spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Alegeri la Rosiesti!

- Advertisement -

Comuna Rosiesti îsi cautã consilieri locali

CHEMARE Inevitabilul s-a produs. În aproximativ 3-4 luni, localnicii din comuna Rosiesti se vor vedea din nou chemati la urne pentru a-si alege reprezentantii în Consiliul Local. Întrucât, în decurs de trei sedinte succesive, consilierii comunei Rosiesti nu au reusit sã emitã nicio Hotãrâre, Prefectura Vaslui a anuntat cã va sesiza instanta de contencios administrativ pentru a cere dizolvarea actualului for legislativ a cãrui componentã a fost stabilitã prin votul de la alegerile locale din vara anului trecut. Dacã instanta va decide desfiintarea Consiliului Local Rosiesti, aici, în cel mult 90 de zile Prefectura trebuie sã stabileascã data viitoarelor alegeri partiale.

La Rosiesti, tãrãboiul politic din administratia localã a blocat de-a dreptul activitatea comunei. De cel putin cinci, sase luni, pe de o parte primarul Constantin Postolache si consilierii locali USL, si pe de altã parte, membrii grupului PDL din Consiliul Local nu fac altceva decât sã se încaiere ori de câte ori au ocazia. Astãzi rãzboiul dintre cele douã tabere a fost, oficial, declarat ireconciliabil de Prefectura Vaslui. Institutia a anuntat începerea demersurilor de dizolvare a Consiliului Local Rosiesti întrucât acesta a intrat sub incidenta articolulului 55, din Legea administratiei publice locale. Mai exact, de la începutul anului, consiliul este absolut inactiv si nu a emis nicio hotãrâre în cel putin trei din sedintele ordinare succesive. „Potrivit Legii administratiei publice locale nr. 215/ 2001, Consiliul Local se dizolvã de drept în cazul în care nu a adoptat în 3 sedinte ordinare consecutive nici o hotãrâre. La solicitarea Institutiei Prefectului, în cursul sãptãmânii trecute, a avut loc o întâlnire între prefectul Radu Renga si reprezentantii autoritãtii publice locale Rosiesti, în urma cãreia s-a solicitat întreaga documentatie privind situatia Consiliului Local Rosiesti. Astfel s-a constatat cã CL Rosiesti nu a adoptat nicio hotãrâre în anul 2013. În acest caz, juristii Institutiei Prefectului analizeazã documentatia în vederea sesizãrii instantei de contencios administrativ pentru a se pronunta cu privire la dizolvarea Consiliului Local”, a declarat Maria Costea, purtãtorul de cuvânt al Institutiei Prefectului judetului Vaslui. Dacã judecãtorii vor decide pentru dizolvarea legislativului comunei Rosiesti, hotãrârea lor rãmâne definitivã si irevocabilã, iar Prefecturii îi este încredintatã imediat sarcina organizãrii alegerilor anticipate pentru ocuparea celor 13 posturi de consilieri locali. Potrivit legii, data alegerii noului Consiliu Local este stabilitã de Guvern, în termen de maxim 90 de zile de la pronuntarea hotãrârii judecãtoresti.

În aceste câteva luni, disputa politicã dintre Putere si Opozitie i-a anulat Consiliului Local orice caracter administrativ, lãsându-l aproape fãrã nicio urmã de eticã si responsabilitate civicã. În timp ce primarul Postolache se lupta sã-si facã majoritate USL în consiliu, si grupul consilierilor PDL, condusi de Dan Nica, tinea mortis sã demonstreze cã, la Rosiesti, buturuga micã poate rãsturna carul cel mare; Consiliul local a fost adus în imposibilitatea de a-si exercita obligatiile legale pentru asigurarea bunului mers al activitãtilor administrative în comunã. Constantin Postolache, edilul sef din Rosiesti, îi considerã vinovati de aceastã „paralizie” exclusiv pe consilierii locali PDL, care au refuzat încã din decembrie 2012 completarea structurii CL-ului prin validarea unui ales pe listele USL. De cealaltã parte, consilierii PDL recunosc cã au ales sã o facã pe-a niznaiul pentru cã primarul a refuzat sã le justifice cheltuirea banului public din bugetul comunei Rosiesti. Practic, consilierii PDL au fost siliti sã ia atitudine, prin refuzul de a valida mandatul consilierului USL, atunci când edilul le-a cerut sã încredinteze cu ochii închisi plata unor lucrãri, practic sã aprobe o cheltuialã de peste 4 miliarde de lei, care n-a fost niciodatã supusã aprobãrii prin votul Consiliului Local. „Niciodatã, niciunul dintre noi nu ne-am permis sã contestãm USL-ului mandatul câstigat, în schimb, ne-am permis noi, cei 6 consilieri PDL, ca înainte de a le da practic majoritatea în consiliu sã le cerem o justificare pentru cheltuirea banului public. Practic, atât timp cât ei au majoritate în consiliu, noi nu le putem oferi nimic celor 800 de oameni care ne-au ales pentru cã ei ne trateazã drept cantitãti neglijabile. Ne-am permis, datã fiind egalitatea, de a controla iesirea nejustificatã din bugetul comunei a 3,5 milioane de lei, chipurile bani alocati din mandatul trecut pentru o lucrare executatã în comunã. A fost simplu, nu ne-au dat explicatiile concrete, nu am votat, dacã am fi validat consilierul USL, la acel moment cei 3,5 miliarde de lei erau scosi fluierând din bugetul comunei Rosiesti. Asa a început toatã povestea”, a declarat Dan Nica.

A fost odatã ca niciodatã…

În fata autoritãtilor judetene, dar si în fata opiniei publice, primarul Constantin Postolache s-a plâns cã PDL-ul a îngropat comuna, refuzând sã participe la aprobarea bugetului local pe 2013, dar dupã cum sustin consilierii PDL, se pare cã primarul a uitat cã, pânã la sedinta din 5 aprilie, nici n-a vrut sã audã de subiectul bugetului. „De fiecare datã si în ianuarie si în februarie a convocat sedintã de CL, iar pe ordinea de zi se afla doar validarea mandatului de consilier, apoi în martie nu a fost convocatã sedintã, iar în aprilie, hop buget! Este foarte adevãrat cã ne-am prezentat la dezbaterea bugetului, la lucrãrile pe comisii si cã ulterior la sedinta în plen nu ne-am prezentat, dar a fost o decizie pe care nu am luat-o singuri si pe care ne-o asumãm. Decizia de a nu participa la sedinta de pe 5 aprilie a fost luatã dupã ce am avut o întâlnire cu membrii biroului nostru politic si a fost fundamentatã pe refuzul pe care primarul ni l-a servit încã o datã cânt i-am cerut justificãri bugetare. A fost o decizie pe care am cântãrit-o bine. Bugetul nu cuprindea nicio investitie majorã, poate cu o singurã exceptie, proiectul pentru o aductiune de apã, o investitie de vreo 2 miliarde de lei, o lucrare pentru care noi am cerut organizarea unei licitatii si primarul ne-a refuzat clar, motivându-ne cã prin licitatie nu poti fi sigur de calitatea lucrãrilor. Oare ce ar fi fãcut altii în locul nostru, dacã li s-ar fi rãspuns astfel?” se întreabã consilierul Nica.

” Dacã am gresit sau nu, se va decide la alegeri”

Dan Nica, alãturi de ceilati 5 colegi, încã membri ai Consiliului Local Rosiesi, recunosc cã acum nu de alegeri anticipate ar fi avut nevoie comuna lor, dar îsi asumã responsabilitatea deciziei luate si sunt decis sã înscrie în cursa alegerilor anticipate. „Noi am fost dispusi încã de la început sã colaborãm si sã comunicãm cu colegii nostri din Opozitie în ceea ce implicã activitatea comunã ce tine de administratie. Eu unul sunt împãcat, am fãcut tot posibilul sã evit acest deznodãmânt, am cerut demisia viceprimarului, în momentul în care si eu mi-am pus demisia pe masã. Dacã se ajungea atunci la un compromis, evitam situtia prezentã, nu s-a vrut, am mers mai departe. La tarã nu e usor de fãcut politicã, dar noi nu am vrut sã ajungem sã fim acuzati de oamenii care ne-au dat votul la alegeri cã nu am fãcut nimic pentru interesul lor. Ca oameni, noi nu ne-am putut rezuma sã fim marionetele lor, sã votãm dupã dictare doar de dragul de a încasa o indemnizatie de un milion, în timp ce din bugetul comunei ar fi iesit miliarde fãrã sã stim unde ajung. Dacã am gresit sau nu, asta se va vedea la alegeri, grupul nostru va candida în aceeasi formulã si la alegerile anticipate. Stim cã poate unii ar spune cã din cauza noastrã se scot din bugetul primãriei 500 milioane de lei, atât am auzit cã ar costa organizarea scrutinului, dar mãcar suntem multumiti cã nu am permis sã irosim pe nimic 3,5 miliarde de lei. Putem spune cã aceasta este modalitatea noastrã de a trage un semnal de alarmã asupra modului în care se face administratia la tarã. Totul este politic, dupã alegeri existã doar învingãtori si atât, restul nu conteazã. La tarã ai douã alternative: ori te încadrezi în sistemul care functioneazã în jurul primarului, ori nu existi. Asteptãm alegeri corecte, sper ca acum, datã fiind situatia, exigenta sã fie si mai mare decât la locale, atunci tot aparatul de specialitate a primarului, sistemul de care vã spuneam, era presedinte de sectie de votare. Dacã am gresit în fata oamenilor, suntem gata sã ne asumãm greseala, alegãtorii ne-o vor spune la vot”, a declarat Dan Nica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.