DUPÃ GRATII Capii retelei de distribuitori de etnobotanice anihilate de politistii vasluieni rãmân dupã gratii. Atât lui Buga Marius Ioastin, cel care se ocupa cu vânzarea drogurilor printre liceeni, cât si preotului Gabriel Bucicã, furnizorul din Constanta a substantelor interzise, li s-au respins recursurile formulate cu privire la cererile de eliberare conditionatã. Mai mult, Bucicã a fost suspendat de Arhiepiscopia Tomisului din calitatea de preot, si, în functie de decizia magistratilor, acesta riscã si caterisirea.
Cu toatã pledoaria avocatului apãrãrii, judecãtorii Tribunalului Vaslui au respins cererea de eliberare sub control judiciar a preotului Gabriel Bucicã, cu o majoritate de 2 la 1. Preotul constăntean se aflã în arest preventiv pentru infractiunile de constituire/aderare la un grup infractional organizat prev. de art. 8 din Legea 39/2003 si efectuarea de operatiuni cu produse stiind cã sunt susceptibile de a avea efecte psiho-active, fãrã a detine autorizatie eliberatã în conditiile legii, în formã continuatã. În motivarea cererii de eliberare sub control judiciar, avocatii apãrãrii au invocat mai multe motive, printre care faptul cã substantele pe care Gabriel Bucicã le avea nu s-ar afla pe lista substantelor interzise prin lege în România, ci numai pe o anexã comunicatã de Europol în anul 2012 conform cãrora respectivele substante au proprietãti psihotrope si psihoactive. Mai mult decât atât, avocatii apãrãrii au invocat si faptul cã la domiciliul preotului, cu ocazia perchezitiei, nu s-au gãsit nici substante etnobotanice, nici sume de bani susceptibile a proveni din traficul cu substante periculoase, iar autoturismul acestuia ar fi fost achizitionat anterior perioadei în care anchetatorii spun cã preotul s-a fi ocupat cu traficul de substante interzise. Practic, în cursul pledoariei, pe care avocatii apãrãrii au sustinut-o, acestia au dorit sã inducã ideea cã preotul Bucicã Gabriel ar fi fost doar un simplu curier, în necunostintã de cauzã, care ar fi fost folosit de adevãratul furnizor al retelei. Chipurile, pentru niste sume modice, Bucicã, care, pentru a-si întretine familia, avea si contract de muncã ca taximetrist la o societate din Constanta, în aceastã calitate, ar fi fost de acord sã transporte niste colete sau sã încaseze niste mandate postale (în numãr de 14!, n.r.), fãrã a participa efectiv la traficul de etnobotanice! Doi dintre cei trei judecãtori ai Tribunalului Vaslui nu au fost de acord cu aceste ipoteze, astfel cã, cel putin pânã la finalizarea urmãtoarei cãi de atac, de la Curtea de Apel Iasi, împotriva arestãrii, preotul Gabriel Bucicã va rãmâne în arest.
Si Buga ar fi vrut sã fie liber
Nici capul retelei care vindea substante etnobotanice liceenilor vasluieni, Buga Marius Ioastin, nu a avut mai mult noroc în fata judecãtorilor, acestuia respingându-i-se cererea de eliberare sub control judiciar pe parcursul derulãrii procesului. În apãrarea sa, Buga a mentionat faptul cã nu s-a sustras nici un moment de la ancheta fãcutã de procurorii DIICOT, dar si faptul cã, de fapt, marea parte a substantelor erau folosite pentru consum propriu, al sãu sau al prietenilor sãi, si cã nu ar fi cerut nimãnui sã cumpere droguri de la el. Cât despre banii gãsiti în apartament, despre care se presupune cã ar proveni din traficul de substante interzise, Buga sustinea cã ar proveni din lichidarea contului sãu bancar, în sumã de 8.000 lei (!?), sau din banii trimisi de familie din SUA, pentru a avea de cheltuialã. „De când consum aceste droguri, m-am alienat si m-am înstrãinat de rude si prieteni, având sãptãmâni întregi când nu ieseam din casã. Acum fac si consiliere psihiatricã, tratament pe care am de gând sã-l continui si dupã eliberare, si promit cã mã voi prezenta de câte ori este nevoie la anchete sau proces”, a declarat în fata judecãtorilor Buga Marius Ioastin. Nici pledoaria sa nu a avut succes, astfel cã cererea sa de eliberare a fost respinsã de judecãtori.
Pentru ce sunt acuzati?
Cinci tineri cu vârste cuprinse între 17 si 30 de ani, patru din Vaslui si unul din Republica Moldova, au fost arestati preventiv, la începutul lunii februarie, pentru constituirea si aderarea la un grup infractional specializat în vânzarea de substante etnobotanice în rândul tinerilor, inclusiv în liceele vasluiene. Capul retelei este Buga Marius Ioastin, un vasluian revenit dupã sase ani petrecuti în SUA pentru a face liceul, si care primea drogurile, fie prin curier, fie direct, de la Gabriel Bucicã, un preot care slujea la catedrala din Constanta. În urma unor perchezitii domiciliare fãcute la sapte locuinte, politistii antidrog si cei criminalisti, au descoperit nu mai putin de 675 plicuri cu substante etnobotanice, plus diverse sume de bani. Chiar si modalitatea prin care substantele interzise ajungeau la Vaslui era bine gânditã, acestea fiind disimulate în interiorul unor cãrti care aveau paginile tãiate.
Bucicã, pedepsit si de bisericã
Arhiepiscopia Tomisului a hotãrât, vineri, 8 februarie, suspendarea din calitatea de preot a lui Bucicã Gabriel. Aceastã decizie vine în urma acuzatiilor pe care procurorii DIICOT Vaslui i le aduc, precum si a retinerii acestuia. În functie de derularea anchetei si de dovedirea implicãrii sale în aceste ilegalitãti de care este acuzat, Bucicã Gabriel va fi deferit Consistoriului Eparhial cu propunerea caterisirii. Conform dreptului canonic bisericesc, caterisirea înseamnã luarea tuturor drepturilor de a sluji vreo lucrare sfintitoare a Bisericii si trecerea vinovatului în rândul mirenilor. Avocatii lui Bucicã sunt însã optimisti, atât în ceea ce priveste posibila eliberare din arestul preventiv a fostului preot, la urmãtoarea cerere în acest sens, care, se pare, se va discuta la sfârsitul acestei sãptmâni, cât si cu privire la argumentele prezentate ieri, în fata instantei. „Dacã unul dintre cei trei judecãtori prezenti a votat împotriva mentinerii arestãrii preventive, pentru mine, este un pas înainte”, era de pãrere avocatul apãrãrii.