spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Validarea membrilor CSM supleanţi, MCV, Schengen şi numirile procurorilor, temele întâlnirii Băsescu-Ponta-Zgonea-Antonescu

- Advertisement -

Validarea celor doi membri ai CSM care au fost supleanţi, intrarea în vigoare a Codului Civil, raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie, aderarea la Schengen, precum şi numirile de procurori au fost, potrivit preşedintele Traian Băsescu, principalele teme abordate la întâlnirea de marţi pe care a avut-o cu premierul Victor Ponta şi preşedinţii celor două Camere ale Legislativului, Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea.

„Constatând că sunt dezbateri serioase şi frământări în CSM, constatând că adesea se invocă probleme de cvorum, în discuţia cu cei trei parteneri am rugat ca în cursul zilei de luni să fie validaţi de parlament cei doi membri ai CSM care au fost supleanţi şi trebuie să devină membri plini: este vorba de un judecător şi un procuror”, a spus Băsescu, cu privire la temele abordate în discuţia pe care a avut-o cu premierul şi cei doi preşedinţi ai celor două Camere Legislative.

O altă problemă ridicată de Băsescu în discuţiile cu ceilalţi demnitari s-a referit la faptul că în luna decembrie a anului trecut a întors la Parlament o lege care viza unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea intrării în aplicare a Legii 134/2010, Codul de Procedură Civilă, care a fost iniţial programat să intre în vigoare la 1 iulie 2012, după care s-a cerut un nou termen – 1 februarie 2013.

„Este extraordinar de neplăcut să fim în situaţia să nu ne respectăm angajamentul nici de această dată cu privire la intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă. Acesta a fost motivul pentru care i-am rugat pe şefii celor două Camere să programeze votul la această lege, care vizează de fapt doar votul la Senat, în interpretarea Preşedinţiei. De aceea, am trimis legea înapoi la Senat”, a completat preşedintele.

Potrivit preşedintelui, un alt aspect discutat a fost legat de intrarea în vigoare a Codului de Procedură Civilă, la 1 februarie, punctând că varianta emiterii unei ordonanţe de urgenţă care să îl amâne din nou, ne-ar pune într-o situaţie „extrem de dificilă” în faţa Comisiei Europene.

„Ar fi a treia amânare pe care o avem la intrarea în vigoare a unor Coduri, pe care ni le-am asumat, care sunt, au trecut prin Parlament din 2010 şi noi nu le mai implementăm. Sigur am abordat şi problema găsirii unei soluţii, pentru că şi aceasta este o vulnerabilitate pentru Raportul MCV, cu implicaţii posibile asupra deciziilor legate de Schengen. Am invocat şi găsirea unei soluţii de desemnare a procurorilor la cele două mari parchete: Parchetul General şi Direcţia Naţională Anticorupţie, tot parte a Parchetului General. Acestea au fost problemele pe care eu le-am ridicat şi pentru care am rugat să avem întâlnirea”, a completat preşedintele.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.