spot_img
spot_img
-1.3 C
Vaslui
13-ian.-2025

Ciuhodaru versus coplatã

- Advertisement -

ÎMPOTRIVÃ Doctorul Tudor Ciuhodaru caraterizeazã coplata drept o nouã taxã pe sãnãtate cu efect nociv asupra pacientilor si asupra sistemului de urgentã. Deputatul considerã cã tot cei care plãtesc asigurari de sãnãtate vor plãti în plus pentru servicii medicale pentru care au plãtit deja si cã sumele colectate nu justificã periclitarea accesului la sãnãtate. De mentionat cã deputatului Tudor Ciuhodaru i s-au respins toate amendamentele depuse la Comisia de sãnãtate a Camerei Deputatilor, pentru bugetul pe 2013.

Medicul Ciuhodaru considerã cã prin introducerea coplãtii unii vor temporiza prezentarea la spital ajungând în stare gravã în serviciile de urgentã ceea ce va duce la riscuri vitale si la costuri suplimentare iar altii, cu afectiuni minore, vor evita aceasta taxã solicitând direct servicile de urgentã (ambulanta, SMURD, UPU) care vor fi depãsite de numãrul mare de prezentãri. Doctorul Tudor Ciuhodaru solicitã public primului ministru si ministrului sãnãtãtii avizul favorabil pentru adoptarea proiectului legislativ privind eliminarea coplãtii. Deputatul reaminteste guvernantilor USL cã au declarat înainte de alegeri cã vor elimina aceastã nouã taxã introdusa de PDL.

„Coplata nu ajutã guvernul prin sumele colectate dar încurcã pacientii. Principalul motiv pentru care s-a dorit acest nou bir pe sãnãtate este decizia FMI-ului. Argumentul suprem care ne-a fost servit de fiecare datã este reprezentat de faptul cã aceastã coplatã existã în multe tãri europene. Ceea ce nu ne spun sau nu vor sã ne spunã este cã suntem cei mai sãraci europeni cu un salariu minim de sub 200 de euro. Sumele colectate dupã cum spun diversi initiatori sunt modice, numai cã sunt modice pentru stat, studiile de impact arãtând cã se strâng sub 100 de milioane de euro pe an dar sunt înrobitoare pentru cei care trebuie sã le plãteascã. Din punct de vedere al finantãrii aceste sume sunt insuficiente pentru rezolvarea problemelor sistemului si duc în derizoriu pânã si idea de acoperire a costurilor investigatiilor clinice si paraclinice. Nimeni nu poate sã creadã cã o consultatie medicalã costã doar cât un litru de benzinã. Coplata este doar o nouã taxã pe sãnãtate ce creazã douã probleme majore pacientilor si serviciilor de urgentã. Pacientii vor evita sã plãteascã aceastã taxã suplimentarã în douã moduri: fie apelând la 112 chiar si pentru afectiuni minore ceea ce va duce la aglomerarea pânã la refuz a ambulantei si a unitãtilor de primire urgente ce vor deveni rapid ineficiente, fie amânând prezentarea la spital cu risc de agravare a afectiunii. Ambele moduri vor duce si la cresterea cheltuielor legate de asistenta medicalã, cheltuieli care nu ar exista dacã aceastã coplatã nu ar fi introdusã. Aglomerarea serviciilor de urgentã va creste timpii de asteptare iar riscul de complicatii si malpraxis va creste exponential. În acest moment mai avem doar douã obstacole pentru eliminarea coplãtii: avizul favorabil al guvernului si votul parlamentului. Proiectul meu de lege privind eliminatea coplãtii poate fi adoptat si mâine de majoritatea USL care are ocazia de a respecta mãcar una din promisiunile de campanie. De aceea solicit astãzi public ministrului interimar al sãnãtãtii si premierului României acest aviz favorabil ce va permite eliminarea coplãtii prin adoptarea proiectului meu legislativ. Am votat impotriva legii 220/2011 ce prevedea introducea coplãtii pentru cã, dupã douãzeci de ani de muncã la urgente doresc ca accesul românilor la asistentã medicalã sã creascã, lucru mai usor de realizat dacã eliminãm coplata prin adoptarea proiectului meu legislativ”; a precizat deputatul bârlãdean Tudor Ciuhodaru.

Comisia de sãnãtate a respins în bloc toate cele 178 de amendamente.

„Parlamentarii USL au votat împotriva sãnãtãtii romanilor si mi-au respins amendamentele bugetare ce prevedeau: alocarea mediei europene de 8,9 % din PIB pentru sãnãtate; eliminarea coplãtii si redeschiderea celor 182 de spitale desfiintate; redeschiderea Institului Cantacuzino; finantarea spitalului regional de urgentã; CT pentru spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad; suplimentarea fondurilor pentru programele nationale (oncologie, hepatitã, diabet); cresterea salariilor pentru personalul medical. Ministrul sãnãtãtii vorbeste despre salarizare în functie de performantã în sistemul medical. Ar fi un lucru bun ca si ministrii si parlamentarii majoritãtii USL sã fie plãtiti tot în functie de performantã mãsuratã prin respectarea promisiunilor din campanie”, a mai spus deputatul Ciuhodaru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.