spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

CEAUSESCU, PE ALEEA MARTIRILOR

- Advertisement -

• pietreanul Vasile Negru a sculptat busturile a cinci sefi de stat care crede că merită elogiati • unii pentru că au trudit să clădească tara, iar altii să o păstreze • cele cinci busturi sînt ale lui Decebal, Mihai Viteazul, Constantin Brîncoveanu, Ion Antonescu si Nicolae Ceausescu • „Poate unii mă vor crede nostalgic pentru că l-am făcut pe Ceausescu… Nu e adevărat! Acum se trăieste mai bine ca atunci, dar el a crezut în ceea ce a făcut“, ne-a spus fostul politist • urmează o nouă statuie, cea a lui Mihai Eminescu, „care să încununeze ceea ce înseamnă românismul“ •

În judetul Neamt există o curte ca nici o alta, în mijlocul căreia au răsărit, semete, busturile a cinci sefi de stat. Este vorba despre proprietatea lui Vasile Negru, din Agîrcia, cel care a făurit sculpturile astă-vară. E fericit cînd se gîndeste că în sase luni a făcut cinci busturi si le spune celor mai putin priceputi că muncă măcar la fel de grea ca atunci cînd a făcut busturile după chipul si asemănarea personajelor istorice a fost cînd a trebuit să sape cîte 70 de centimetri temelia fiecărui soclu luptîndu-se cu o secetă cumplită, plus realizarea propriu-zisă a soclurilor. Dar nu se plînge de muncă, ba, dimpotrivă, este mai determinat să astepte să dea căldura si să mai facă o lucrare, cea a inegalabilului Eminescu. Intrarea în curtea casei sale din apropierea lacului Bîtca Doamnei, este spectaculoasă. De cum păsesti în ogradă, cinci busturi aliniate la perfectie parcă urmăresc fiecare miscare a celui care păseste pe alee. Si în capătul aleii, senzatia de bună primire, de apreciere, este dată de o altă statuie, o domnită cu chip angelic, botezată „Mama Geea“, care stă cu bratele deschise si cu un zîmbet larg, parcă urînd fiecărui venit de bine.

„Statuile să fie date asa, ca bun situat pe teren, să nu fie evaluate în bani!“

Este prima lucrare de anul trecut, începută însă în 2011. Totul formează o imagine spectaculoasă. „Trebuia cineva să facă ceva pentru noi, pentru istoria noastră… Noi sîntem acum europeni, dar rădăcinile noastre sînt ale noastre si nu pot fi amestecate cu ale altora! Mi-am dorit enorm de mult să am această alee a martirilor, pentru că am vrut să îmi manifest recunostinta fată de acest spatiu românesc, fată de personalitătile istoriei noastre. Si cum într-un spatiu public nu ar fi acceptat nimeni să fie asezate atîtea busturi, le-am făcut la mine în curte. Tot în România e! Nu e o ulită prea umblată cea pe care stau eu, dar chiar si asa, mai rar, cînd trec oamenii se opresc din drum si se uită. De-i văd, îi poftesc să privească de aproape. N-am făcut asta ca să fie ca la muzeu. Am făcut ceva pentru sufletul meu si al celor care vor să vadă. Dacă soarta o face ca această căsută si curtea ei să fie vîndute, statuile să fie date asa, ca bun situat pe teren, să nu fie evaluate în bani! Sper să reziste în timp! Nu stiu cît, două, trei generatii… dar nu mă sperie problema timpului fizic! Nu-s din bronz, ca să mă tem că vor ajunge ghiulele, sînt din ciment si praf de piatră si astea nu au valoarea comercială“, a povestit rar si extrem de calculat sculptorul Vasile Negru, fost politist.

Asezati în ordine cronologică

De cum intri în curte, primul care te întîmpină de pe soclu este Decebal. Urmează Mihai Viteazul, Constantin Brîncoveanu, Ion Antonescu si aleea se încheie cu bustul lui Nicolae Ceausescu. „Respect am în egală măsură pentru toti cinci, pentru că toti au plătit cu pretul suprem, dar cel mai concludent mi se pare ceea ce a realizat Mihai Viteazul, care într-o domnie scurtă, dar eficientă, a dat conturul statului cu aproximatie pe cel al vechii Dacii si al actualei Românii. Poate unii mă vor crede nostalgic pentru că l-am făcut pe Ceausescu… Nu e adevărat! Acum se trăieste mai bine ca atunci, dar el a crezut în ceea ce a făcut. Si a păstrat tara intactă! Am consacrat aceste lucrări unor sefi de stat care au fost asasinati în timpul functiilor. Trei au clădit si doi au urmărit să păstreze ceea ce au găsit. Am vrut să fac si bustul lui Ioan Vodă cel Cumplit, despre care cred că merită să fie pus pe aleea mea, dar nu am găsit referinte despre el. Antonescu a fost cel mai greu de făcut si nu stiu de ce… Ceausescu a iesit în cinci zile pentru forma bună de turnat. Si l-am făcut din memorie. Chipul lui Decebal l-am găsit pe internet. În 105, cu un an înainte de a fi asasinat, un contemporan, sculptor în Roma, i-a făcut un bust si după acea lucrare m-am luat. Pe Antonescu l-am văzut într-o lucrare a doctorului Buzatu, despre Brîncoveanu am aflat din povestirile lui Dumitru Almas si nu prea stiam cum să fac la Viteazul. Am apelat la un manual de istorie de pe care am învătat în liceu“, a mai povestit Vasile Negru.

A realizat cîteva sute de lucrări la viata sa

Planurile sculptorului nu se termină aici. Asteaptă cu nerăbdare să vină primăvara, pentru a realiza un gard viu de tuia în spatele celor cinci busturi care îi străjuiesc curtea, iar printre ele si în fata lor să pună multe flori, care să înfrumuseteze si mai mult locul. După care va trebui să îl facă pe Eminescu, pentru a simti că si-a încheiat proiectul. „Un singur bust mai am de făcut – al poetului Eminescu, pe care vreau să-l amplasez pe cheia de boltă a arcadei ce va traversa aleea, la o înăltime de circa trei metri. Prin opera lui, Eminescu a lăsat să străbată chintesenta românismului. Nu pot să îl neglijez“, a mai spus nemteanul în vîrstă de 70 de ani. Lucrările lui Vasile Negru înseamnă vreo două sute de sculpturi, realizate de cînd era în floarea tineretii si pînă acum. „Am început să cochetez cu pictura si sculptura în 1978 si mi-a plăcut mai mult lucrul cu dalta decît cu pensonul. Prima sculptură este un bust al lui Mihai Viteazul, expus în 1981 în cadrul unei expozitii de grup. Apoi am făcut sase variatiuni pe aceeasi temă – Stefan cel Mare, opt busturi ale lui Mihai Eminescu, unsprezece ale lui Iisus. Una dintre lucrări este la Casa de Cultură a Sindicatelor, un bust de-al lui Eminescu. Am sculpturi la Oantu, la Izvorul Muntelui, la persoane fizice sau juridice. Cea mai mică lucrare este un bust de-al lui Napoleon. Are opt centimetri. Am considerat că atîta merită, pentru că din cauza lui am pierdut Basarabia în 1812“, a mai povestit Vasile Negru.

Alexandru cel Bun, prima sculptură de mari dimensiuni

Prima lucrare de proportii a lui Vasile Negru este o statuie înfătisîndu-l pe Alexandru cel Bun, înaltă de trei metri. Lucrarea „a prins viată“ în 1983 si este expusă în fata sediului Arhivelor Nationale din Piatra Neamt. Asa cum Monitorul scria în mai 2012, statuia avea un secret păstrat cu sfintenie de către sculptor: în interiorul lucrării, Vasile Negru a introdus un bilet pe care a notat că a primit pentru ea mai putini bani decît i-ar fi trebuit să cumpere o pîine. Speră însă că secretul său va iesi la vedere peste multi ani si că nici un curios nu îl va ataca pe Alexandru cel Bun cu barosul, pentru a da de notita respectivă. Acum un an, Vasile Negru ne mai spunea de un alt plan al său, dar care nu s-a mai realizat. La jumătatea anului 2005 bătuse palma pentru realizarea unei statui a Sfîntului Ioan Botezătorul, înaltă de 21 de metri, care ar fi „privit“ peste oras de pe Pietricica, dar unele fete bisericesti s-au opus initiativei. „Am făcut multe lucrări la viata mea si toate îmi sînt dragi. La fiecare am căutat să dau cît mai multă expresivitate, să redau în primul rînd optimism, pentru că mesajul meu personal este de încurajare pentru toti cei din jur. Am la Neagra, în comuna Tasca, două busturi din bronz ale lui Stefan cel Mare. Unul este în curtea scolii si unul la un cumnat“, ne spunea pietreanul în mai 2012.

Calupul de săpun

Vasile Negru este din Răcăciuni, judetul Bacău, a lucrat în constructii în tinerete, dar a profitat de o sansă ivită si a intrat în rîndurile Ministerului de Interne, ca politist. Locuieste cu sotia în Piatra Neamt de circa 30 de ani. Prima încercare în ale sculpturii a avut-o în armată, cînd într-un calup de săpun a sculptat un chip de femeie, care i-a fost luat de un superior la liberare, ca amintire.
Peste ani a absolvit cursurile unei scoli populare de artă, acolo unde a învătat cîteva dintre tehnicile picturii si sculpturii.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.