SUPER IMUNITATE Parlamentul a adoptat, marti, modificãrile la Statutul deputatilor si senatorilor, în forma în care au trecut de comisie, cu 309 voturi „pentru”, 56 de voturi „împotrivã” si douã abtineri. Comisia pentru Statutul parlamentarilor a finalizat, luni noapte, proiectul de modificare a Statutului deputatilor si senatorilor. Parlamentarii PDL au votat împotriva modificãrilor la Statutul deputatilor si senatorilor, cele douã abtineri au apartinut UDMR, parlamentarii PP-DD nu au fost în salã, iar senatoarea PSD de Bârlad Gabriela Cretu a anuntat cã nu participã la vot. „Nu vreau sã legitimez prin votul meu un text de lege care nu corespunde unei cerinte minimale”, a spus Gabriela Cretu. Deputatul PP-DD de Bârlad, medicul Tudor Ciuhodaru a iesit din salã, împreunã cu grupul de parlamentari PP-DD.
Comisia de Statut a mentinut, luni, în raportul la proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, amendamentul presedintelui Comisiei Juridice din Senat, Tudor Chiuariu, de eliminare a prevederii prin care mandatul înceta la data rãmânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI. Astfel, potrivit proiectului de Statut initial, mandatul de senator sau deputat înceta „la data rãmânerii definitive, prin neatacare, a raportului ANI de constatare a incompatibilitãtii”. Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus eliminarea acestei prevederi, în cadrul reuniunii Comisiilor juridice, care au avizat proiectul, eliminare care a fost mentinutã si de cãtre parlamentarii din Comisia de Statut, care au adoptat, luni noaptea, cu unanimitate, un raport cu amendamente la Statutul parlamentarilor. Pe de altã parte, parlamentarii din Comisia de Statut au mai eliminat din propunerile de modificare a Statutului parlamentarilor si prevederea potrivit cãreia „mandatul unui senator sau deputat înceteazã la data rãmânerii definitive si irevocabile a hotãrârii judecãtoresti prin care se constatã existenta unei averi nejustificate si a stãrii de incompatibilitate”.
„Mai bine indisciplinatã decât iresponsabilã”
Votul privind imunitatea parlamenatrilor a fost precedat de un imens scandal, parlamentarii PP-DD pãrãsind sala înainte de votare. Parlamentarii PDL au votat împotrivã, ei suntinând, prin vocea liderului de grup cã modificãrile aduse Statutului sunt doar „un strat de spoialã”, imunitatea parlamentarilor a fost întãritã, iar textul privind conflictul de interese încurajeazã parlamentarii sã facã acest lucru. Singurul parlamentar al puterii (PSD) care a precizat clar cã nu participã la vot a fost senatoarea de Bârlad Gabriela Cretu. „Nu am participat la vot, pentru cã prefer sã fiu indisciplinatã decât iresponsabilã. Obligatia parlamentarilor este sã legifereze bine. Textul legii nu corespunde unor cerinte minimale si nu vreau prin votul meu sã contribui la legitimarea lui”, a precizat pentru cotidianul nostru senatoarea Gabriela Cretu.
„Partidul unic creste o nouã generatie de nomenclaturisti”
Parlamentarii PP-DD au pãrãsit sedinta Parlamentului, înainte de vot, liderul senatorilor PPDD Tudor Barbu anuntând cã este inacceptabil faptul cã modificãrile au fost stabilite noaptea si ei nu au primit la timp raportul. „Grupul PP-DD considerã cã dezbaterea unui raport la ora 1,00 noaptea este cel putin nefireascã”, a spus Barbu în plen. El a arãtat cã parlamentarii PP-DD au primit abia înainte de vot raportul si din respect pentru cetãtenii care i-au trimis în Parlament nu vor participa la dezbaterile privind modificãrile la Statut. Deputatul de Bârlad al acestui partid medicul Tudor Ciuhodaru a avut si el o reactie la ceea ce s-a întâmplat. „Sub umbrela austeritãtii, supermajoritatea USL încearcã sã obtinã mult dorita superimunitate. Sunt metehnele partidului unic ce creste o nouã generatie de nomenclaturisti. Consider cã parlamentarii trebuie sã ajungã în fata justitiei ca oamenii obisnuiti, iar singura imunitate se referã la vot si optiunile politice”, a spus Ciuhodaru.