spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

Campanie pentru diagnosticarea anemiei infectioase la cai

- Advertisement -

Medicii veterinari au declansat campania de prelevare de probe de sânge pentru diagnosticarea anemiei infectioase ecvine, boalã viralã care afecteazã caii, catârii sau mãgarii si care, de cele mai multe ori, provoacã moartea animalelor.

Anemia infectioasã a ecvinelor nu se transmite la om, dar poate provoca pagube importante la proprietarii de ecvine, dat fiind faptul cã animalele bolnave îsi pierd din capacitatea de muncã. Mai grav este faptul cã aceastã boalã este transmisibilã, de cele mai multe ori prin intermediul insectelor, de multe ori animalele neprezentând semne de îmbolnãvire. „Pentru derularea în bune conditii a acestei campanii, adresãm detinãtorilor de cabaline rugãmintea de a colabora cu personalul sanitar-veterinar implicat, prezentându-se cu animalele la data, ora si locatia stabilitã si asigurând contentia acestora. Manopera si materialele necesare actiunii de recoltare de probe de sânge sunt suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Autoritãtii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor”, a declarat dr. Traian Constantin Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Actiunea de diagnosticare a anemiei infectioase la cabaline trebuie finalizatã cât mai repede, întrucât la începutul lunii aprilie se va declansa campania de vaccinare anticãrbunoasã la animalele din speciile receptive, respectiv bovine, ovine, caprine sau cabaline. „Adresãm cetãtenilor judetului rugãmintea de a comunica orice situatie deosebitã generatã de desfãsurarea acestei actiuni sanitar-veterinare la DSVSA Vaslui, unde este asiguratã permanenta la numãrul de telefon 0235421121″, a adãugat directorul Traian Constantin Petcu.

„SIDA cailor”

Virusul anemiei infectioase ecvine este asemãnãtor cu virusul imunodeficientei umane (HIV), boala mai fiind cunoscutã popular si sub numele de „SIDA cailor”. Pânã în prezent nu existã nici un fel de tratament sau vaccin pentru tratarea bolii. Sursa principalã de infectie o reprezintã animalele bolnave fãrã semne clinice de boalã, iar apa, furajele, asternutul, harnasamentele si ustensilele contaminate constituie sursa secundarã de infectie. Introducerea si tinerea mai mult timp a unui animal bolnav într-un efectiv sãnãtos duce la transmiterea virusului altor animale, în primul rând prin intermediul insectelor, tântari, muste de grajd etc. Virusul AIE nu se transmite la om, în schimb, în cazul în care animalul bolnav nu este îndepãrtat din crescãtorie, poate infecta si alte ecvine. Singurul fel în care aceastã boalã poate fi tinutã sub control este prin analizele anuale fãcute de medicii veterinari si sacrificarea animalelor, proprietarii fiind despãgubiti de stat în acest caz. Plata despãgubirilor se face indiferent dacã proprietarul este asigurat sau nu, conform programului national de eradicare acceleratã a anemiei infectioase ecvine pe teritoriul României. Judetul Vaslui, conform hãrtii epidemiologice întocmite la sistem national cu privire la AIE, se aflã în zona de risc cea mai scãzutã, cu un numãr foarte mic de cazuri de anemie infectioasã ecvinã semnalate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.