisiei pentru Agriculturã a Camerei Deputatilor, au toate sansele sã fie implementate.

Deputatul Toader Dima, a propus, în vederea comasãrii terenurilor agricole pentru a se realiza cu adevãrat performantã, o serie de mãsuri care, odatã impelementate, sã dea un nou avânt nu doar agriculturii, cât, mai ales, pentru a face posibilã accesarea, de cãtre fermieri, a fondurilor sau subventiilor nerambursabile. Una dintre propunerile legislative ale deputatului Dima se referã la sustinerea financiarã din partea statului a cheltuielilor cu privire la vânzarea suprafetelor de pânã la zece ha cãtre societãtile agricole românesti care au drept scop principal munca pãmântului. În acelasi timp, Toader Dima sperã ca initiativa sa legislativã, cu privire la acordarea de facilitãti fiscale de cãtre stat pentru dezbaterea mostenirilor sã fie aprobatã. „Având atâtia ani de experientã în agriculturã, pot spune cã productivitatea în acest domeniu nu se poate realiza pe suprafete mici. Tocmai de aceea, sustin orice initiativã privind comasarea terenurilor în ferme cuprinzând pânã la 2000 ha, care sã beneficieze si de ajutor nerambursabil, prin programe europene sau de la statul român. Din pãcate, sunt foarte multe cazuri, în special în ceea ce priveste dezbaterea mostenirilor si punerea în posesie a mostenitorilor, în care costurile aferente sunt prohibitive, de circa 2 – 3 mii lei/ha. Acelasi lucru este valabil pentru cei care, plecati fiind, sau în imposibilitate de a-si lucra terenurilor, ar dori sã vândã suprafete de pânã la 10 ha. Nu sunt însã de acord cu vânzarea terenurilor cãtre marii latifundiari, mare parte dintre ei reprezentanti ai firmelor strãine. De aceea, am un proiect legislativ prin care statul sã preia o parte din cheltuielile aferente dezbaterii mostenirilor sau a vânzãrii loturilor mici de terem, cum ar fi cheltuielile notariale, cele cu cartea funciarã sau de intabulare, cheltuieli care, la acest moment sunt inaccesibile multora dintre persoanele aflate în situatia descrisã mai sus. La nivel national, sunt circa 700.000 de mici fermieri, mare parte dintre ei având situatia juridicã a terenurilor nerezolvatã pânã azi. Trebuie fãcut ceva care sã vinã în ajutorul acestora, fie cã este vorba de dezbaterea mostenirii sau de vânzarea terenurilor. Nu sunt de acord cu subventionarea acestor costuri în cazul în care doritorii sunt marii fermieri, care astfel ar beneficia de un soi de ajutor de stat, ci doar pentru reglementarea unor situatii care mi s-au semnalat în calitate de parlamentar”, a declarat deputatul Toader Dima. În acelasi timp, deputatul de pe Valea Prutului se declarã îngrijorat de faptul cã, începând din 2015, conform politicii UE, este deschisã piata privind achizitionarea de terenuri si de cãtre persoanele fizice strãine.

Sã ne pãstrãm mostenirea!

„Nu trebuie sã acceptãm sã ne vindem terenurile oricui, mai ales strãinilor, chiar dacã în primã fazã pare o afacere bunã. Cei care vor înstrãina terenurile agricole se vor bucura în primã fazã de banii primiti, dar, peste ani, vor ajunge dependenti de ajutoarele sociale de la stat. Mai degrabã, ar trebui sã ne asociem într-o formã sau alta, în special în asa-numite cooperative, pentru a lucra în comun pãmântul, si a obtine cel mai bun pret pe produsele noastre. În plus, începând de anul viitor, mare parte a fondurilor nerambursabile vor fi destinate tocmai asociatiilor agricole sau fermierilor care au în proprietate sau folosintã suprafete mai mari de teren, si mai putin pentru înfiintarea fermelor de semisubzistentã. Sã ne gândim de douã ori înainte de a înstrãina pãmântul, cu atât mai mult cu cât acesta este piatra de temelie a poporului român”, mai era de pãrere Toader Dima.

Judetul Vaslui are un mare potential agricol!

Decanul de vârstã al parlamentarilor vasluieni, deputatul Toader Dima, mai are si alte proiecte pe care ar dori sã le implementeze, proiecte care sunt în legãturã cu promisiunile fãcute de Toader Dima în campania electoralã. Astfel, în vederea stopãrii fenomenului depopulãrii satelor, dat fiind faptul cã multi dintre tineri preferã sã munceascã printre strãini pentru un trai decent, deputatul Dima doreste sã promoveze un proiect de lege prin care impozitul plãtit de fermieri sã se întoarcã, sub formã de subventii sau pentru reglementarea situatiei juridice din punct de vedere a proprietãtii, înapoi la fermieri. „Se implementeazã ideea cã judetul Vaslui este polul sãrãciei. Nu este adevãrat! Din punct de vedere al potentialului agricol, Vasluiul are perspective mari, nepuse încã în valoare asa cum ar trebui. Cred cã ar trebui fãcut ceva, inclusiv cu ajutor de la guvern sau prin fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeanã, pentru a pune în valoare adevãratul potential agricol de care dispune judetul. Pe lângã faptul cã trebuie lucrat la mentalitatea micilor fermieri, nu vãd nici un motiv pentru care, în zonã, nu s-ar putea dezvolta, de exemplu, agroturismul! Zone frumoase avem, produse traditionale si ecologice, la fel, trebuie doar sã punem în valoare aceste elemente. Depinde doar de noi sã putem accesa fondurile nerambursabile necesare! Eu, ca deputat în Parlamentul României, mã voi zbate pentru orice proiect care ar putea duce la dezvoltarea nu doar a zonei Prutului, acolo unde am fost ales de cetãteni, cât a întregului judet”, a adãugat deputatul Toader Dima.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.