spot_img
21.4 C
Vaslui
28-iun.-2024
spot_img

Provocãri de ZIUA TRICOLORULUI?

- Advertisement -

Ziua drapelului national al Republicii Moldova este sãrbãtoritã la nivel national pentru al treilea an consecutiv, la 27 aprilie, dupã ce în 2010 s-a decis sã se revinã la marcarea acestei zile. Pentru prima si ultima datã pânã în 2010 sãrbãtoarea a fost marcatã în 1990, transmite IPN.

Cu ocazia Zilei drapelului national, în localitãtile Vãdeni (Soroca), Bãlãnesti (Nisporeni) si Lãrguta (Cantemir) are loc arborarea tricolorului pe noile catarge, instalate conform Dispozitiei din 2 iulie 2012.

Drapelul Republicii Moldova este un tricolor cu benzi verticale – albastru, galben si rosu, având proportiile de 1:2 între lãtime si lungime. Tricolorul a fost desemnat oficial drept drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de cãtre deputatii primului legislativ, fiind arborat pentru prima datã pe cupola Parlamentului de cãtre Gheorghe Ghimpu, fondatorul Frontului National-Patriotic din Basarabia si Nordul Bucovinei.

Drapelul Republicii Moldova este asemãnãtor cu cele ale Andorrei si Ciadului. Este de asemenea asemãnãtor cu cel al României, dar diferã prin proportia dintre lãtime si lungime (2:3 al României), prin nuanta albastrului (cobalt în România, albastru azuriu în Republica Moldova) si prin prezenta stemei pe culoarea galbenã. Steagul îmbinã vechiul însemn heraldic al Moldovei – cap de bour.

Conform unor descrieri istorice, pentru prima oarã tricolorul albastru-galben-rosu a fluturat la 29 iulie 1839, pe muntele Plesuva în zona Comarnic-Prahova, România. Din 1917 tricolorul a fost adoptat si de cãtre moldovenii din Basarabia.

Din 1940, când teritoriul dintre Prut si Nistru a fost anexat la URSS, moldovenilor li s-a impus un drapel rosu-verde. Mai multi tineri din Orhei au fost împuscati, iar altii au fost condamnati la ani grei de închisoare dupã ce în noaptea de 24 decembrie 1940 au arborat tricolorul pe sediile unor institutii statale. La începutul lui 1945, 4 bãrbati din Ocnita si Edinet, au înãltat tricolorul în localitate. Toti patru au fost condamnati la moarte si executati. Iar la 28 iunie 1966 în orãselul Alexãndreni, de lângã Bãlti, un bãrbat a confectionat un tricolor românesc si l-a atârnat pe cosul fabricii de zahãr. A fost arestat si condamnat la doi ani privatiune de libertate.

Transnistria – PROVOCÃRI

Sursa: IPN

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.