spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Vor sa lase 450 de oameni fara loc de munca!

- Advertisement -

SCANDAL Rãzboiul în instantã dintre mostenitorii fostului colonel Stamate si societatea Confectii SA Vaslui intrã într-o nouã fazã. Apar noi elemente care demonstreazã cã, de fapt, în spatele acestui aparent conflict imobiliar ar fi interese financiare ale mostenitorilor lui Stamate, cei care au demonstrat pânã acum o lãcomie fãrã margini. Anul trecut, mostenitorii au golit bugetul Vasluiului de suma de 1 milion de lei, iar acum doresc un teren de 400 de mii de euro care, sustine conducerea Confectii SA, nici nu le-ar apartine, nefiind cel pe care se presupune cã l-a detinut Stamate! Conducerea fabricii de confectii din Vaslui mai spune cã decizia Curtii de Apel Timisoara nu a tinut cont de un lucru elementar: fostul colonel Stamate nu a detinut teren pe baza sportivã si magaziile pe care acum le cer în instantã avocatii, ci peste terenul fabricii. Ieri, conducerea Confectii SA a introdus recurs la Curtea Supremã, ceea ce ar trebui sã-i opreascã pe mostenitorii lui Stamate sã dea nãvalã peste terenurile fabricii pânã nu se obtine o decizie definitivã si irevocabilã.

În ultimii ani, mostenitorii familiei Stamate au fãcut un adevãrat tur de fortã în Vaslui, pentru casa care a apartinut fostului colonel de armatã. S-au judecat ani de-a rândul cu primãria, pentru casa transformatã în Cantinã de Ajutor Social, au dat în judecatã si au obtinut daune de 1 milion de lei de la primãrie pentru faptul cã aceastã casã nu li s-a restituit la timp (nici acum casa nu este folositã, desi au trecut patru ani de când a fost redatã mostenitorilor, însã asta este altã poveste!). Au pornit procese în toatã tara pentru o suprafatã de 4.300 de metri, teren pe care comunistii au construit o mare fabricã de confectii, recunoscutã în toatã Europa. Au obtinut cu mare greutate, sustin avocatii mostenitorilor, o decizie definitivã – dar nu irevocabilã! – pentru 4.300 de metri pãtrati, teren evaluat la 400 de mii de euro. La un calcul simplu, vedem cã, luând în vedere si valoarea casei Stamate, mostenitorii au obtinut pânã acum bunuri evaluate la aproape 1 milion de euro. Dar, de ce atâta grabã pentru a pune mâna pe niste bunuri, câtã vreme lucrurile nu sunt clarificate complet de instantele de judecatã? Niciun mostenitor nu locuieste si nu va locui vreodatã în Vaslui, ceea ce înseamnã cã toatã lupta se duce pentru a pune mâna pe o grãmadã de bani din vânzarea casei si a terenului.

Ciprian Jude, manager Confectii SA: „Terenul restituit de Curtea de Apel Timisoara nu a fost niciodatã a lui Bãcanu”

„Imediat ce am primit decizia de la Curtea de Apel Timisoara, care ne-a luat prin surprindere câtã vreme stiam cã noi avem dreptate, am declarat recurs. Chiar astãzi (23 aprilie, n.r.) s-a introdus recursul la Curtea Supremã si sperãm cã se va face dreptate. De ce spun asta? Pentru cã s-au fãcut douã expertize cerute de Curtea de Apel Timisoara: o expertizã în care se cerea sã se identifice terenul si o alta în care urma sã se constate dacã existã constructii pe acel teren. Expertul stabilit de instantã a stabilit cã amplamentul pe care mostenitorii cereau teren era gresit, nicidecum peste baza sportivã, magazii sau cãi de acces. Terenul pe care instanta de la Timisoara a decis cã trebuie restituit apartine unei familii, Hurdubaie, care a avut casã în acel loc, nicidecum familia Bãcanu (urmasul lui Stamate, n.r.). Asa stând lucrurile, instantele de la Timisoara nu au tinut cont de pãrerea expertului si au dat sentinta urmând o expertizã gresitã, semnatã de Chitariu, care a dat alte locatii pentru cei 4.300 de metri pãtrati”, spune Ciprian Jude, managerul Confectii SA. Mai pe scurt, s-a fãcut o expertizã care stabilea cã urmasii lui Stamate au de primit 4.300 mp, însã locatia nu era cea stabilitã de un expert angajat initial de Curtea de Apel Iasi. Urmasii lui Stamate cer terenul pe care se aflã baza sportivã, magazii, douã rezervoare de 20 de tone de combustibil, douã rezervoare de apã sau cãi de acces auto în fabricã. Prin decizia Curtii de Apel Timisoara se pot produce pagube imense fabricii de confectii din Vaslui, mai ales cã adevãrul este total diferit fatã de cel stabilit de judecãtori.

Managerul Jude este decis sã se afle adevãrul

„Mã deranjeazã cã avocatii mostenitorilor lui Stamate nu au asteptat sã vadã decizia Curtii Supreme la recursul nostru. Au venit în fortã si ne-au trimis o adresã, semnatã de un executor judecãtoresc din Iasi, prin care ne anuntã sã le dãm terenul pe 9 mai. Dacã noi le dãm terenul, dupã care Înalta Curte spune cã s-a gresit, iar ei vând între timp terenul, noi ce sã facem? Sã închidem o fabricã în care lucreazã 450 de oameni? Nu se poate asa, nu stiu ce este cu graba asta, însã trebuie sã astepte decizia Curtii Supreme! Sunt avocati si au vãzut cã aveam drept de recurs, de ce s-au grãbit sã ne înstiinteze cã vin sã ia terenul?”, se întreabã managerul de la Confectii. În plus, frapeazã lãcomia avocatilor mostenitorilor lui Stamate. Conform actului trimis de executorul judecãtoresc din Iasi, cei doi avocati, Bãcanu si Homeucã, ar trebui sã primeascã din partea SC Confectii SA suma de 700 milioane lei vechi, pentru „eforturile” lor avocãtesti în acest dosar. În total, cu tot cu cheltuielile executorului judecãtoresc, fabrica de Confectii Vaslui este obligatã sã plãteascã 1 milion de lei cãtre avocati si executor. „Eu le-am spus acestor avocati cã nu au ce sã se înteleagã cu mine, eu sunt un administrator al fabricii. Le-am cerut sã aibã rãbdare sã se pronunte toate instantele judecãtoresti, dar ei sunt foarte grãbiti, vor sã punã mâna pe teren cu orice pret si cât mai repede. De ce se grãbesc?”, se întreabã managerul Confectii SA.

Familiile din vecinãtate sunt revoltate de lãcomia urmasilor lui Stamate

Una din familiile care se învecineazã cu acest teren cerut de avocatii mostenitorilor sustine cã Bãcanu, cel care este urmasul lui Stamate, nu a avut niciodatã terenul pe care este baza sportivã. „Am locuit pe strada asta de când mã stiu. Nu a fost niciodatã terenul lui Bãcanu, acolo unde este baza sportivã. Prin 1970, acolo era casa unei familii Darie, închiriatã la o altã familie, Hurdubaie. Ei bine, acest Hurdubaie a fãcut o gresealã în timp ce muta gazele dintr-o butelie în alta si casa a sãrit în aer. Stie toatã lumea din cartier asta, nu se poate ca instantele sã le dea dreptate avocatilor. Terenul lui Bãcanu ar fi în jurul casei si se întinde în lung, dar peste fabrica de confectii, nu stiu de unde a iesit cã baza sportivã a fost a lui”, sustine un domn pe nume Strãtilã. Si alte familii care au locuit în zonã spun cã lãcomia urmasilor lui Stamate este inacceptabilã si cer ca judecãtorii sã facã dreptate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.