spot_img
19.7 C
Vaslui
27-iun.-2024
spot_img

Timiş: Preşedintele Societăţii Române de Anestezie salută asumarea Programului Naţional de finanţare a Terapiei Intensive

- Advertisement -

Societatea Română de Anestezie Terapie Intensivă (SRATI) salută asumarea Programului Naţional de finanţare a îngrijirii cazurilor grave din secţiile de Anestezie – Terapie Intensivă de către Ministerul Sănătăţii.

Programul a fost conceput şi propus de Societatea Română de Anestezie şi Terapie Intensivă.

”În prezent, pacienţii în stare gravă beneficiază de o îngrijire excelentă în faza prespitalicească şi în unităţile de primire a urgenţelor (UPU), prin sistemul realizat de dr. Raed Arafat. Dar, tratamentul în spital este afectat serios de subfinanţare, de absenţa medicamentelor, a materialelor sanitare şi a reactivilor, ceea ce diminuează mult şansele de supravieţuire ale celor aflaţi în situaţii limită. În consecinţă, de nenumărate ori, singurul rezultat al îngrijirii adecvate în faza prespitalicească este acela că pacienţii nu mor în stradă, ci în spital”, a declarat, marţi, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, şeful Secţiei ATI a Spitalului Judeţean Timişoara şi preşedintele SRATI.

Potrivit acestuia, raportat la investiţiile substanţiale realizate, efectul este mult prea mic şi se impune ca pacienţii în stare gravă să beneficieze de condiţii optime de îngrijire atât în faza prespitalicească, cât şi pe parcursul internării.

El consideră că oricât ar fi de săracă o ţară şi, implicit, sistemul ei sanitar, prima obligaţie este aceea de a asigura îngrijirea cetăţenilor aflaţi în cele mai grave situaţii, în marile urgenţe.

”Realizarea acestui program ar reprezenta, fără îndoială, un moment istoric, pentru că, astfel, România, situată în coada Europei în privinţa sistemului sanitar, ar avea şansa de a se înscrie în rândul statelor cu cele mai bine puse la punct sisteme de management şi îngrijire într-un domeniu esenţial, acela al marilor urgenţe”, a subliniat Săndesc.

După ani de zile în care s-a încercat fără succes promovarea acestui program la Ministerul Sănătăţii, preşedintele SRATI îşi exprimă gratitudinea faţă de remarcabila ”triadă” a ultimilor miniştri ai Sănătăţii – dr. Vasile Cepoi, dr. Raed Arafat şi Eugen Nicolaescu -, precum şi faţă de premierul Victor Ponta, care au înţeles, au susţinut şi au aprobat un proiect primordial pentru cetăţenii României.

Săndesc apreciază acest program ca fiind un exemplu sugestiv de respectare a unui principiu capital, respectiv că adevăratele proiecte şi programe de reformă, în toate domeniile, pe care administraţiile centrale şi cele locale, ca şi decidenţii politici, trebuie să le promoveze şi să le aplice, sunt cele venite de la profesionişti.

Pe de altă parte, preşedintele SRATI consideră că măsurile de creştere a finanţării spitalelor strategice (creşterea tarifului plătit de CAS pe caz, programele de finanţare a cazurilor de traumatisme severe, accidente vasculare cerebrale, programul pentru cazurile grave din terapie intensivă, cel pentru boli cardiovasculare etc) sunt imperios necesare.

”Aceste măsuri se adresează unor patologii majore, aflate printre principalele cauze de mortalitate, patologii abordate aproape exclusiv în spitalele publice, întrucât solicită îngrijiri complexe, îndelungate şi cu costuri foarte mari”, a punctat Săndesc.

El susţine că este responsabilitatea Ministerului Sănătăţii să acorde prioritate absolută pacienţilor care constituie astfel de cazuri, iar cei care o contestă nu dovedesc decât că ”nu le pasă de viaţa şi de sănătatea semenilor lor, în numele altor interese”.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.