spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

O rafuiala pe viata si pe moarte intre ucigasi

- Advertisement -

Intr-o celula, la ora 6 dimineata, a izbucnit un conflict de la o „taxa de protectie” intre patru detinuti, trei dintre ei condamnati pentru omor. Evenimentul s-a soldat cu decesul unuia dintre ei, un altul fiind ranit. Crima de ieri din Penitenciarul Iasi de ieri scoate la iveala cateva dintre obiceiurile impamantenite in randul persoanelor private de libertate. In ciuda controalelor riguroase, a perchezitiilor inopinate sau a pedepselor, detinutii inca mai scapa de sub control. Multi dintre ei isi mesteresc cutite din diferite obiecte si nu se sfiesc sa le foloseasca. Cel mai adesea, cutitele artizanale sunt facute din linguri, furculite, parti metalice desprinse din mobilier sau chiar periute de dinti. Statisticile spun ca, o data la trei zile, un detinut primeste ingrijiri medicale dupa ce a fost agresat de colegi.
Ajunsi in penitenciar, teoretic, pentru reeducare sau penitenta, multi dintre detinuti isi continua viata infractionala si in spatele gratiilor. Incidentul de ieri din Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, cand patru persoane s-au incaierat si batut, scoate la iveala secretele intunecate ale vietii de puscarie.

Reprezentantii puscariei spun ca efectueaza frecvent controale sau perchezitii pentru a preveni aparitia unor conflicte sangeroase. Cu toate acestea, o data la trei zile, spun statisticile, un detinut are nevoie de ingrijiri medicale in urma unor conflicte cu alti colegi. Nu de putine ori, ranile sunt provocate de astfel de obiecte contondente. In ceea ce priveste procurarea sau mesterirea unor obiecte ascutite, nici macar nu e nevoie de imaginatie din partea detinutilor. De regula, cutitele artizanale sunt confectionate din obiecte cu care acestia intra frecvent in contact. Si cum orice detinut trebuie sa manance, cele mai multe cutite artizanale sunt mesterite din furculite sau linguri. Nu de putine ori, insa, obiectele ascutite sunt confectionate din sarme, cuie, sau, dupa cum chiar reprezentantii penitenciarului spun, prin dezmembrarea unor bucati de mobilier.

Nu la fel s-a intamplat si in scandalul mortal de ieri. Chiar daca obiectul ascutit artizanal nu a fost folosit propriu-zis pentru uciderea victimei, modul in care acela a ajuns la unul dintre criminali ridica semne de intrebare. Este vorba de o lama cu lungimea de 12 centimetri, legata de un maner de lemn. Si cum, teoretic, din interiorul puscariei detinutului i-ar fi fost imposibil sa faca rost de acea lama, rezulta ca aceasta i-a fost „pasata” de cineva de afara. Reprezentantii penitenciarului sustin ca fac cercetari in aceasta privinta. Nu ar fi primul obiectul primit din exterior de detinutii ieseni. Cel mai adesea, cunostintele „de afara” le furnizeaza telefoane mobile. In 2012, de la cei aproape 1.500 de detinuti ieseni au fost confiscate 290 de telefoane mobile.

Filmul crimei de ieri

Cei patru detinuti implicati in bataia mortala de ieri se numesc Constantin Starpu (32 de ani), Sergiu Boigeanu (34 de ani), Cristian Agapie (32 de ani) si Damian Ungureanu (39 de ani), victima. Trei dintre ei, inclusiv victima, au fost condamnati la cate 20 de ani pentru omor sau tentativa la omor deosebit de grav, in timp ce Cristian Agapie executa o pedeapsa de patru ani si jumatate pentru furt. Acestia se aflau intr-o celula din sectorul detinutilor incarcerati in regim de maxima siguranta, cel mai dur din inchisoarea ieseana. In jurul orei 6.05, imediat dupa desteptare, intre cei patru a izbucnit un conflict spontan. Agapie si Ungureanu i-ar fi injurat pe ceilalti doi, dar le-ar fi si solicitat niste bani cu titlu de „taxa de protectie”. La randul lor, cei doi criminali ar fi izbucnit, totul soldandu-se cu o incaierare in toata regula. Unul dintre agresori a scos cutitul artizanal si l-a injunghiat in coapsa pe Agapie. La randul sau, Ungureanu a primit mai multe lovituri puternice in cap, care i-au provocat decesul. Arma crimei a fost un scaun. „In momentul in care supraveghetorul a ajuns la fata locului, putem spune ca acesta a reactionat ca la carte. Regulile spun ca ei nu au voie sa se implice in astfel de incidente si trebuie sa cheme interventia (Detasamentul Politiei pentru Interventie Rapida, n.r.). Asa a si facut. In trei minute au ajuns cei de la Interventie, iar in zece minute SMURDUL era acolo”, ne-a spus ieri Marius Vulpe, directorul Penitenciarului Iasi. Conform precizarilor acestuia, incidentul violent de ieri este primul soldat cu un deces in cadrul Penitenciarului Iasi.

Barbatul care a decedat, Damian Ungureanu a fost incarcerat in 2009 dupa ce a injunghiat violent, in inima, un sportiv intr-o discoteca din localitatea bacauana Moinesti. Victima de atunci era prieten cu luptatorul de K1 Ionut Iftimoaie.

Patru detinuti s-au abtinut de la a interveni

In sistemul penitenciar, detinutii sunt impartiti, in functie de infractiunile pentru care au fost condamnati, dar si de gradul de risc pe care il reprezinta. Aceste regimuri sunt deschis, semideschis, inchis si de maxima siguranta. In regimul de maxima siguranta, cel mai dur, sunt inchisi de regula cei care au pedepse mai mari de 15 ani sau care prezinta grad de risc mare. „Acestia sunt supravegheati permanent, nu se pot deplasa in interiorul penitenciarului fara a fi insotiti de catre agentii din grupa operativa sau nu pot presta munca in afara penitenciarului”, spune Gabriela Topoliceanu, purtator de cuvant al institutiei.

In aceeasi celula in care erau inchisi cei patru detinuti implicati in scandal mai sunt incarcerate inca patru persoane, care insa nu au avut nicio implicare in incident. Celula cu pricina face parte dintr-un corp in care se afla inca 23 de camere, in care sunt tinuti, in medie cate sase persoane. Acel corp este pazit permanent de catre doi supraveghetori, care periodic trebuie sa treaca pe la fiecare celula pentru a vedea daca totul este in regula. In momentul in care a izbucnit altercatia, cei doi supraveghetori erau implicati in activitatile de dimineata, in atributiile lor intrand si impartirea ceaiului sau dusul gunoiului dat de catre detinuti. Usile din corpul respectiv sunt de o grosime destul de mare, asa ca zgomotul produs de detinutii din interior este destul greu de auzit. „In trecut am efectuat cercetari la fata locului si am pus un detinut sa vorbeasca din interiorul celulei, cu usa inchisa. Abia l-am auzit”, ne-a explicat un criminalist.

In momentul de fata, se considera ca motivul crimei ar fi acea taxa de protectie solicitata de victime, taxa de protectie pe care agresorii au precizat ca au mai platit-o si in trecut. Nu se stie inca exact despre ce suma ar fi vorba. „Se fac cercetari pentru comiterea infractiunii de omor. Cei doi suspecti au recunoscut comiterea faptei”, a declarat ieri Carmina Pascal, procuror-sef al Parchetului de pe langa Tribunal.

Un sfert dintre detinutii ajunsi la spital sunt victime ale agresiunilor

Neintelegerile dintre detinutii din Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi duc, de multe ori, la agresiuni si rani grave. Lunar, medicii de la Spitalul Militar Iasi acorda ingrijiri medicale unui numar de circa 30 de detinuti adusi cu masuri speciale din inchisoare. Dintre acestia, in medie, opt au plagi autoprovocate, 15 sunt persoane cu boli cronice, iar restul de sapte sunt victime ale agresiunilor. „Avem fel de fel de cazuri. De cele mai multe ori, detinutii isi ranesc colegii cu diferite obiecte pe care le procura din incinta penitenciarului, precum sarma, furculite, cuie sau chiar bucati de tabla sau de lemn. Nu am avut niciun caz foarte grav, care sa puna viata pacientului in pericol, insa au fost nenumarati detinuti care au necesitat ingrijiri medicale de lunga durata, pentru rezolvarea plagilor”, a declarat colonelul Corneliu Botez, managerul Spitalului Militar. Potrivit medicului-sef al Compartimentului de Primire Urgente din cadrul Spitalului Militar, o mare parte dintre detinuti refuza investigatiile, si chiar tratamentul. Potrivit medicilor, pe de alta parte, unii pacienti acuza dureri chiar daca acestea nu exista, pentru a sta o perioada de timp in spital si pentru ca agresorul sa poata fi tras la raspundere si sa primeasca o pedeapsa mult mai dura. In Penitenciarul de Maxima Siguranta se afla 1.498 de persoane private de libertate. „Din evidentele cabinetului medical, s-a constatat ca in anul 2012 au avut loc in jur de 100 de agresiuni intre detinuti. Nu toti detinutii au ajuns intr-o unitate medicala, ci au primit ingrijiri si in cabinetul medical de la Penitenciar. Orice forma de agresiune este considerata abatere disciplinara, ulterior fiind aplicate sanctiuni disciplinare in functie de gravitatea si consecintele actelor”, a declarat Gabriela Topoliceanu, purtator de cuvant al Penitenciarului de Maxima Siguranta Iasi.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.