spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

„România exportã medici la cinci lei pe orã”

- Advertisement -

ÎNCÃ O INITIATIVÃ Deputatul bârlãdean dr. Tudor Ciuhodaru considerã cã lipsa unei strategii privind migratia medicilor costã România vieti si bani. Ciuhodaru va initia un proiect legislativ prin care tinerii medici sunt stimulati printr-o bursã de studii pe perioada rezidentiatului, sã lucreze în tarã si sã acopere specialitãtile deficitare.

România este tara cu cei mai putini medici din UE (doar doi la mia de locuitori, la jumãtate din media europeanã) dar totodatã si cea mai mare exportatoare de medici. Lipsa unei strategii în acest domeniu ne costã vieti si bani. Suprapunerea cu nivelul redus de trai duce la recorduri nedorite de morbiditate si mortalitate legate de diverse patologii. Numãrul mic de medici, absenta unor anumite specialitãti în mai multe judete sau chiar absenta medicilor în peste 100 de localitãti duce la temporizarea interventiilor, plimbarea pacientilor între spitale sau chiar între marile centre medicale, supraaglomerarea serviciilor medicale, risc de complicații si malpraxis. „Gaura bugetarã provocatã de pregãtirea celor 8 000 de medicinisti care au ales strãinãtatea ajunge la 64 de milioane de euro dar este mult mai mare fatã de cele 40 milioane cât ne-ar fi costat dublarea salariilor pentru mentinerea lor în tarã”, îsi motiveazã initiativa deputatul bârlãdean.

Propunerea lui Ciuhodaru – bursã de studii pentru rezidentiat

Proiectul legislativ asigurã o strategie de mentinere a medicinistilor în tarã prin mãsuri de naturã economicã. Concret se introduce o nouã optiune pentru absolventii admisi la rezidentiatul pe loc, la care remuneratia se va asigura sub formã de bursã de studii acordatã de ministerul Educatiei. Aceasta formã de platã va duce la dublarea salariilor rezidentilor, conditionatã de obligatia de a lucra minim cinci ani în tarã la o unitate sanitarã publicã din momentul obtinerii titlului de specialist. Cei care opteazã pentru aceasta formã de rezidentiat vor avea conditii mai bune pe perioada studiilor, se vor putea pregãti mai bine si vor rãmâne în România. „Statul va câstiga prin faptul cã acesti oameni vor asigura specialitãtile deficitare în zone deficitare, vor plãti taxe si impozite si, nu în ultimul rând, se vor mentine în tarã banii cheltuiti pe formarea profesionalã. Fãrã o astfel de strategie, exportul de medicinisti va continua sã creascã. Analizele din ultimii ani aratã clar cã acest lucru are conditionare economicã. Salariile mici, blocarea posturilor si conditiile de muncã au fãcut ca în 2012 numãrul de medici sã scadã sub nivelul critic de 40.000 medici. La acest început de an, mai avem doar 39.813 medici, cu aproape 15 000 mai putini fatã de 1990. Medicii rezidenti câstigã doar cinci lei (1,38 euro) pe orã, de zece ori mai putin decât un coleg din Occident si dupã 3 – 7 ani de umilinte aleg o altã tarã în care pot avea un trai decent. Acest proiect legislativ le dã sansa de a ne trata chiar în aceastã tarã.”, a precizat deputatul Ciuhodaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.