spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Peste 8.000 de şoferi cu permise valabile încă cel puţin şapte ani au cerut schimbarea documentelor

- Advertisement -

Peste 8.000 de români cu permise valabile încă cel puţin şapte ani au solicitat schimbarea documentelor în ultimele două săptămâni la ghişeele Serviciului permise auto din toată ţara, a declarat pentru AGERPRES Mihai Enache, şeful Serviciului de Relaţii Publice din cadrul Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor.

„În zilele de 27-28 decembrie ale anului trecut precum şi în zilele de la începutul anului până în data de 18 ianuarie, la nivel naţional, s-au emis aproape 305.000 de permise de conducere, asta în condiţiile în care într-o lună media la nivel naţional era undeva între 50.000 – 55.000 de permise emise. Din cei 305.000 de solicitanţi, aproape 8.000 aveau permise de conducere cu termen de valabilitate rămas de şapte, opt sau chiar de nouă ani”, a spus comisarul şef Mihai Enache.

Astfel, peste 2.000 de cetăţeni au solicitat preschimbarea permisului auto, cu toate că documentul lor mai avea valabilitate nouă ani, aproximativ 2.300 de şoferi şi-ai schimbat permisul deşi mai era valabil opt ani, iar peste 3.600 de oameni au cerut preschimbarea actului în condiţiile în care mai avea şapte ani valabilitate.

Mulţi şoferi, deşi sunt la o vârstă înaintată, au venit să-şi schimbe permisul.
„În Municipiul Bucureşti am avut o solicitare de preschimbare a permisului de conducere din partea unui cetăţean în vârstă de 90 ani”, a completat Mihai Enache.

Persoanele de vârsta a treia au invocat diferite motive atunci când s-au prezentat la ghişee pentru a cere un nou permis. Cei mai mulţi s-au temut de examinarea medicală şi au crezut că nu vor mai obţine dreptul de a conduce din cauza vârstei înaintate şi diferitelor afecţiuni, alţii au înţeles că se va scumpi taxa auto sau că permisul lor nu va mai fi recunoscut la nivel european.

„O bună parte a celor care solicitau preschimbarea permisului de conducere erau persoane în vârstă, motivele invocate de către aceştia erau diverse: că pierd foarte mult timp la cabinetele medicale pentru a efectua vizita medicală, că au auzit despre costuri care s-ar dubla chiar şi tripla, că taxa de eliberare a permisului angajau nişte sume astronomice deşi prin comunicatele noastre le aduceam la cunoştinţă că taxa rămâne neschimbată, de 68 de lei, sau mai spuneau că permisul de conducere n-ar fi recunoscut în Europa. Nu puţini au fost cei care, deşi aveau permisul expirat, iar conform legislaţiei aflate în vigoare trebuie să efectueze un set de vizite medicale, solicitau, totuşi, să le preschimbe şi lor permisele de conducere pentru că aşa au înţeles ei, că toată lumea până la 19 ianuarie trebuie să preschimbe permisul de conducere”, a explicat Mihai Enache.

El a precizat că doar 10% dintre şoferii care au venit să-şi schimbe permisul aveau un document care urma să expire în aproximativ un an de zile.
„La nivelul Municipiului Bucureşti, în aceeaşi perioadă, au fost emise aproape 35.000 de permise de conducere, în condiţiile în care, toată luna noiembrie a anului trecut, au fost emise 344 de permise”, a afirmat Enache.

Totodată, la nivelul judeţului Ilfov au fost emise, în ultimele două săptămâni, aproape 4.000 de permise, în condiţiile în care, în luna noiembrie, s-au eliberat doar 57 de astfel de documente.

La toate ghişeele de permise auto din ţară s-au format cozi interminabile în ultimele două săptămâni. Pentru a face faţă cererilor, la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor au funcţionat 15 ghişee unde oamenii au putut să-şi depună actele necesare eliberării documentelor.

Judeţele unde s-au eliberat peste 1.000 de permise auto sunt Bihor, Constanţa, Timiş şi Cluj, unde media este de aproximativ 100 de permise pe lună.

Directiva europeană privind permisele de conducere a fost modificată în anul 2011 când s-a stabilit modelul Uniunii Europene de permis auto, de tip „carte de credit”, care a fost emis de toate statele membre la data de 19 ianuarie.

Noul model de permis are mai multe elemente de securitate cum ar fi: model de fundal rezistent la contrafacere prin scanare, tipărire sau copiere, microscriere, elemente optice variabile, elemente vizibile şi opace fluorescente sau hologramă.

Noul tip de permis include informaţii privind datele de identificare ale titularului, fotografia, categoriile deţinute, restricţii sub forma codurilor armonizate ale Uniunii Europene, dar şi alte date referitoare la siguranţa rutieră.

Potrivit modificărilor Codului Rutier, se schimbă valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, pentru categoriile destinate şoferilor profesionişti, perioada de valabilitate va fi de cinci ani, iar pentru şoferii amatori va fi de zece ani. Până acum, valabilitatea era de zece ani pentru toţi posesorii de permis de conducere.

O altă modificare presupune trecerea de la subcategorii la categorii. Astfel, subcategoriile B1, C1, C1E, D1 şi D1E vor deveni categorii. Totodată, şoferii care deţin deja un permis de conducere, indiferent de categorie, vor putea conduce şi mopedele.

Conducătorii auto care vor să-şi reînnoiască permisul de conducere vor fi obligaţi, din 19 ianuarie, să facă examinarea medicală. Până acum, fişa medicală era obligatorie doar după expirarea permisului de conducere.

La nivel naţional sunt peste şapte milioane de şoferi, dintre care aproximativ 950.000 doar în Capitală, urmată de Prahova cu 273.000 de conducători auto, Timiş – 272.000, Suceava – 215.000, Dolj – 222.000, Constanţa – 273.000, Cluj – 278.000 şi Argeş cu 240.000 de şoferi.

Din totalul conducătorilor auto, aproape 5 milioane sunt de sex masculin şi doar 2,2 milioane de sex feminin.

Cei mai mulţi conductori auto au vârste cuprinse între 31 şi 50 de ani ( 3,4 milioane). Cei cu vârste între 18 şi 20 de ani sunt peste 190.000, 21-30 de ani – peste 1,5 milioane, 51-70 de ani – 1,7 milioane şi peste 70 de ani – 324.000.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.